'Pingwing' / Rick Meijer / Jade van der Zalm / Ploegsma ( 3+)

🐧 Pingwing vindt de Zuidpool veel te saai en te koud. Dus wanneer hij een vliegtuig ziet overvliegen, besluit hij het er op te wagen en te reizen naar een plek zonder ijs. Hij belooft zijn ouders om hen zeker op de hoogte te houden zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Pingwing vertrekt en houdt woord door elke dag met zijn ouders te videobellen.Maar is Pingwing wel altijd even eerlijk? En wat als hij na een tijd stiekem terug naar thuis verlangt?🌞 Rick Meijer brengt met ‘Pingwing’ een lief, grappig en hartverwarmend verhaal over reizen, heimwee, familie, verlangens en over thuiskomen. Met mooie kleurrijke illustraties van Jade van der Zalm.💕 Een plezierig prentenboek voor kleine avonturiers waarin heel wat te ontdekken valt. Kijk maar eens goed.😉

Lees meer »

'Olle de regenworm' / Rosa Vitalie / Volt

Heb jij je al eens afgevraagd hoe het leven ondergronds er moet uitzien? En wat regenwormen daar allemaal uitvoeren. Of vind jij een regenworm maar een vreemd kriebeldier? Dan moet je dit zoekboek over ‘Olle de regenworm’ zeker in huis halen.🍃 Een prachtig kartonboek met kleurrijke illustraties van Rosa Vitalie telkens voorzien van een korte tekst en tal van stripwolkjes om zelf te lezen.Een heel leuk prentenboek om een lange tijd bij te houden. Als kleuter kan je op zoek gaan naar de familie van Olle de regenworm en kan je praten over wat je ziet op de prenten. En als jonge lezer ontdek je wat die regenwormen allemaal te vertellen hebben.Dit boek is werkelijk een plezier voor het oog en zal regelmatig uit de kast gehaald worden aangezien er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.💕 ‘Olle de regenworm’ is een geweldig zoekboek waarin heel wat te kijken en lezen valt. Zo kom je op een speelse manier alles te weten over het leven van de regenworm. Voor de allerkleinste en jonge lezers.

Lees meer »

'Als een boom' / Maria Gianferrari / Felicita Sala / L.S. ( 4+ / zelfstandig 6+)

‘Als een boom’ laat zien dat mensen en bomen best heel wat gemeen hebben. We zijn ongeveer hetzelfde gebouwd: onze ruggengraat is wat de stam is voor een boom, onze huid de schors en ons hart het kernhout. We hebben beiden lucht en zon nodig. En net als mensen, praten bomen met elkaar. Ze zijn samen sterker dan alleen. Net als jij en ik. Maar we kunnen ook heel wat leren van een boom door ons net zo op(en) te stellen als een boom in het bos, door elkaar te beschermen en met elkaar te delen, hoe heerlijk is dat!

Lees meer »

Mol bouwt een raket en andere avonturen / Marieke van Hooff / Henk Van der Gugten (3+)

Kennen jullie Mol al? Die beleeft heel wat leuke avonturen! Zo bouwt hij een raket, gaat hij op zoek naar zijn talent, helpt zijn vrienden, gaat op vakantie en viert natuurlijk ook bijzondere feesten! Marieke van Hooff schreef de avonturen op rijm en zorgde steeds voor een leuk einde met een mooi inzicht. Bijzonder leuk ook omwille van de kleurrijke illustraties van Henk Van Der Gugten waar je helemaal vrolijk van wordt.💕 Heerlijk om uit voor te lezen en samen met een kleine mol op avontuur te trekken. Met deze prentenboeken haal je gegarandeerd het zonnetje in huis.

Lees meer »

Misschien / Chris Haughton / Gottmer (3+)

Wat als mama zegt dat je mooi op je veilige plek moet blijven want dat er tijgers in de buurt zijn. Wat als je zo’n zin hebt in lekkere mango’s.... Misschien... is het dan zo erg niet om gewoon een kijkje te nemen.Chris Haughton weet steeds op meesterlijk wijze een hilarisch spannend verhaal te brengen. Met weinig woorden en prachtige illustraties.Een heerlijk ondeugend prentenboek voor jong en oud!

