'De hond die alles verslond' / Sandra Dieckman / Christofoor (3+)

🎻 ‘De hond die alles verslond’Alle dieren in het dal leven vredig samen. Maar dan komt... de hond. Hij verslindt alles wat hij tegenkomt en niemand kan hem stoppen! In een wereld die donkerder en donkerder wordt ontdekken de dieren wat hun leven zo licht en vrolijk maakte.🌞 Een prachtig en hoopvol verhaal over de kracht van vriendschap en verbondenheid in donkere tijden.Prachtig kleurrijk geïllustreerd door Sandra Dieckmann en mooi uitgegeven met linnen rug. Vertaald door Bette Westera.

Lees meer »

'Het verhaal van donker' / Marit Kok / CONDOR (2+)

🌝 ’Het verhaal van donker’Donker is bang voor de nacht. Tot er een mooi lampenlicht verschijnt, besluit hij zich over zijn angst heen te zetten en het te volgen. Langs ritselende bossen, glinsterende grotten en een vlammende vuurtoren. Zo ontdekt Donker hoe schoon de nacht is!💡 Een lief en hartverwarmend verhaal op rijm geschreven. Met bijzondere illustraties gemaakt met materiaal zoals klei, schuim en natuurlijk materiaal. Marit Kok brengt een betoverend prentenboek waar je niet snel op uitgekeken geraakt.♥️ Super sfeervol prentenboek voor 4+. Maar ook leuk om met oudere kinderen aan de slag te gaan om een verhaal op te bouwen aan de hand van kleifiguurtjes met achtergronden en decor van tastbaar materiaal en dit vervolgens te fotograferen.Een aanrader!

Lees meer »

'Van Arthur voor Zeb' / Vincent X. Kirsch / L.S. (4+)

❤️‍🔥 In 'Van Arthur is voor Zeb' weet heel de klas dat Arthur op Zeb is en Zeb op Arthur. Maar ze durven het elkaar niet hardop te zeggen. Arthur probeert Zeb een brief te schrijven om hem te vertellen hoe hij zich voelt. Maar de woorden klinken nooit goed genoeg. Dus Arthur verstopt de briefjes. Maar wat als deze liefdesbriefjes gevonden worden door iemand anders?Zal het Arthur lukken om Zeb zijn liefde te verklaren? Zal Zeb zijn liefde beantwoorden?💌 Vincent X. Kirsch brengt een lieflijk verhaal over de ontluikende verliefdheid tussen twee dikke vriendjes. Heerlijk in beeld gebracht in kleurrijke sprekende illustraties. Met een eenvoudige en subtiele tekst. Wat het boek ook geschikt maakt voor jonge lezers. Vertaald door Pim Lammers.❤️‍🔥 Hartverwarmend prentenboek voor jonge kinderen vanaf 4+. Zelfstandig lezen vanaf 7+

Lees meer »

'Granaatappelmeisje' / Hadi Mohammadi / Neda Rastinmehr / Querido (3+)

👵 De oma van het ‘Granaatappel meisje’ vertrok in de herfst zonder wandelstok. Maar hoe kan dat?🍃 Hadi Mohammadi brengt een teder en subtiel verhaal over een meisje dat op zoek gaat naar haar oma nadat deze overleden is en hoe ze haar oma op een heel bijzondere manier terugvindt. Met sfeervolle illustraties van Neda Rastinmehr.💕 Een troostend en sfeervol prentenboek over het omgaan met verlies.

Lees meer »

'Jij en de Dood' / Elisabeth Helland Larsen / Marine Scheider / Lannoo (4+)

🌺 In ‘Jij en de Dood’ is de Dood aan het woord.🦋 Elisabeth Helland Larsen brengt een hartverwarmend verhaal over de Dood als een deel van het leven en dus ook een deel van ons allemaal. Met prachtige illustraties van Marine Schneider.💕 Een troostend verhaal voor wie angst heeft voor de Dood of voor wie zich afvraagt waarom het leven eindigt. Puur en ontwapend schoon prentenboek.

Lees meer »

'Seppo het verlegen spookje' / Flavia Z. Drago / Fontaine (4+)

👻 ‘Seppo het verlegen spookje ’ houdt van de dingen waar normale paranormale wezens van houden, hij houdt van vioolspelen en hij houdt ook van het mooiste en liefste monster van de stad. Maar er is één probleem… niemand ziet Seppo het spookje staan. Wat hij ook doet… En Seppo wil zo graag een vriend.Hij besluit om iets te ondernemen waardoor de anderen hem wel zullen zien staan.🎻 Flavio Z. Drago schreef een hartverwarmend verhaal over vriendschap, jezelf durven zijn en soms de sprong in het diepe te maken. Met prachtige illustraties en mooie opmaak!💕 Een heerlijk prentenboek om uit voor te lezen maar zeker ook plezierig voor jonge lezers.

Lees meer »

'Hop op zwemles' / Esther van den Berg / Clavis (3+)

🐸 Alle donderkopjes in de sloot zijn veranderd in kikkertjes, dus vindt mama het tijd voor hun zwemles. Alleen Hop heeft nog een staartje en is nog net geen kikker. Drijven, rugslag, watertrappelen… Hop doet zijn best maar doet alle oefeningen net een beetje anders. En dan moet hij van het hoge springen… Zal het Hop lukken om te springen? Zal hij net als zijn zusjes en broertjes zijn zwemdiploma behalen?🤩 Wauw wat een prachtig prentenboek levert Esther van den Berg. Gewoon heerlijk hoe ze aan de hand van een vermakelijk verhaal en prachtige kleurrijke illustraties de eerste zwemles voor jonge kinderen bespreekbaar maakt en op een plezierig spannende manier laat zien dat je best jezelf kan zijn. Want wie weet waag je zonder het te beseffen wel een heldhaftige sprong in het diepe.💕 Werkelijk een parel van een prentenboek. Plezierig spannend! Een aanrader voor beginnende zwemmertjes!

