Do you like what we do?

let it show & pass it on   

Wie? 

Hoi, ik ben Barbara, een leerkracht met een passie voor kinder- & jeugdliteratuur en bij wie lezen en voorlezen een heel speciale plek krijgt in de klas. Sinds ik met boeken in de klas aan de slag ging merkte ik wat voor een impact dit had. Kinderen die in het begin van het schooljaar boeken als een zinloos tijdverdrijf beschouwden, evolueerden naar echte boekgenieters. Die het samen lezen, het voorlezen, het delen van verhalen en (lees)ervaringen niet uit het klasgebeuren geschrapt wilden zien.

 

Geen wetenschappelijk onderbouwde visie maar een ervaringsgerichte waarbij ik merkte dat het welbevinden, de betrokkenheid, het leesplezier, de leesvaardigheden van de kinderen toenam door enkel met boeken in de klas aan de slag te gaan. Voorlezen, samen lezen en leeservaringen delen, draagt bij tot een knusse en veilige klassfeer. Omdat een boek iets magisch is, als een deur naar een andere wereld. Je beleeft avonturen vanop een veilige afstand en aanschouwt de wereld door de ogen van een ander. Door het lezen en het delen van deze leeservaringen geeft het je meer inzicht in de ander, jezelf en de wereld.

Boeken lezen, triggert je fantasie en gedachten. Een goed boek geeft voldoening en goesting naar meer.

 

Ook thuis merkte ik het magisch effect van boeken, er uit voor te lezen, samen te lezen en met m'n zoontje over deze leeservaring of wat het in je wakker maakt te praten en eventueel in een leuk knutselwerk te verwerken.

 

In 2018 volgde ik een opleiding boekpromotie bij 'De Leesbeesten'  en in het schooljaar 2019 -2020 volgde ik de opleiding kinderboekenwerker in het ABC huis.

 

Wat begon als boekpromo in de klas groeide stilaan uit naar een boekpromo buiten de klas. Mede door collega's, familie en vrienden die me regelmatig vroegen naar boekentips. Uit die nood en de passie om dát bijzondere boek voor elk kind(erhart) te vinden, startte ik in 2019 de BOEKenBOEKET-website. Hetgeen ook verder uitdijde naar fb en instagram. 

Wat en waarom?

Vanuit de klaspraktijk en de ervaring thuis weet ik dat boekpromotie, het samen lezen en het delen van deze leeservaring, leidt tot het verkennen van nieuwe boeken en een goesting naar meer. Ook kinderen bij wie het lezen moeilijker gaat, kunnen dankzij de luisterpuntbibliotheek genieten van de verhalen die in deze boeken verborgen zitten. 

 

Boekenboeket is een boekenblog om aan boekpromotie te doen binnen en buiten de klas.

Ik promoot enkel boeken waar ik achter sta en waarvan ik vermoed dat ze bij de kinderen zullen aanslaan.

 

Deze boeken worden geëtaleerd in de BOEKENBOETIEK . 

Per maand kies ik uit al deze fijne boeken één toppertje.

Per schooljaar vormt dit een prachtig BOEKENBOEKET

 

Een BOEKENBOEKET bestaat uit boeken die een must-have zijn voor elke klas-, school- of kinderbibliotheek.

Omdat er in een klas steeds verschillende leesniveaus zijn, is één boekenboeket steeds onderverdeeld in 3 leeftijdgroepen of leerjaren.  Zo is er een boekenboeket 5+ ( middenbouw of 1ste, 2de en 3de lj) en een boekenboeket 8+  (bovenbouw of 4de, 5de en 6de lj).

Steeds met 4 boeken voor elke leeftijd/leerjaar per schooljaar.

Vanaf volgend schooljaar wil ik dit graag uitbreiden naar een boekenboeket met prentenboeken voor kleuters (onderbouw). 

 

Door de recensies voor een deel te schrijven in een vorm van boekenpromo hoef je als leerkracht/ouder de boeken dus niet zelf te lezen

en je kan de boeken simpelweg aan de hand van onze boekenpromo's in de klas of thuis aan je kind voorstellen.

Om zo de kinderen warm te maken voor een 'onbekend' boek. 

 

Langs deze weg hoop ik ook bibliothecarissen te inspireren.

Opdat zij bij een klasbezoekje aan de bib misschien enkele van de boekjes uit onze BOEKENBOETIEK kunnen meegeven en hierbij verwijzen naar de boekpromotie op onze website.

Zodat de leerkracht boeken in de klas kan promoten (zonder ze te hebben gelezen) waar kinderen minder meer vertrouwd zijn maar waar de kans op connectie groot is.

 

De boekpromo's kan je makkelijk terug vinden door de titel of het onderwerp in te tikken bij de zoekopdracht (het vergrootglas) op onze website.


Zo hoop ik dat elk boek zijn weg vindt naar het juiste kind(erhart).


Reactie plaatsen

Reacties

Edgard Eeckman
een jaar geleden

Dag Barbara
Misschien komt mijn familienaam je bekend voor? ;-)
Als mijn nieuw fictieboek je interesseert kan ik je een recensieexemplaar opsturen. Zegt jou dat wat?
Hartelijke groet
Edgard Eeckman
zie ook www.edgard.be

Anke
3 jaar geleden

Hoi Barbara, blij jou langs deze weg opnieuw te "ontmoeten". (kinderboekenwerker ABC) Wat een inspiratie. Zalig, ik heb mijn hartje opgehaald om aan mijn jaarplan te werken met mijn buitengewone kindjes. dAnke

Goedele Bruelemans
4 jaar geleden

Super wat jullie doen! Ik maak alvast reclame voor jullie!
Tot gauw, BarbarašŸ˜˜