Lees meer »

'Tess Rex' /Michelle Robinson / Deborah Allwright / Fontaine (3+)

Ed wil niet dat zijn zusje met zijn speelgoed speelt. Zeker niet met zijn dino's want die zijn voor jongens! Maar Tess denkt daar anders over en laat haar broer de grote zus van zijn T-Rex zien: de Tess Rex! Zal Tess haar broer kunnen overtuigen dat dino's ook voor meisjes zijn? Of blijven dino's voor meisjes verboden terrein?

Lees meer »

'Pettson en Findus bouwen een auto / Sven Nordqvist / Davidsfonds Infodok (2+)

 Opa Pettson en Findus gaan vandaag een houten trapauto bouwen. Findus maakt Pettson daarom heel vroeg wakker en na een stevig ontbijt gaan ze aan de slag. Ze willen vandaag samen een houten trapauto maken. Het verhaaltje is eenvoudig en kort gehouden.'Pettson en Findus bouwen een auto' is een actief prentenboek voor de allerkleinsten gemaakt van stevig karton en kan dan ook wel tegen een stootje.

Lees meer »

'Casper!' / Zanni Louise / Philip Bunting / Condor (3+)

Casper is een kleine eigenwijze pinguïn. Mama wil dat Casper met haar meegaat . Maar dat wil hij helemaal niet. Mama is heel serieus en telt tot 3... Maar Casper komt niet. Mama heeft hier geen zin in en gaat weg in de hoop dat Casper met haar mee gaat. Maar dan draait ze zich om en... Casper is er niet meer.

Lees meer »

'Wolfie' / Andy Harkness / Condor (3+)

Het is volle maan. Wolfie heeft honger! Grommend gaat hij op zoek naar konijnen in het bos. Hij klimt in bomen, sluipt door het moeras, springt over een ravijn... Hij snuift, kwijlt gromt en snauwt. Waar kunnen die konijnen toch zijn?

Lees meer »

'Mijn schaduw is roze' / Scott Stuart / Pelckmans (4+)

Wat als iedereen een blauwe schaduw heeft en die van jou is roze? Dat valt op. Wat als je een jongen bent en jouw schaduw houdt van alles wat met prinsessen, elfen, pony’s en jurken te maken heeft? Wat als je met die schaduw voor de eerste keer naar school moet? Wat gaat iedereen van je denken?Scott Stuart droeg dit boek op aan z’n zoontje Colin die zich het liefst als Elsa van Frozen kleedde. Waarom zouden meisjes dat mogen en jongens niet?Een prachtig prentenboek over gender-identiteit, (zelf)aanvaarding, diversiteit, gelijkheid en onvoorwaardelijke liefde.

Lees meer »

'Kunnen vogels niezen? / Katrijn De Wit / Inge Rylant / Laura Bergans / Pelckmans (5+ / zelfstandig 7+)

🐦 ‘Kunnen vogels niezen?’ Is een geweldig (kartonnen) boek met tien te gekke weetjes over vogels aan de hand van 10 vragen. Maar voor je het juiste antwoord op de vraag krijgt, word je uitgenodigd tot het bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn op de vraag om vervolgens te lezen hoe het werkelijk in elkaar zit. Leuk voor wie houdt van weetjes, zich verwonderen en creatief denken!Mag je haaien aaien? was het eerste boek in de reeks ‘Wijze weetjes’. Door het grote succes is dit reeds het 4de boekje in de reeks.🐤 Met Wijze Weetjes willen Auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans verwonderen, verbeelden en verwoorden. Een origineel en verrassend weetjesboek waar zowel jonge kinderen als oudere van zullen genieten.💕 Super leuk om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan. Door onderzoekvraagjes te verzamelen. Er een nonsensverklaring bij te verzinnen en vervolgens op zoek te gaan naar de echte verklaring. Of stuur je vragen in op https://actie.pelckmans.be/wijzeweetjes/