Lees meer »

'De dag dat jij begint' / Jaqueline Woodson / Rafael López / BaeckensBooks (3+)

🏫 De start van een schooljaar is best spannend. Allemaal nieuwe gezichten en niemand die op jou lijkt. Het is niet eenvoudig je plekt te vinden in een nieuwe omgeving waar je niemand kent.Maar misschien lukt het wel, als je dapper genoeg bent om iets over jezelf te vertellen.🌺 Een heel herkenbaar prentenboek van Jacqueline Woodson voor jonge kinderen en ook wel oudere. Een hart onder de riem voor de eerste schoolweken. Maar ook een dankbaar prentenboek voor het creëren van een veilig nest. Waar iedereen zich durft te tonen aan de ander en zich kan verbinden. Met warme kleurrijke illustraties van Rafael López.💕 De dag dat jij begint is een hartverwarmend prentenboek. Ideaal om voor te lezen bij de start van een nieuw schooljaar.

Lees meer »

'Pingwing' / Rick Meijer / Jade van der Zalm / Ploegsma ( 3+)

🐧 Pingwing vindt de Zuidpool veel te saai en te koud. Dus wanneer hij een vliegtuig ziet overvliegen, besluit hij het er op te wagen en te reizen naar een plek zonder ijs. Hij belooft zijn ouders om hen zeker op de hoogte te houden zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Pingwing vertrekt en houdt woord door elke dag met zijn ouders te videobellen.Maar is Pingwing wel altijd even eerlijk? En wat als hij na een tijd stiekem terug naar thuis verlangt?🌞 Rick Meijer brengt met ‘Pingwing’ een lief, grappig en hartverwarmend verhaal over reizen, heimwee, familie, verlangens en over thuiskomen. Met mooie kleurrijke illustraties van Jade van der Zalm.💕 Een plezierig prentenboek voor kleine avonturiers waarin heel wat te ontdekken valt. Kijk maar eens goed.😉

Lees meer »

'Olle de regenworm' (3+) / Rosa Vitalie / Volt

Heb jij je al eens afgevraagd hoe het leven ondergronds er moet uitzien? En wat regenwormen daar allemaal uitvoeren. Of vind jij een regenworm maar een vreemd kriebeldier? Dan moet je dit zoekboek over ‘Olle de regenworm’ zeker in huis halen.🍃 Een prachtig kartonboek met kleurrijke illustraties van Rosa Vitalie telkens voorzien van een korte tekst en tal van stripwolkjes om zelf te lezen.Een heel leuk prentenboek om een lange tijd bij te houden. Als kleuter kan je op zoek gaan naar de familie van Olle de regenworm en kan je praten over wat je ziet op de prenten. En als jonge lezer ontdek je wat die regenwormen allemaal te vertellen hebben.Dit boek is werkelijk een plezier voor het oog en zal regelmatig uit de kast gehaald worden aangezien er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.💕 ‘Olle de regenworm’ is een geweldig zoekboek waarin heel wat te kijken en lezen valt. Zo kom je op een speelse manier alles te weten over het leven van de regenworm. Voor de allerkleinste en jonge lezers.

Lees meer »

'Als een boom' / Maria Gianferrari / Felicita Sala / L.S. ( 4+ / zelfstandig 6+)

‘Als een boom’ laat zien dat mensen en bomen best heel wat gemeen hebben. We zijn ongeveer hetzelfde gebouwd: onze ruggengraat is wat de stam is voor een boom, onze huid de schors en ons hart het kernhout. We hebben beiden lucht en zon nodig. En net als mensen, praten bomen met elkaar. Ze zijn samen sterker dan alleen. Net als jij en ik. Maar we kunnen ook heel wat leren van een boom door ons net zo op(en) te stellen als een boom in het bos, door elkaar te beschermen en met elkaar te delen, hoe heerlijk is dat!

Lees meer »

Mol bouwt een raket en andere avonturen / Marieke van Hooff / Henk Van der Gugten (3+)

Kennen jullie Mol al? Die beleeft heel wat leuke avonturen! Zo bouwt hij een raket, gaat hij op zoek naar zijn talent, helpt zijn vrienden, gaat op vakantie en viert natuurlijk ook bijzondere feesten! Marieke van Hooff schreef de avonturen op rijm en zorgde steeds voor een leuk einde met een mooi inzicht. Bijzonder leuk ook omwille van de kleurrijke illustraties van Henk Van Der Gugten waar je helemaal vrolijk van wordt.💕 Heerlijk om uit voor te lezen en samen met een kleine mol op avontuur te trekken. Met deze prentenboeken haal je gegarandeerd het zonnetje in huis.

Lees meer »

Misschien / Chris Haughton / Gottmer (2+)

Wat als mama zegt dat je mooi op je veilige plek moet blijven want dat er tijgers in de buurt zijn. Wat als je zo’n zin hebt in lekkere mango’s.... Misschien... is het dan zo erg niet om gewoon een kijkje te nemen.Chris Haughton weet steeds op meesterlijk wijze een hilarisch spannend verhaal te brengen. Met weinig woorden en prachtige illustraties.Een heerlijk ondeugend prentenboek voor jong en oud!

Lees meer »

'Tess Rex' /Michelle Robinson / Deborah Allwright / Fontaine (3+)

Ed wil niet dat zijn zusje met zijn speelgoed speelt. Zeker niet met zijn dino's want die zijn voor jongens! Maar Tess denkt daar anders over en laat haar broer de grote zus van zijn T-Rex zien: de Tess Rex! Zal Tess haar broer kunnen overtuigen dat dino's ook voor meisjes zijn? Of blijven dino's voor meisjes verboden terrein?

