Do you like what we do?

let it show & pass it on   

Wie? 

Een juf met een passie voor kinder- & jeugdliteratuur en bij wie lezen en voorlezen een heel speciale plek krijgt in de klas.

Sinds ze met boeken in de klas aan de slag ging merkte ze wat voor een impact dit had. Kinderen die in het begin van het schooljaar boeken als een zinloos tijdverdrijf beschouwden, evolueerden naar echte boekgenieters. Die het samen lezen, het voorlezen, het delen van verhalen en (lees)ervaringen niet uit het klasgebeuren geschrapt wilden zien. Geen wetenschappelijk onderbouwde visie maar een ervaringsgerichte waarbij ze merkte dat het welbevinden, de betrokkenheid, het leesplezier, de leesvaardigheden van de kinderen toenam door enkel met boeken in de klas aan de slag te gaan. Maar ook thuis merkte zij het verschil door boeken in huis te halen, er uit voor te lezen, samen te lezen en met haar kroost over deze leeservaring of wat het in je wakker maakt te praten. Stilaan vroegen ook collega's, familie en vrienden  om boekentips. Uit die nood en de passie om dát bijzondere boek voor elk kind(erhart) te vinden, startte Barbara in 2019 op eigen houtje BOEKenBOEKET.be 

Sinds 2020 wordt zij bij de boekpromo voor 2+ bijgestaan door Julie met wie zij in 2018 heel nauw samenwerkte als co-teachers in het Freinetonderwijs en met wie zij dezelfde drive en passie deelt.

Barbara

verzorgt de boekpromo's voor 4+, 5+, 8+ en 10+

Hallo!
 
Ik ben Barbara Vlaeminck.
In juni 2000 studeerde ik af als onderwijzeres aan de Hogeschool te Gent.  
 
Na circa 15 jaar in een oudste leefgroep binnen het Freinetonderwijs les te geven, alsook door in andere graden en onderwijsvormen te hebben gewerkt, ben ik ervan overtuigd dat het coöperatief werken in heterogene groepen en  het vertrekken vanuit de leefwereld van de kinderen het welbevinden en de zin om te leren bij de kinderen vergroot en meer ontwikkelingskansen en een grotere leerwinst biedt. Samen met de kinderen bouwen aan een lekker warm nest, waarin iedereen zichzelf kan zijn en zijn/haar plekje kan vinden.
 
Voorlezen, samen lezen en leeservaringen delen, draagt bij tot een knusse en veilige klassfeer. Omdat een boek iets magisch is, als een deur naar een andere wereld. Je beleeft avonturen vanop een veilige afstand en aanschouwt de wereld door de ogen van een ander. Door het lezen en het delen van deze leeservaringen geeft het je meer inzicht in de ander, jezelf en de wereld.
Boeken lezen triggert je fantasie en gedachten.
Een goed boek geeft voldoening en goesting naar meer...
 
In 2018 na een opleiding boekpromotie bij 'De Leesbeesten', richtte ik  deze website op om aan boekpromotie te doen in de klas en daarbuiten. Omdat het moeilijk gesteld is met het lezen in het onderwijs. Om dát bijzonder boek voor elk kind(erhart) te vinden. Dit is het boek waardoor zij zo gegrepen worden dat een gebrek aan leesconcentratie geen issue meer is. En dat maakt dat ze enthousiast een volgend boek zullen pakken.
 
In het schooljaar 2019 -2020 volgde ik de opleiding kinderboekenwerker in het ABC huis en probeer ik vorm te geven aan inzetbaar materiaal voor in de klas. (freebies-tips)  Om nog meer plezier te beleven aan lezen en het delen van verhalen.

Julie

helpt af en toe een handje bij de boekpromo voor 2+

Hoi,

 

Ik ben Julie Burez en ik moet iets bekennen.

Ik ben boekenverslaafd.

Je zou kunnen denken: "Kom zeg, wat is dat nu voor iets en is dat uberhaupt een probleem?" 

Natuurlijk wel. Vooral voor de portemonnee. 

De symptomen van een boekenverslaafde? Ze zijn vooral gemakkelijk te herkennen in een boekenwinkel:

  • Ze komen als een kwispelende hond de deur binnen gestrompeld, snuffelen aan alle nieuwe boeken en moeten ze zeker eens vastgepakt hebben.
  • Vaak te herkennen met een gulzige blik en een grote toren boeken op hun armen
  • Je hoort ze stilletjes fluisteren "allée nog eentje kan geen kwaad" of "ik wil van elk ééntje hebben eigenlijk"
  • Wanneer de boekenhandelaar die persoon ziet, met z'n ogen draait en denkt "is die daar nu weeral?" 
  • Ze durven zich wel eens te verstoppen in de winkel om stiekem er de nacht door te brengen. 
  • Of huilend tegen de deur hangen wanneer de boekenwinkel gesloten is. 