Lees meer »

'Wat is een rivier?' / Monika VaicenavičIene / Infodok (4+ / zelfstandig 7+)

🧵 ‘Wat is een rivier?’ Deze vraag stelt een kleindochter aan haar oma terwijl deze aan het borduren is. Haar oma antwoordt dat een rivier als een draad is die prachtige patronen en kronkelende motieven op het aardoppervlak borduurt. Hij rijgt verhalen aan elkaar en verbindt zo verschillende plaatsen, tijdstippen en mensen. Een rivier is een reis die vele plekken bezoekt, hij is een thuis voor vele wonderlijke wezens, hij is levenskracht, een naam, een ontmoetingsplaats, een raadsel, een geheugen, een geur, energie, een weg, een oceaan.🐟Monika Vaicenaviciene neemt je mee op een wonderlijke reis. Haar verhaal en illustraties onthullen met zoveel poëzie en schoonheid wat een rivier is.💕 Wat is een rivier is een prachtig poëtisch en educatief prentenboek om bij weg te dromen. Verstillend schoon en leerrijk. Werkelijk een pareltje. Fijn om uit voor te lezen of om zelfstandig te lezen vanaf 7 +

Lees meer »

'Toen rups een vlinder werd' / Bette Westera / Djenné Fila / VOLT (5+ / Zelfstandig 7+)

Terwijl Rups in z’n cocon wacht tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg, die onder dezelfde braamstruik voor de regen schuilt. Eendagsvlieg die nog maar iets minder dan een dag heeft, wil de wereld gaan ontdekken en trekt eropuit. Wanneer Rups een vlinder geworden is, wil hij graag aan Eendagsvlieg tonen hoe mooi hij geworden is. Dus besluit hij om Eendagsvlieg te gaan zoeken. Zo trekt hij op een wonderlijke ontdekkingstocht waarbij hij kennismaakt met de leden van de Nette-Beesten-Club: Kakkerlak, Oorwurm en Pissebed, die een vrolijk clublied opvoeren en tal van andere kleine tuinbewoners. Zal het Vlinder lukken om voor de avond valt, eendagsvlieg, zijn inmiddels oude vriendin, terug te vinden? Zodat hij kan laten zien hoe mooi hij geworden is.

Lees meer »

'Op zoek naar Tom bij de Romeinen' / Fatti Burke / Condor (6 +)

 In ‘Op zoek naar Tom bij de Romeinen’ kom je aan de hand van leuke zoekopdrachten bij prachtige zoekplaten heel wat te weten over de Romeinen. Hoe ze woonden, feesten vierden, over hun bekendste bouwwerken en vrijetijdsbestedingen.Dit boek is uitgegeven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden.

Lees meer »

'De Waanzinnige Boomhut van 130 verdiepingen' / Andy Griffiths / Terry Denton / Lannoo (7+)

Twee vrienden Andy en Terry wonen in een boom of beter gezegd een boomhut. Een boomhut die in het eerste boek begon met 13 verdiepingen en in dit 10de boek al 130 verdiepingen heeft. Andy en Terry wonen niet alleen in de boomhut, ze schrijven er ook de boeken. Andy schrijft de tekst en Terry tekent de plaatjes. Telkens komen er 13 knotsgekke verdiepingen bij: een non-stop-stippenverdieping, een buitenaards observatiestation, een tijdverspilverdieping, een superlangebenenverdieping, met een BBB, de-beste-boekenwinkel-in-een-bos-in een-boek-ter-wereld, ... en beleven de twee een dolkomisch avontuur. In dit boek worden ze ontvoerd door een gigantische oogbol uit de ruimte. En ontmoeten ze een kleine Blob afkomstig van de planeet Blobdromeda, die  bedreigd wordt door een grote modderslurpende moeraspad. 