Lees meer »

'Pettson en Findus bouwen een auto / Sven Nordqvist / Davidsfonds Infodok (2+)

 Opa Pettson en Findus gaan vandaag een houten trapauto bouwen. Findus maakt Pettson daarom heel vroeg wakker en na een stevig ontbijt gaan ze aan de slag. Ze willen vandaag samen een houten trapauto maken. Het verhaaltje is eenvoudig en kort gehouden.'Pettson en Findus bouwen een auto' is een actief prentenboek voor de allerkleinsten gemaakt van stevig karton en kan dan ook wel tegen een stootje.

Lees meer »

'Billie en de monstertjes' / Zanna Davidson / Usborne (6+)

🧦 In ‘Monsters in het donker’ is Billie bang voor het donker tot hij in zijn sokkenlade vijf piepkleine monsters ontdekt. Vanaf dan is zijn angst voor het donker verdwenen en zal Billie zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Want wanneer Billie in ‘Monsters op school’ gepest wordt, willen de monstertjes hem helpen. Maar of dat zo’n goed idee is…👿 Zanna Davidson en Melanie Williamson weten elk hoofdstuk super grappig weer te geven in woord en beeld. Met telkens een klein stripverhaal op het einde!🔥 ‘Billie en de monstertjes’ is een plezierige reeks voor jonge lezers.

Lees meer »

'Verschrikkelijke beestjes' / Elise Gravel / Querido Tijgerlezen (5+)

🕷 In ‘Verschrikkelijke Beestjes’ kom je op een grappige wijze heel wat bijzonders te weten over de hoofdluis, de vlieg en de spin.🩸 De Canadese kinderboekenschrijfster weet hoe ze de aandacht van kinderen kan trekken en hoe ze die tijdens het lezen kan behouden!Het boek is niet alleen verschrikkelijk grappig maar ook best interessant met heel veel plezierige cartoons.Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een zeer gegeerd boekje is bij beginnende lezers. Aldus weer een geslaagd Tijgerlezen-boekje waar gelukkig leren lezen voorop staat!🧡 ‘Verschrikkelijke beestjes’ is werkelijk een super cadeautip voor jonge lezers maar ook oudere lezers vinden dit boekje geweldig!Vertaald door Edward van de Vendel.

Lees meer »

‘Ridder Roa en de verliefde trol’ / Pim Lammers / Natascha Stenver / Zwijsen (7+)

In ‘Ridder Roa en de verliefde trol’ gaat ridder-prinses Roa op zoek naar een trol voor Troela, een vrouwtjestrol die niet langer alleen wil zijn. Maar het is helemaal niet zo makkelijk om een trol te vinden want die zitten goed verstopt en zijn nog eens gevaarlijk ook. Misschien kan Hella de heks wel helpen?Zal ridder Roa een trol voor Troela kunnen vinden? Zal de heks Hella, die erg boos lijkt, Roa willen helpen?😈 Jawel Pim Lammers slaagt er weer in om een modern, grappig, fantasierijk en hartveroverend avonturenverhaal van ridder Roa te brengen. Wederom sprankelend geïllustreerd door Natascha Stenver.❤️‍🔥 ‘Ridder Roa en de verliefde trol’ is het derde avonturenverhaal van ridder Roa. Een reeks die erg geliefd is in de klas en terecht! Voor onbevreesde lezers vanaf 7 jaar met een peperkoeken hart.

Lees meer »

'Groot weetjesboek over de prehistorie' / Cécile Benoist / Pelckmans (5+)

Ga mee op reis door de prehistorische wereld.  Kom alles te weten over de oermens, de prehistorische wereld, over de geschiedenis van de mensheid. Hoe leefden de eerste mensen? Hoe weten we hoe de prehistorische (leef)wereld er heeft uitgezien? Het boek is opgedeeld in 5 grote delen: De prehistorische wereld , De oermensen, Kunst en magie, De prehistorie ontdekken, Geheugensteuntje.

Lees meer »

'Ik praat als een rivier' / Jordan Scott / Sydney Smith / Querido (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 7+)

Wat als je elke ochtend wakker wordt met overal om je heen de geluiden van woorden. Maar jij ze niet zeggen kan omdat ze klem zitten in je keel?Wat als je mond het niet doet, als je iets gevraagd wordt in de klas en iedereen naar je kijkt omdat je stottert?💦 De Canadese dichter Jordan Scott heeft heel zijn leven gestotterd. Hetgeen als kind niet makkelijk was. Gelukkig had hij een vader die hem liefdevol liet inzien dat hij zich niet hoefde te schamen. Hij nam Jordan mee naar een rivier en liet hem inzien dat deze trotse rivier beweegt zoals hij praat: “Die borrelt, wervelt, woelt en het raast.”Vanuit die ervaring en als een eerbetoon aan zijn vader ontstond dit prachtige poëtische prentenboek. Verstillend schoon in beeld gebracht door Sydney Smith. Vertaald door Edward van de Vendel.💕 Een adembenemend schoon prentenboek voor jong en oud.

Lees meer »

'Een tijger in je bed' / Bibi Dumon Tak / Querido Tijgerlezen (6+)

🐅 ‘Een tijger in je bed’ begint en eindigt met een ‘Echt gebeurd’-verhaal met een tijger in de hoofdrol. Daartussenin kom je heel wat te weten over tijgers.🐐 Een heerlijk non-fictieboekje voor jonge lezers! Met interessante weetjes en waargebeurde verhalen!Meesterlijk eenvoudig en speels geschreven door Bibi Dumon Tak. Met prachtige kleurrijke illustraties van Ingrid & Dieter Schubert.💕 Dit leesboekje is werkelijk een pareltje binnen de Tijgerlezen-reeks en krijgt 100% zeker een plekje in ons boekenboeket voor 6+ voor volgend schooljaar!