Wees niet schuw voor deze mensen, ondanks dat hun huis een boekenoerwoud lijkt, zijn ze heel lief en hebben lichtjes in hun ogen wanneer ze lezen. 

En bij mij?

Het is allemaal nogal vreemd begonnen. Toen ik 6 jaar was en op school leerde lezen lukte het langs geen kanten. Oh wat haatte ik het. Huilen, tieren, dramalama als ik 's avonds moest oefenen met mijn mama. Logopedie en honderden kartonnen boekjes maakten het echt een ware nachtmerrie. Maar mijn mama (zelf een leesbeest) heeft heel hard volgehouden en een paar jaar later was het van dat. Ik was verslaafd. Er was een wereld voor me open gegaan en niet veel later was ik elke week in de bib te vinden van openingsuur tot sluitingstijd.

Ipv met snoepjes werd ik verleid met boeken om in de KJV (de Kinder- en Jeugdboekenjury Vlaanderen) te komen. Heerlijk vond ik het om van boeken lezen en bespreken een hobby te maken.

Duizenden boeken, een pijnlijke beugel en tientallen puistjes later volgde ik de lerarenopleiding aan HoGent. Naast de opleiding kon ik zelf begeleider worden in de KJV (en dat doe ik nog steeds). Zalig om met anderen kinderen mee te genieten van nieuwe boeken en nog eens kritisch te zijn ook.

Nu ongeveer 9 schooljaren aan het lesgeven, met een variatie van buitengewoon onderwijs en Freinetonderwijs, voel ik dat de rode draad toch mijn liefde voor boeken is. Ik probeer al mijn leerlingen dezelfde microbe te geven en hen alle soorten verhalen te leren kennen. 

En of ik mijn boekenverslaving onder controle heb? Niet echt, maar daar kan op deze site goed van geprofiteerd worden. 

Wat en waarom?

Vanuit de klaspraktijk en de ervaring thuis weten we dat boekpromotie, het samen lezen en het delen van deze leeservaring, leidt tot het verkennen van nieuwe boeken en een goesting naar meer. Ook kinderen bij wie het lezen moeilijker gaat, kunnen dankzij de luisterpuntbibliotheek genieten van de verhalen die in deze boeken verborgen zitten. 

 

Boekenboeket is een boekenblog om aan boekpromotie te doen binnen en buiten de klas.

We promoten enkel boeken waar wij achter staan en waarvan we vermoeden dat ze bij de kinderen zullen aanslaan.

 

Deze boeken etaleren we in onze BOEKENBOETIEK . 

Per maand kiezen we uit al deze fijne boeken één toppertje. 

Per schooljaar vormt dit een prachtig BOEKENBOEKET

 

Een BOEKENBOEKET bestaat uit 24 boeken die volgens ons een must-have zijn voor elke klas-, school- of kinderbibliotheek.

Omdat er in een klas steeds verschillende leesniveaus zijn, is één boekenboeket steeds onderverdeeld in 3 leeftijdgroepen of leerjaren.  Zo is er een boekenboeket 5+ ( middenbouw of 1ste, 2de en 3de lj) en een boekenboeket 8+  (bovenbouw of 4de, 5de en 6de lj).

Steeds met 4 boeken voor elke leeftijd/leerjaar per schooljaar.

Vanaf volgend schooljaar zouden wij dit graag ook uitbreiden naar een boekenboeket met prentenboeken voor kleuters (onderbouw). Vandaar dat Julie is bijgesprongen. 

 

Door onze recensies voor een deel te schrijven in een vorm van boekenpromo hoef je als leerkracht/ouder de boeken dus niet zelf te lezen

en je kan de boeken simpelweg aan de hand van onze boekenpromo's in de klas of thuis aan je kind voorstellen.

Om zo de kinderen warm te maken voor een 'onbekend' boek.

 

Langs deze weg hopen wij ook bibliothecarissen te inspireren.

Opdat zij bij een klasbezoekje aan de bib misschien enkele van de boekjes uit onze BOEKENBOETIEK kunnen meegeven en hierbij verwijzen naar de boekpromotie op onze website.

Zodat de leerkracht boeken in de klas kan promoten (zonder ze te hebben gelezen) waar kinderen minder meer vertrouwd zijn maar waar de kans op connectie groot is.

 

De boekpromo's kan je makkelijk terug vinden door de titel of het onderwerp in te tikken bij de zoekopdracht (het vergrootglas) op onze website.


Zo hopen wij dat elk boek zijn weg vindt naar het juiste kind(erhart).

 


Reactie plaatsen

Reacties

Goedele Bruelemans
een jaar geleden

Super wat jullie doen! Ik maak alvast reclame voor jullie!
Tot gauw, BarbarašŸ˜˜