Lees meer »

'Nachtverhaal' / Paul Biegel /Charlotte Dematons / Gottmer (voorlezen 6+/ zelfstandig 9+)

In een oude villa woont een huiskabouter die elke nacht zijn ronde doet en zo zorgdraagt voor het huis van een oude grootmoeder. Op zaterdagavond kaart hij met Rat en Pad, die in de kelder wonen. Tot er op een stormachtige zaterdagavond een doorweekte fee met gebroken vleugel aanklopt. De kabouter, die de fee niet helemaal vertrouwt, verleent haar voor één nachtje onderdak.

Lees meer »

'Een stukje van de regenboog' - De mooiste uit het afgelopen decenium /kindergedichten/ Selectie: Jan Van Coillie / Diverse auteurs / Sassafras De Buyn / Davidsfonds Infodok (5+)

Hou jij ook zo van poëzie? Dan is dit boek werkelijk een feestje voor je ogen, oren en gevoel. Dit boek bundelt de mooiste gedichten voor kinderen uit Vlaanderen en Nederland, die verschenen tussen 2010 en 2020. Van Bette Westera, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen.

Lees meer »

'Zomaar een dag, bij zomaar een vijver' / Bibi Dumon Tak / Lannoo ( 5+/ zelfstandig 7+)

Op zomaar een dag, bij zomaar een vijver, in zomaar een lente, kropen zomaar wat dieren uit hun ei: de ransuil, de fuut, de roerdomp, de ijsvogel, de vuursalamander, de snoek, de libel, de kikker en de schildpad. Allen dachten ze dat het een hele klus was om uit het ei te kruipen. Maar hoe word je groter? Hoe laat je de wereld zien dat je er bent?Duik mee in dit boek en ga op ontdekking tussen het riet. Op kindermaat en op het ritme van het leven bij de vijver neemt Bibi Dumon Tak je mee op zomaar een dag, bij zomaar een vijver. Met achterin het boek per dier nog enkele leuke weetjes. Wat dit prentenboek extra bijzonder maakt zijn de beelden van de prachtige creaties van papier-maché van Anne-Lise Koehler, uit de animatiefilm 'Hallo Wereld'.Een wonderlijk mooi en leerrijk prentenboek voor jong en oud. Als verwerking kan je je eigen diertje maken dat uit een papier-maché gekropen komt:

Lees meer »

'Top Bob - de grote ontsnapping' / Harmen Van Straaten / Leopold (7+)

Misschien kennen jullie TOP BOB reeds van zijn vorige spannende avontuur 'TOP BOB De reddende hond' Deze keer gaan de baasjes van Top Bob op reis en hij Top Bob naar een waar hondenparadijs. Maar wat blijkt? Dat het één groot bedrog is. Het hondenpension lijkt meer een gevangenis en de gemene hondenverzorgster lijkt verdacht veel op de postbode. Naast Top Bob zijn er nog hondenvrienden uit de straat die in het pension vastzitten.

Lees meer »

'Stinkhond is verliefd' / Colas Gutman / Marc Butavant / Lannoo (7+)

Stinkhond voelt zich eenzaam in zijn vuilnisbak. Ondanks het fijne gezelschap van z’n maatje Plattekat, droomt hij van de liefde. Gelukkig is het afval soms de beste vriend van Stinkhond want daarin vindt Plattekat een ‘Gids voor verleiders’De weg naar de liefde ligt nu open voor Stinkhond! Zal het hem lukken om met de tips uit het handboek het teefje ‘Zonderpoeha’, waar hij als een blok voor gevallen is, aan de haak te slaan?Weer een knotsgek avontuur van Stinkhond met heel wat te gekke verleidingstrucs. ‘Stinkhond is verliefd’ is het ideale Valentijnsgeschenkje voor jonge lezers vanaf 7 jaar. 