Lees meer »

'Op avontuur met Pettson en Findus - een verhalenbundel' / Sven Nordqvist / Davidsfonds-Infodok (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 8+)

⚙️ ‘Op avontuur met Pettson en Findus - Een verhalenbundel’ bundelt vijf verhalen: Toen Findus klein was, Ken jij Pettson en Findus?, Vossenjacht en Snoeshaan. En bevat heel veel leuke extra’s.🪚 Een prachtig uitgegeven boek met harde kaft! Met vooraan in het boek een woordje uitleg over wie Pettson en Findus precies zijn.Met bij elk verhaal een leuke doe-activiteit: mukkels tellen, de beste pannenkoekentaart van de wereld bakken, een vogelhuisje bouwen, een geurmemory en een pluviometer maken.En achterin het boek meer over het leven en werk van Sven Nordqvist.💕 Een prachtig (voor)leesboek voor alle leeftijden! Een feest voor alle Findus & Pettssonfans en een ideaal cadeau voor wie de wereld van deze twee vrienden nog niet kent!

Lees meer »

'Er was eens een koe' / Pim Lammers / Marije Tolman / Querido- Tijgerlezen (6+)

‘Er was eens een koe’ gaat over een kalfje Eefje dat gek is van sprookjes. Mama wil haar voor het slapengaan een sprookje voorlezen uit een groot sprookjesboek. Eefje wil zo graag een sprookje waarin een koe of kalfjes de hoofdrol spelen. Zoals bijvoorbeeld ‘De drie kalfjes’ of ‘De gelaarsde koe.’ Maar in het sprookjesboek staan zo geen sprookje.Eefje besluit de volgende dag op zoek te gaan naar een sprookje met in de hoofdrol een koe.Maar of dat gaat lukken?🐮 Pim Lammers brengt een avontuurlijk en speels verhaal vol humor en verwijzingen naar bekende sprookjes. Plezierig en kleurrijk geïllustreerd door Marije Tolman.💕 Geweldig boekje voor jonge lezers om zelfstandig te lezen (6+) of om uit voor te lezen aan een jonger broertje of zusje.

Lees meer »

'Warhorse' / Michael Morpurgo / Tom Clohosy Cole / Baeckens Books (Voorlezen 6+ / Zelfstandig lezen 8+)

🌟Michael Morpurgo bewerkte zijn bestseller War Horse tot een behapbaar verhaal voor jongere kinderen. Met sprekende illustraties van Tom Clohosy Cole die het verhaal visueel ondersteunen en het tot leven brengen.💕 Een prachtig prentenboek over de kracht van hoop en een bijzondere vriendschap. Een verhaal over WOI voor jongere kinderen vanaf 6 jaar. Om zelfstandig te lezen vanaf 8 jaar.

Lees meer »

Roa en de gevaarlijke draak / Pim Lammers / Natascha Stenvert / Uitgeverij Zwijsen (6+)

👑 Prinses Roa moet trouwen. Alleen zijn er geen ridders meer omdat die werden verslaan door een gevaarlijke draak, die een andere prinses bewaakt.Hoe moet dat nu? Misschien als prinses Roa nu zelf eens ridder wordt?Maar met wie zal Roa dan kunnen trouwen? En hoe zal ze dan zoals een goed sprookje betaamt een lang en gelukkig leven kunnen leiden?🐉 Ach wat hou ik van Pim Lammers z’n vrolijke, grappige, ongedwongen verhalen. Een liefdevol duwtje in de rug om gewoon jezelf te zijn en je hart te volgen. Want dat is echt het recept voor een super lang en heel erg gelukkig leven. Met net zoveel frivoliteit en kleur geïllustreerd door Natascha Stenvert.💕 Een heerlijk Avi-boekje (M5) voor 8+

Lees meer »

'Maar hoe dan?' / Karen Middelburg / Philippine van der Goes / SNOR (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 8+)

🤰🏻In maar HOE dan? krijg je antwoord op nieuwsgierige kindervragen. Over hoe verliefd zijn voelt? Hoe jongens en meisjes lichamelijk verschillend zijn? Wat vrijen is en wat grote mensen dan doen? Hoe je je eigen grenzen kan stellen? Hoe baby’s ontstaan?👶🏾 Dr Karin Middelburg en Philippine maakten werkelijk een pareltje van een boek rond seksualiteit. Vol leuke weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. Met prachtig kleurrijke en aanschouwelijke illustraties van Agnes Loonstra.💕Maar hoe dan? maken kindervragen rond seksualiteit op een open en plezierige manier bespreekbaar. Echt een (h)eerlijk en divers (voor)leesboek voor 5+. Zelfstandig vanaf 7+.

Lees meer »

'Kunnen vogels niezen? / Katrijn De Wit / Inge Rylant / Laura Bergans / Pelckmans (5+ / zelfstandig 7+)

🐦 ‘Kunnen vogels niezen?’ Is een geweldig (kartonnen) boek met tien te gekke weetjes over vogels aan de hand van 10 vragen. Maar voor je het juiste antwoord op de vraag krijgt, word je uitgenodigd tot het bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn op de vraag om vervolgens te lezen hoe het werkelijk in elkaar zit. Leuk voor wie houdt van weetjes, zich verwonderen en creatief denken!Mag je haaien aaien? was het eerste boek in de reeks ‘Wijze weetjes’. Door het grote succes is dit reeds het 4de boekje in de reeks.🐤 Met Wijze Weetjes willen Auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans verwonderen, verbeelden en verwoorden. Een origineel en verrassend weetjesboek waar zowel jonge kinderen als oudere van zullen genieten.💕 Super leuk om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan. Door onderzoekvraagjes te verzamelen. Er een nonsensverklaring bij te verzinnen en vervolgens op zoek te gaan naar de echte verklaring. Of stuur je vragen in op https://actie.pelckmans.be/wijzeweetjes/

Lees meer »

'Wat is een rivier?' / Monika VaicenavičIene / Infodok (4+ / zelfstandig 7+)

🧵 ‘Wat is een rivier?’ Deze vraag stelt een kleindochter aan haar oma terwijl deze aan het borduren is. Haar oma antwoordt dat een rivier als een draad is die prachtige patronen en kronkelende motieven op het aardoppervlak borduurt. Hij rijgt verhalen aan elkaar en verbindt zo verschillende plaatsen, tijdstippen en mensen. Een rivier is een reis die vele plekken bezoekt, hij is een thuis voor vele wonderlijke wezens, hij is levenskracht, een naam, een ontmoetingsplaats, een raadsel, een geheugen, een geur, energie, een weg, een oceaan.🐟Monika Vaicenaviciene neemt je mee op een wonderlijke reis. Haar verhaal en illustraties onthullen met zoveel poëzie en schoonheid wat een rivier is.💕 Wat is een rivier is een prachtig poëtisch en educatief prentenboek om bij weg te dromen. Verstillend schoon en leerrijk. Werkelijk een pareltje. Fijn om uit voor te lezen of om zelfstandig te lezen vanaf 7 +

Lees meer »

'Toen rups een vlinder werd' / Bette Westera / Djenné Fila / VOLT (5+ / Zelfstandig 7+)

Terwijl Rups in z’n cocon wacht tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg, die onder dezelfde braamstruik voor de regen schuilt. Eendagsvlieg die nog maar iets minder dan een dag heeft, wil de wereld gaan ontdekken en trekt eropuit. Wanneer Rups een vlinder geworden is, wil hij graag aan Eendagsvlieg tonen hoe mooi hij geworden is. Dus besluit hij om Eendagsvlieg te gaan zoeken. Zo trekt hij op een wonderlijke ontdekkingstocht waarbij hij kennismaakt met de leden van de Nette-Beesten-Club: Kakkerlak, Oorwurm en Pissebed, die een vrolijk clublied opvoeren en tal van andere kleine tuinbewoners. Zal het Vlinder lukken om voor de avond valt, eendagsvlieg, zijn inmiddels oude vriendin, terug te vinden? Zodat hij kan laten zien hoe mooi hij geworden is.

Lees meer »

‘Briljante planten over knappe knoppen, boze bollen en ander geniaal groen’ / Geert-Jan Roebers / Gottmer (9+)

🌱 In ‘Briljante planten over knappe knoppen, boze bollen en ander geniaal groen’ neemt Geert-Jan Roebers je mee op avontuur en laat je planten van dichtbij bekijken, besnuffelen en op eigen risico proeven.🌻 In het boek wordt op een plezierige en heldere manier uitgelegd wat planten zijn, wat ze doen, denken en wat ze voor ons doen en misschien wel wat ze van ons denken. Levendig geïllustreerd door Margot Westermann.❤️ Een Briljant en boeiend boek over planten voor jong en oud (9+)

Lees meer »

'Indigo De Wilde en de monsterpost' / Pippa Curnick / L.S. (8+)

🌻 Indigo de Wilde werd samen met haar broertje in de wildernis gevonden en gered door de wereldberoemde onderzoekers Filemona & Bertram de Wilde. Sindsdien wonen zij en haar broertje samen met een heleboel wilde wezens in een heel bijzonder huis.Indigo’s ouders moeten altijd mee op belangrijke expedities en van daaruit sturen ze dan regelmatig MONSTER-post. Indigo moet dan goed zorg dragen voor het nieuwe wilde wezen dat bij hen thuis geleverd wordt per postpakket.Maar deze keer heeft het monster zich een weg uit de ijzeren doos gebeten en zet het het hele huis op stelten. Dit trekt de aandacht van mevrouw Grauw, het hoofd van de plaatstelijke buurtwacht.Wat zal Indigo doen opdat de magische monsters in het huis niet ontdekt worden? Zal het haar lukken om het nieuwe mysterieuze monster te vangen en een plekje in huis te geven.😈 Pippa Curnick brengt een plezierig en fantasierijk leesboek vol magische monsters: kobolden, trollen en Yetis’. Prachtig en kleurrijk geïllustreerd. Kan jij het kevertje vinden op elke tekening?💓 ‘Indigo de Wilde en de monsterpost’ is echt een aanrader voor lezers vanaf 8 jaar die houden van humor, fantasie en avontuur!

Lees meer »

‘Monsters en mythes in het oude Griekenland’ / James Davies / Standaard Uitgeverij (8+)

🏛 ‘Monsters en mythes in het oude Griekenland’ voert je naar de mythologische wereld van de oude Grieken aan de hand van knappe stripverhalen en prachtige illustraties.🗡 Heerlijk hoe James Davies deze oude Griekse mythen in geweldige stripverhalen goot.Heel fijn voor tieners bij wie het lezen wat moeilijker gaat. Maar ook een heel toegankelijke manier voor jongeren om meer te weten te komen de oude Grieken en hun mythes: het scheppingsverhaal volgens de Oude Grieken, de doos van Pandora, Theseus en de Minotaurus, Perseus en Medusa, Orpheus en Eurydice, het paard van Troje en de twaalf werken van Heracles, …💕 Super Spannende en plezierige stripverhalen over Griekse monsters en mythes voor 8+

Lees meer »

'Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten' / Thiago de Moraes / L.S. (9+)

⏳ In ‘Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten’ wordt Harry tijdens de wiskundeles opgezogen door een zwart gat en belandt in het oude Egypte. Daar maakt hij vrienden en ontdekt hij hoe het was om in die tijd naar school te gaan.Maar tijdens een schooluitstapje loopt het mis. Zal Harry het gevaar weten te ontkomen en zal hij ooit nog kunnen terugkeren naar het heden?🐊 Thiago de Moraes schreef en illustreerde een grappig en avontuurlijk verhaal. Tekst en beeld vullen elkaar plezierig aan en lopen met een leuke dynamiek in elkaar over waardoor dit boek erg geschikt is voor jongeren bij wie het begrijpend lezen wat moeilijker gaat.💕 Een humoristisch tijdreis-avontuur voor jongeren vanaf 9 jaar.