Lees meer »

'Het geheime leven van dieren' / Liz Marvin / Greg McLeod / Kluitman (7+)

‘Het geheime leven van dieren’ bevat te gekke en fascinerende dierenfeitjes van pientere pythons tot geniale gekko’s.  De feitjes zijn steeds kort, duidelijk en leuk geschreven, telkens voorzien van een grappige illustratie van Greg McLeod.Een geweldig boek voor jonge lezers (7+). Maar ook een super fijn boek om als tussendoortje in de klas uit voor te lezen!

Lees meer »

Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd / Torben Kuhlmann / De Vier Windstreken (6+/ zelfstandig 8+)

 In ‘Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd’ mist een kleine muis een groot kaasfeest omdat hij zich van dag vergist heeft. De muis is vastbesloten om terug te reizen in de tijd door alle klokken terug te draaien. Wanneer dat niet werkt, bezoekt hij een klokkenmaker-muis. Deze vertelt hem alles over de geschiedenis van de tijd en geeft hem ook de gouden tip dat er ooit in de stad een wetenschapper woonde met revolutionaire ideeën over tijd.

Lees meer »

'De geest en het meisje' / Lucy Strange / Gottmer (10+)

🦢 Agatha is twaalf wanneer haar vader, de graaf van Gosswater, overlijdt. Haar geldbeluste neef Clarence vertelt Agatha dat ze eigenlijk de dochter is van een eenvoudige ganzenboer en dat ze voortaan bij hem in zijn boerderijtje zal wonen. Wanneer Agatha het prachtige landhuis, waarin ze opgegroeid is, moet verlaten, neemt ze de grote zwarte agaat mee uit het houten wapenschild boven de trap. Wanneer haar neef Clarence dit ontdekt, is hij ziedend.Agatha of de nieuwe Aggie probeert het familiegeheim, dat iedereen kost wat kost probeert verborgen te houden, te ontrafelen en gaat op zoek naar datgene wat haar rechtmatig toebehoort.Maar dat is niet zonder gevaar! Haar op wraak beluste neef is niet van plan om iets van de erfenis met zijn nichtje te delen en op de oevers van het meer van Gosswater waart er een rusteloze geest van een jonge vrouw.🌹 Lucy Strange levert wederom een snijdende thriller met prachtig uitgewerkte personages binnen een heerlijk mysterieuze setting: een oud Brits landhuis met omliggende boerderijtjes, aan de rand van een mistig meer, met een kerkhofeiland middenin.Een sterke verhaallijn met een plot vol verrassende wendingen. Waarbij de geheimen stapsgewijs worden ontrafeld.Lucy Strange slaagt erin om alle verwachtingen, na lezen van ‘Het geheim van de nachtegaal’ en ‘Het geheim aan zee’, te overtreffen!Een boek dat je in één adem uitleest.En dat moest ik een filmregisseur zijn, graag zou willen verfilmen. 😁💕 Dit boek Is wederom net als de voorgaande boeken van Lucy Strange een spannende thriller voor jongeren van 10+ maar zeker ook voor oudere lezers.‘Het geheim van het nachtegaalbos’ haalde het boekenboeket van vorig schooljaar. ‘Een kasteel aan zee’ komt in het boekenboeket van dit schooljaar! En ‘De geest en het meisje’ boek komt beslist ook in ons boekenboeket van volgend schooljaar!

Lees meer »

'De geheime detectives / Ella Risbridger / Fontaine Uitgevers (10+)

🛥 Wanneer Isobel Petty wees wordt, reist ze per postschip samen met de welgestelde mevrouw Hartington-Davis en haar kinderen Letitia en Horatio, vanuit haar thuisland India naar Engeland om bij haar oom te gaan wonen.Op één van Isobels nachtelijke ontdekkingstochten op het schip, wordt ze samen met een andere jongen getuige van een moord. Maar door het duister op het dek hebben ze niemand kunnen herkennen. Wanneer de volgende dag blijkt dat er niemand op het schip vermist is en alles z’n normale gangetje gaat, trekken de twee verder op onderzoek uit.Isobel, Sameer en later ook Letitia proberen als echte detectives, voordat ze de kust van Engeland bereiken, te achterhalen wie er die vreselijke nacht van het schip verdwenen is en wie de moordenaar is, voordat deze weet te ontkomen.🕵️‍♀️ Ella Risbridger schrijft een geslaagde en gelaagde historische detective. Waarbij, zoals een goede detectiveroman betaamt, iedereen verdacht wordt en je pas op het einde te weten komt wie de werkelijke dader is. En je gaandeweg ook meer en meer over de hoofdpersonen te weten komt en hoe zij zich tov elkaar verhouden.💕 ‘De geheime detectives’ is een meeslepende detective voor jonge speurders vanaf 10 jaar.