Lees meer »

'Onder de golven - Het verhaal van Doggerland' / Linda Dielemans / Djenné Fila / Fontaine Uitgevers (Voorlezen 8+ / Zelfstandig lezen 10+)

 ⏳ Ken jij Doggerland al? Het is één van de grootste archeologische vindplaatsen van Europa. Dit enorme landschap lag een miljoen jaar geleden daar waar nu de Noordzee is.🌊 Archeoloog en kinderboekenschrijver Linda Dieleman schrijft erg vlot en bevlogen over het ontdekken van het verleden en over het verhaal van Doggerland. Over de eerste bewoners die er leefden: de Neanderthalers, de eerste moderne mensen, de mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten.Inspirerende informatie wordt afgewisseld met avontuurlijke kortverhalen van deze vroege bewoners. Elk hoofdstuk is voorzien van prachtige sfeervolle en erg aanschouwelijke illustraties van Djenné Fila. Met telkens een kaart van de status van Doggerland in de besproken periode. Hetgeen het verleden op bijzonder wijze tastbaar maakt.Meesterlijk hoe Linda Dielemans en Djenné Fila dit stuk geschiedenis tot leven brengen!❤️‍🔥 Heerlijk leerrijk en bijzonder aanstekelijk om zelf op zoek te gaan naar een stukje Doggerland.Dit boek is echt geweldig om uit voor te lezen aan kinderen vanaf 8 jaar en een prachtig non-fictieboek voor jong en oud! Om zelfstandig te lezen vanaf 10+

Lees meer »

'24 uur in de steentijd' / Lan Cook / Laurent Kling / Usborne (8+)

⏳ Een reis door de tijd ⏳ Reis terug naar de steentijd en ontmoet Auri, een jonge holbewoner.🔥 In ‘24 uur in de steentijd’ kom je aan de hand van een stripverhaal heel veel te weten over het dagelijks leven zo’n 18 000 jaar geleden in Noord- Europa.Over hoe de mensen toen woonden, hoe ze aan eten kwamen, hoe ze vuur en gereedschappen maakten, over grotschilderingen en ceremonies, over de gevaarlijke dieren en gevonden schatten uit die tijd.🦬 Lan Cook weet op een heel plezierige wijze educatieve informatie over te brengen. Super knap en kleurrijk in beeld gebracht door Laurent Kling. Geschreven in samenwerking met dr James Diley een experimenteel archeoloog.🔥 Dit boek is geweldig om in te zetten in de klas! Maar ook gewoonweg een heel leuk (strip)verhaal om zelfstandig te lezen vanaf 8+.Een echte aanrader! 💕

Lees meer »

'Op avontuur met Pettson en Findus - een verhalenbundel' / Sven Nordqvist / Davidsfonds-Infodok (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 8+)

⚙️ ‘Op avontuur met Pettson en Findus - Een verhalenbundel’ bundelt vijf verhalen: Toen Findus klein was, Ken jij Pettson en Findus?, Vossenjacht en Snoeshaan. En bevat heel veel leuke extra’s.🪚 Een prachtig uitgegeven boek met harde kaft! Met vooraan in het boek een woordje uitleg over wie Pettson en Findus precies zijn.Met bij elk verhaal een leuke doe-activiteit: mukkels tellen, de beste pannenkoekentaart van de wereld bakken, een vogelhuisje bouwen, een geurmemory en een pluviometer maken.En achterin het boek meer over het leven en werk van Sven Nordqvist.💕 Een prachtig (voor)leesboek voor alle leeftijden! Een feest voor alle Findus & Pettssonfans en een ideaal cadeau voor wie de wereld van deze twee vrienden nog niet kent!

Lees meer »

'De Meisjes' / Annet Schaap / Querido (10+)

🐺‘De meisjes’ bundelt zeven bekende sprookjes in een nieuw kleedje. Met in de hoofdrol meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed.🏰 Annet Schaap transformeerde Repelsteeltje, Roodkapje, Hans en Grietje, De kikkerkoning, Blauwbaard, Doornroosje en Belle en het Beest om in sterke verrassende vertellingen! De sprookjes blijven herkenbaar maar overstijgen het origineel! Ze fascineren, zijn grimmiger, een vleugje rebelser, onverwacht meeslepend en prachtig geïllustreerd.📖 Geen sprookjes voor de kleine kindertjes voor het slapengaan. Maar vernieuwende, eigentijdse, verrassende, ge(s)laagde, en grimmige verhalen over dappere en eigenzinnige meisjes voor lezers vanaf 10 jaar.💕 Echt een bijzonder sprookjesboek!

Lees meer »

'Wie achter deze deur verdwaalt' / Rindert Kromhout en Tonke Dragt / Linde Faas / Uitgeverij Leopold (9+)

🚪 De verlegen Laurenzo zit sinds kort in een kleine buitegewone klas op de Max Velthuisschool. Het is voor iedereen wennen en een hechte groep zijn ze niet. Tot meester Tom uit de boeken voorleest van zijn favoriete schrijfster Lavinia Morgenster. De kinderen die geboeid geraken door de verhalen, hebben heel wat vragen, die meester Tom hen laat opschrijven in brieven aan de schrijfster.Wanneer Lavina Morgenster daarop twee kinderen uitnodigt om te komen praten en Laurenzo en Téja uitgekozen worden om bij de schrijfster langs te gaan, start er een heerlijk avontuur. Want Lavinia Morgenster woont in een wonderlijk huis waar één deur altijd op slot zit. Volgens Lavinia wachten achter die deur onbekende landen, die je alleen kunt betreden met een visum dat goedgekeurd moet worden door de ambassadeur.Laurenzo's klas doet er alles aan om toegelaten te worden tot het Koninkrijk der Kosmopolieten en er achter te komen wie de ambassadeur is en welke magische wereld er achter de deur schuilgaat.🐈 Rindert Kromhout en Tonke Dragt nemen de lezer mee in een meeslepend avontuur vol raadsels en geheimzinnigheid. Waar kinderen die zich buitenbeentjes voelen, worden uitgedaagd, leren samenwerken, leren omgaan met elkanders bijzonderheden om het voor elkaar te krijgen visa te bemachtigen voor het geheimzinnige Koninkrijk der Kosmopolieten. Waardoor ze gaandeweg meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk een hechte groep vormen. Prachtig geillustreerd door Linde Faas.♥️ 'Wie achter deze deur verdwaalt' is een fantastisch meeslepend avontuur voor 9+. Alsook leraren zullen hun hart ophalen bij het lezen van dit bijzonder mooi boek.