Lees meer »

'Pinguinpost' / Karla Stoefs / Harmen van Straaten / Davidsfonds/Infodok (8+)

🐧 Tuur en zijn papa wonen samen in een appartement dat verbonden is aan het onderzoekscentrum van een dierentuin. Tuurs papa onderzoekt daar sponzen. Het sponsonderzoek is heel belangrijk voor de dierentuin. Want als de papa van Tuur een grote ontdekking doet, dan komt dat in de krant. En aangezien de dierentuin met geldproblemen kampt, kan deze alle publiciteit gebruiken.Tuurs mama is overleden en zijn papa heeft weinig tijd voor hem. Gelukkig is er Rob, de poepschepper of drollenraper van de dierentuin, Tuurs beste vriend, die heel veel tijd met hem doorbrengt.Op een dag bedenken Rob en Tuur een plan om een oude pinguïn de tijd van z’n leven te bezorgen. En bedenkt Tuur een manier om de dierentuin te redden.Maar dan gebeurt er iets waardoor alles zal veranderen en een bijzondere vriendschap in een heel ander daglicht wordt gesteld.📦 Karla Stoefs brengt een heerlijk avonturenverhaal. Met veel humor en gevoel. Heel sterk hoe vlotjes het verhaal leest en er toch zoveel in zit verwerkt: verlies, vrijheid, vriendschap, eenzaamheid, respect, onbevooroordeeld zijn, verlangen, solidariteit, afscheid en wetenschap. Met sfeervolle zwart-wit illustraties van Harmen van Straaten.💕Een verrassend avonturenverhaal voor lezers vanaf 8 jaar. Maar ook een plezierig voorleesverhaal voor jongere kinderen.

Lees meer »

'Hoge beren vangen veel wind' / Korneel de Rynck / Naomi Christiaens / Pelckmans (8+)

🐻 ‘Hoge beren vangen veel wind’ bundelt 25 amusante en ontroerende dierenverhalen over vriendschap, nieuwsgierigheid, sterk zijn, twijfels, wel of niet eerlijk zijn, trots, verdriet, rijkdom, afscheid, opkikkertjes, … en vele meer. Met steeds een filosofische inslag en verrassende twist.🌻 Korneel De Rynck schrijft erg soepel en innemend, met veel humor over herkenbare thema’s. Zijn verhalen bevatten vaak ook een dubbele bodem wat het erg prettig maakt voor de (groot)ouders die de verhaaltjes zullen voorlezen.Met prachtig passende illustraties van Naomi Christiaens.💕 ‘Hoge beren vangen veel wind’ is een heerlijk boekje om elke dag een stukje uit voor te lezen en na te praten. Leuk voor het slapen gaan maar ook een aanrader om de dag mee te starten of af te ronden in de klas 💕 Of zeker ook geschikt om zelfstandig te lezen vanaf 8 jaar.

Lees meer »

'Britt bij de bijen' / Britt Van Marsenille / Katrien Vanderlinden / Horizon (zelfstandig 8+)

🐝 ‘Britt bij de bijen’ Vlieg mee door de bijzondere wereld van de honingbij. Kom alles te weten over de honingbij, het leven binnen en buiten de bijenkast. Hoe het komt dat bijen in gevaar zijn, waarom ze zo belangrijk en hoe we ze kunnen helpen.🌺 Britt Van Marsenille levert een formidabel boeiend, speels en helder informatieboek over de honingbij. Boordevol interessante wistjedatjes en kleurrijke illustaties van Katrien Vanderlinden.💕 ‘Britt en de bijen’ is een bij-zonder leerrijk en inspirerend informatief boek voor jong en oud. Ideaal voor een spreekbeurt of bijenproject in de klas. Maar zeker ook voor alle kinderharten die houden van de natuur en een echte bijenvriend willen zijn!

Lees meer »

'De club van ons - koesterboek' / Chariva / Kluitman (8+)

🦊 De Club van ons’ is een invulboek voor ouder en kind. Een speciaal verbond waar je elkaar in het geheim ontmoet en beter leert kennen.🔐 Chariva creëerde een prachtig koesterboek waarin je momenten, herinneringen, vragen, verwachtingen, bevindingen, leuke dromen en foto’s of tekeningen met elkaar deelt. Aangevuld met inspirerende quotes en met warme illustraties van studiosilvana.💕 Wat een fijn verbindend boek voor kinderen vanaf 7 jaar en hun ouder.

Lees meer »

'Het dagboek van Nurdius Maximus' / Tim Collins / Andrew Pinder / Ploegsma (9+)

Nurdius Maximus krijgt van zijn pa een papyrusrol en besluit om daarop zijn reis naar   grootsheid bij te houden: Het dagboek van Nurdius Maximus. Nurdius wil de grootste held worden van de Romeinse geschiedenis. Maar wanneer hij zijn dagboek aanvangt, staat hij daar nog niet zo ver in. Ook de mensen die hem omringen hebben geen aandacht voor zijn groei naar grootsheid: zijn vrienden lachen hem uit, zijn vader luistert nooit naar hem en zijn moeder heeft alleen belangstelling voor haar heilige kippen.  Toch wil Nurdius leren vechten als een echte gladiator om zo op een dag misschien als een echte held Rome te kunnen redden! Maar of Nurdius daar in zal slagen... 

Lees meer »

'De klassieke wereld in 100 woorden' / Clive Gifford / Gosia Herba / Querido (9+)

‘De Klassieke wereld in 100 woorden’ van Clive Grifford vat de klassieke wereld helder en gevat samen in 100 steekwoorden. Ieder steekwoord of onderwerp verwijst naar een persoon, plaats, idee, uitvinding of belangrijke gebeurtenis en wordt kort en klaar uitgelegd. Met indrukwekkende illustraties van formaat van Gosia Herba komt de wonderbaarlijke wereld van de Egyptenaren, Foeniciërs, Minoërs, Grieken en Romeinen tot leven.

Lees meer »

'Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld' /Daan Remmerts de Vries / Sebastiaan Van Doninck / Lannoo (10+)

‘Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld’ is een fenomenaal prachtig uitgegeven boek. Vlot en met veel humor brengt Daan Remmerts de Vries de heldhaftige verhalen van Perseus die op wonderlijke sandalen Medusa gaat verslaan, Herakles die het opneemt tegen een meerkoppig monster, Jason die om zijn oom de koning te helpen met een schip op zoek gaat naar het Gulden Vlies, Theseus die de Minotaurus een kopje kleiner maakt en over Oedipus die zijn vader vermoordt om zo met zijn moeder te trouwen. Meesterlijk en sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Lees meer »

‘Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ / Yvonne Jagtenberg / Querido (10+)

Wandert droomt ervan om net als zijn vader artiest te worden. Zijn vader die vaak optreedt en in het huis achter schuifdeuren pianoles geeft, wil voor zijn zoon een betere toekomst. Ook Wanderts moeder vindt het artiestenbestaan geen meerwaarde: artiesten zijn volgens haar als nectar, waar de vrouwen als bijen op afkomen. Een gedoemde situatie.Na een bijzondere ontmoeting met een toekomstvoorspelster, Tata Mirando en de circusdirecteur Toni Boltini besluit Wandert dat hij zijn eigen weg mag gaan.‘Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ is een geestig, speels en prachtig geschreven, warmhartig familieverhaal dat zich afspeelt kort na WOII. Geïnspireerd op de jeugdverhalen van de vader van Yvonne Jagtenberg met daarin de geschiedenis van zigeunerorkest Tata Mirando en circusdirecteur Toni Boltini.Een heerlijk sfeerrijk boek voor 10+ dat bij jong en oud een kwajongenslachje rond de lippen tovert. Een pareltje 💕