Lees meer »

‘De Magische Wereld van Charlie -1 De leerling toveraar’ / Audrey Alwett / L.S. (10+)

🧙‍♀️ ‘De magische Wereld van Charlie -1 De leerling tovenaar’ is het eerste deel van een nieuwe magische avonturenreeks.Charlie Verné woont samen met zijn moeder in Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk. Vijf jaar geleden was zijn grootmoeder plots spoorloos verdwenen en nu is ze plots terug. Maar er is iets vreemds aan de hand. Vrouwe Melisse is haar geheugen kwijt en ook Charlie meent zich weinig te herinneren van de dag waarop zijn omi verdween. Wanneer zijn grootmoeder bij hen intrekt, ontdekt Charlie een bijzondere kist en komt hij te weten dat hij eigenlijk een tovenaar is en dat hij zijn oma moet helpen om haar herinneringen terug te krijgen. Daarvoor moet hij de wereld van Tovenaars en magie betreden… Maar dat zal niet zo simpel zijn als blijkt dat je omi je tegen deze wereld heeft proberen te beschermen en de zwarte allegorie je op de hielen zit…🪄 De Franse Audrey Alwett brengt een nieuwe magische wereld tot leven. Met tovertrainingen, runen, perlums, magiedieren, brompoenracen,… Het boek heeft een prachtige kaft waarvan de illustraties ook per hoofdstuk terugkeren.💕 ‘De magische wereld van Charlie’ is een heerlijk boek om uit voor te lezen vanaf 9 jaar en om zelfstandig te lezen vanaf 10 jaar. Een aanrader voor wie houdt van magie, mysterie en avontuur.

Lees meer »

'De Tovenaar in mijn schuur' / Simon Farnaby / Claire Powell / Billy Bones (10+)

🧙‍♂️ ‘De tovenaar in mijn schuur - De magische mislukkingen van Merdijn de Wilde’ gaat over ‘s werelds grootste middeleeuwse magiër die wegens slecht gedrag en door middel van sabotage verbannen wordt naar de 21ste eeuw.Daar ontmoet hij Roos en komt hij in het schuurtje in haar tuin te wonen.Maar Merdijn wil kost wat kost terug naar zijn tijd. Roos zal hem in ruil voor een magische zangspreuk bij deze zoektocht helpen. Want de 21ste eeuw is niet zonder gevaar voor een 6de eeuwse tovenaar.🪄 Simon Farnaby, scenarioschrijver van o.a. de Paddington 2-film, brengt een meeslepend hilarisch en magisch verhaal. Prachtig hoe de middeleeuwse magiër in de 21ste eeuw de ene na de andere dolkomische confrontatie/ ontmoeting aangaat. Heel sfeervol en humoristisch geïllustreerd door Claire Powell.💕 Een heerlijk magisch en hilarisch avonturenverhaal. Een aanrader voor 10+.

Lees meer »

'Het spookt op nummer 113 - Spoken in het nauw / Mr Tan en Yomgui Dumont / Standaard Uitgeverij (8+)

👻 Elliott woont in een spookhuis in de Jammerstraat 113. Omdat zijn ouders het veel te druk hebben en bijna nooit thuis zijn, brengt Elliot veel tijd door met zijn nieuwe huisgenoten de spoken Eva, Angus, Amedea en Walter. Ze kunnen het samen heel goed vinden.Maar dan komt een inspecteur van de COS (Commissie voor Onaangepaste Spoken) langs. Hij inspecteert of de spoken hun taak wel naar behoren uitvoeren. Of ze de nieuwe bewoners wel de stuipen op het lijf jagen. Op de koop toe komt de beroemde spokenjaagster Ulrika Von Paprika aankloppen. Wat nu?Zal het de spoken lukken om beiden om de tuin te leiden? Want hoe kun je je nu tegelijkertijd verstoppen en iemand met veel kabaal de stuipen op het lijf jagen?💕 Mr Tan en Yomgui Dumont brengen een grappige en spannende graphic novel voor lezers vanaf 8+ die graag wat luchtiger hebben. Beeld en tekst vullen elkaar perfect aan waardoor het zeker ook geschikt is voor lezers bij wie het lezen wat moeizamer gaat.

Lees meer »

'Het huis op kippenpoten' / Sophie Anderson / VOLT (10+)

💀 Marinka woont in een huis op kippenpoten. Haar oma is Baba Jaga, die de zielen van de doden door de Poort aan de sterrenhemel begeleidt. Marinka is heel bijzonder want zij is uitverkoren om later in de voetstappen van haar oma te treden. Maar Marinka droomt van een ander en normaal leven, met levende vrienden en een huis dat op één plaats blijft.Zolang Marinka in het huis blijft, zal ze nooit controle hebben over haar leven, haar toekomst of lot.Marinka probeert net als een opstandige puber haar eigen pad te bepalen… en besluit om niet langer te luisteren naar wat haar Baba Jaga vraagt en probeert het huis dat haar wil beschermen aan banden te leggen… maar of dat wel zo’n goed idee is…🌟 Sophie Anderson schreef wederom een betoverend avontuurlijk en sfeervol verhaal. De band tussen de Baba Jaga, het huis en het meisje is bijzonder mooi uitgewerkt. Wat het boek zo ontroerend maakt. Misschien doen het huis op kippenpoten en de naam Baba Jaga een belletje rinkelen. Dat kan want Sophie Anderson liet zich voor dit verhaal inspireren door Slavische sprookjes.💕 Een magisch mooi en meeslepend avontuur voor 10+.