Lees meer »

'De nieuwe jongen' / David Almond / Marta Altés /Querido (10+)

Daniel en zijn vrienden krijgen een nieuwe jongen in de klas: George. Iedereen vindt hem een beetje vreemd. Hij beweegt zich raar, zijn gezicht is uitdrukkingsloos, zijn handen zijn koud en hij praat nauwelijks. Maar rekenen en voetballen kan hij als de beste.Maar waarom gedraagt de nieuwe jongen zich zo raar en waarom wordt hij steeds in de gaten gehouden door een zekere mevrouw Kristal? Waarom mag George niet alles doen of eten wat andere kinderen mogen? Daniel en zijn vrienden trekken op onderzoek en wanneer ze ontdekken dat er vreemde dingen gebeuren die voor hen echt niet door de beugel kunnen, besluiten ze om George de nieuwe jongen te redden.

Lees meer »

'Wachten op de wind' / Oskar Kroon / Lannoo (10+)

Wieke haar ouders zijn uit elkaar en ze heeft geen vrienden waarbij ze terecht kan. Ze heeft het moeilijk met de de droefheid van haar moeder en al het 'nieuwe' van haar vader; een nieuwe geur, een vriendin, een baby op komst, ... Gelukkig kan ze tijdens de zomer naar het eiland waar haar opa woont en kan ze alle trammelant van het vasteland achter zich laten. Daar waar de dagen bestaan uit schaken, scheepsjournaal, rabarber sap drinken en klussen aan het opknap-zeilbootje dat ze van haar opa kreeg. Dit onder het toeziend oog van Crooner de zeemeeuw en Rut: een bijzonder meisje dat ze op het eiland heeft ontmoet en die haar vuursprankeltjes in haar buik bezorgt.Wat een ingetogen pareltje schreef Oskar Kroon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit boek de Augustprijs (Zweedse Gouden Griffel) in de wacht sleepte. 

Lees meer »

Stormwachter (trilogie) / Catherine Doyle / Uitgeverij Fantoom (10+)

Zin in een magisch eiland-avontuur?⚡️ Haal dan meteen de Stormwachter-trilogie in huis.🕯 Een echte aanrader voor jong (10+) en oud die van spanning, (familie)sages en magie houden.Door de fijngevoelige beeldende en zinnenprikkelende schrijfstijl van Catherine Doyle, waarbij je als lezer evenveel op de hoogte bent als het hoofdpersonage en je de antwoorden op vragen enkel kan vinden door mee op avontuur te gaan, bevind je je middenin een magisch avontuur en is het onmogelijk een boek terzijde te leggen en het eiland Arranmore te verlaten.Een spannende en meeslepende boekenreeks, vol magie en duistere krachten. Reis af naar het eiland Arranmore en laat je betoveren door deze zinderende trilogie.

Lees meer »

'Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog) / Frida Nilsson /Martijn van der Linden / Querido (7+/ zelfstandig 8+)

Jonna woont al negen jaar in De Paardenbloem, een tehuis voor jongeren die geen ouders hebben.  Jonna werd als baby te vondeling gelegd op de stoep voor de deur van het tehuis. Op De Paardenbloem moet alles altijd piekfijn in orde zijn. Zeker wanneer de gemeente over een maand inspectie houdt. Toch is er één groot probleem waar Greta, het hoofd van het tehuis, dringend een oplossing voor moet vinden. De Paardenbloem herbergt eenenvijftig kinderen terwijl dat er maar eigenlijk vijftig mogen zijn. Dat is één kind te veel.  

Lees meer »