Lees meer »

'Het Grote Heksenboek' / Kathleen Vereecken / Charlotte Severeyns / Lannoo (8+)

🧙‍♀️ In ‘Het grote heksenboek’ kom je alles te weten over heksen van vroeger en nu.🐈‍⬛ Kathleen Vereecken schrijft vlotjes in 30 hoofdstukken over sprookjesheksen, over heksen nu en in het verleden, over heksen en dieren, over wie heksen zijn, Halloween, wicca en over hoe anderen en religie tegen heksen aankijken. Elk hoofdstuk beslaat een dubbelpagina. Magisch mooi geïllustreerd door Charlotte Severeyns.💕 ‘Het grote heksenboek’ is werkelijk een pareltje voor al wie houdt van magie en Halloween en is een aanrader voor jongeren vanaf 8 jaar die graag meer te weten willen komen over heksen.

Lees meer »

'Films die nergens draaien' / Yorick Goldewijk / Ploegsma (10+)

🎞 Op de dag dat Cato geboren was, was haar mama er niet meer. Sindsdien is haar vader meer afwezig dan aanwezig, ook al is hij fysiek dichtbij. Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop die weer open is, ontdekt ze dat ze hier geen gewone films draaien. En dat deze bioscoop in verbinding lijkt te staan met het verleden.🍿In 'Films die nergens draaien' wordt (soms pijnlijk) duidelijk hoe het verleden iemand maakt zoals hij is. Niet altijd vrolijk of optimistisch, maar soms verbitterd, in zichzelf gekeerd, boos, opstandig, stil. Het boek toont hoe keuzes belangrijk kunnen zijn voor de toekomst. Hoe je ondanks de liefde toch elkaar niet kan verstaan en samen vastlopen. Dat spijt je niet hoeft te verlammen. Hoe een tweede kans (of een derde) schijnbaar uitzichtloze situaties kan ophelderen en het tij doen keren.Dit klinkt misschien een beetje zwaar en gewichtig, maar Yorick Goldewijk weet met een humoristische noot, verfrissend taalgebruik en een goede portie mysterie dit allemaal luchtig genoeg te houden. Tot op het einde van het boek moeten er vragen opgelost worden, prikkelt de schrijver je met hints, probeer je als lezer te achterhalen hoe alles in elkaar 'past'.♥️ Wie houdt van een tikkeltje mysterie, van vlot opgebouwde zinnen, van speels taalgebruik, van het zoeken naar verbanden, van een beetje spanning, een humoristische kwinkslag en hoopvolle fantasie, moet dit boek absoluut aan zijn of haar leeslijstje toevoegen! Eens je begint te lezen, laat het verhaal je nog moeilijk los. 

Lees meer »

'Viruswereld' / Marc ter Horst / Wendy Panders / Gottmer (9+)

🦠 In ‘Viruswereld’ kom je in zes hoofdstukken alles te weten over virussen. Wat ze zijn en hoe ze werken, hoe ze je ziek maken, hoe ze zich verspreiden, wat je kan doen om ze dwars te zitten, hoe vaccins ons beschermen, hoe virusuitbraken ontstaan en wat we eraan kunnen doen. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een virusverhaal: één jaar Corona, het Sars-virus dat in 2013 in Azië optrad, het HIV virus, de Spaanse griep, het pokkenvirus en Ebola.🤧 Marc ter Horst schrijft heel helder en zonder bang te maken over de fascinerende viruswereld. Met prachtig humoristische illustraties van Wendy Panders. Op het einde van het boek onthult Marc ter Horst hoe hij te werk is gegaan om zo’n moeilijke materie zo helder en behapbaar te maken voor kinderen. Het boek bevat ook een voorwoord van Marion Koopmans, hoofd afdeling Viroscience - Erasmus MC.💕 Viruswereld is een indrukwekkend helder en waardevol non-fictieboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Echt een aanrader voor thuis en de schoolbibliotheek!

Lees meer »

'Van honingbij tot hagelslag' / Joël Broekaert/ Marieke Van Ditshuizen / Ploegsma (9+)

🌱 ‘Van honingbij tot hagelslag’ gaat over de onderdelen van de planten die we eten. Over al het lekkers dat van planten komt. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook over de wortels, knollen en bollen en over de schoonmaakdienst van de natuur: de schimmels.🐝 Joël Broekaert schrijft heel helder en enthousiast over de onderdelen en de cyclus van de planten die we eten. Marieke van Ditshuizen voegt aan de hand van kleur een extra dimensie aan het boek. De kalender begint bij het winterwitte slapende zaadje, dat meer en meer kleur krijgt naarmate het groeit. Van de felle kleuren van bloemen en fruit tot het bruin van de herfst en tot slot het zwart van de stervende plant die in donkere dagen zorgt voor een vruchtbare bodem waarin weer een zaadje kan ontkiemen.💕 Een heel bijzonder boek voor wie aan de slag gaat met planten in de tuin of voor wie meer te weten wil komen over de oorsprong van de planten op ons bord. Een heerlijk en leerrijk boek voor jong en oud vanaf 9 jaar. Boordevol interessante weetjes.

Lees meer »

'Maar hoe dan?' / Karen Middelburg / Philippine van der Goes / SNOR (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 8+)

🤰🏻In maar HOE dan? krijg je antwoord op nieuwsgierige kindervragen. Over hoe verliefd zijn voelt? Hoe jongens en meisjes lichamelijk verschillend zijn? Wat vrijen is en wat grote mensen dan doen? Hoe je je eigen grenzen kan stellen? Hoe baby’s ontstaan?👶🏾 Dr Karin Middelburg en Philippine maakten werkelijk een pareltje van een boek rond seksualiteit. Vol leuke weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. Met prachtig kleurrijke en aanschouwelijke illustraties van Agnes Loonstra.💕Maar hoe dan? maken kindervragen rond seksualiteit op een open en plezierige manier bespreekbaar. Echt een (h)eerlijk en divers (voor)leesboek voor 5+. Zelfstandig vanaf 7+.

Lees meer »