‘Briljante planten over knappe knoppen, boze bollen en ander geniaal groen’ / Geert-Jan Roebers / Gottmer (9+)

🌱 In ‘Briljante planten over knappe knoppen, boze bollen en ander geniaal groen’ neemt Geert-Jan Roebers je mee op avontuur en laat je planten van dichtbij bekijken, besnuffelen en op eigen risico proeven.🌻 In het boek wordt op een plezierige en heldere manier uitgelegd wat planten zijn, wat ze doen, denken en wat ze voor ons doen en misschien wel wat ze van ons denken. Levendig geïllustreerd door Margot Westermann.❤️ Een Briljant en boeiend boek over planten voor jong en oud (9+)

Lees meer »

'Indigo De Wilde en de monsterpost' / Pippa Curnick / L.S. (8+)

🌻 Indigo de Wilde werd samen met haar broertje in de wildernis gevonden en gered door de wereldberoemde onderzoekers Filemona & Bertram de Wilde. Sindsdien wonen zij en haar broertje samen met een heleboel wilde wezens in een heel bijzonder huis.Indigo’s ouders moeten altijd mee op belangrijke expedities en van daaruit sturen ze dan regelmatig MONSTER-post. Indigo moet dan goed zorg dragen voor het nieuwe wilde wezen dat bij hen thuis geleverd wordt per postpakket.Maar deze keer heeft het monster zich een weg uit de ijzeren doos gebeten en zet het het hele huis op stelten. Dit trekt de aandacht van mevrouw Grauw, het hoofd van de plaatstelijke buurtwacht.Wat zal Indigo doen opdat de magische monsters in het huis niet ontdekt worden? Zal het haar lukken om het nieuwe mysterieuze monster te vangen en een plekje in huis te geven.😈 Pippa Curnick brengt een plezierig en fantasierijk leesboek vol magische monsters: kobolden, trollen en Yetis’. Prachtig en kleurrijk geïllustreerd. Kan jij het kevertje vinden op elke tekening?💓 ‘Indigo de Wilde en de monsterpost’ is echt een aanrader voor lezers vanaf 8 jaar die houden van humor, fantasie en avontuur!

Lees meer »

‘Monsters en mythes in het oude Griekenland’ / James Davies / Standaard Uitgeverij (8+)

🏛 ‘Monsters en mythes in het oude Griekenland’ voert je naar de mythologische wereld van de oude Grieken aan de hand van knappe stripverhalen en prachtige illustraties.🗡 Heerlijk hoe James Davies deze oude Griekse mythen in geweldige stripverhalen goot.Heel fijn voor tieners bij wie het lezen wat moeilijker gaat. Maar ook een heel toegankelijke manier voor jongeren om meer te weten te komen de oude Grieken en hun mythes: het scheppingsverhaal volgens de Oude Grieken, de doos van Pandora, Theseus en de Minotaurus, Perseus en Medusa, Orpheus en Eurydice, het paard van Troje en de twaalf werken van Heracles, …💕 Super Spannende en plezierige stripverhalen over Griekse monsters en mythes voor 8+

Lees meer »

'Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten' / Thiago de Moraes / L.S. (9+)

⏳ In ‘Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten’ wordt Harry tijdens de wiskundeles opgezogen door een zwart gat en belandt in het oude Egypte. Daar maakt hij vrienden en ontdekt hij hoe het was om in die tijd naar school te gaan.Maar tijdens een schooluitstapje loopt het mis. Zal Harry het gevaar weten te ontkomen en zal hij ooit nog kunnen terugkeren naar het heden?🐊 Thiago de Moraes schreef en illustreerde een grappig en avontuurlijk verhaal. Tekst en beeld vullen elkaar plezierig aan en lopen met een leuke dynamiek in elkaar over waardoor dit boek erg geschikt is voor jongeren bij wie het begrijpend lezen wat moeilijker gaat.💕 Een humoristisch tijdreis-avontuur voor jongeren vanaf 9 jaar.

Lees meer »

'Onder de golven - Het verhaal van Doggerland' / Linda Dielemans / Djenné Fila / Fontaine Uitgevers (Voorlezen 8+ / Zelfstandig lezen 10+)

 ⏳ Ken jij Doggerland al? Het is één van de grootste archeologische vindplaatsen van Europa. Dit enorme landschap lag een miljoen jaar geleden daar waar nu de Noordzee is.🌊 Archeoloog en kinderboekenschrijver Linda Dieleman schrijft erg vlot en bevlogen over het ontdekken van het verleden en over het verhaal van Doggerland. Over de eerste bewoners die er leefden: de Neanderthalers, de eerste moderne mensen, de mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten.Inspirerende informatie wordt afgewisseld met avontuurlijke kortverhalen van deze vroege bewoners. Elk hoofdstuk is voorzien van prachtige sfeervolle en erg aanschouwelijke illustraties van Djenné Fila. Met telkens een kaart van de status van Doggerland in de besproken periode. Hetgeen het verleden op bijzonder wijze tastbaar maakt.Meesterlijk hoe Linda Dielemans en Djenné Fila dit stuk geschiedenis tot leven brengen!❤️‍🔥 Heerlijk leerrijk en bijzonder aanstekelijk om zelf op zoek te gaan naar een stukje Doggerland.Dit boek is echt geweldig om uit voor te lezen aan kinderen vanaf 8 jaar en een prachtig non-fictieboek voor jong en oud! Om zelfstandig te lezen vanaf 10+

Lees meer »

'24 uur in de steentijd' / Lan Cook / Laurent Kling / Usborne (8+)

⏳ Een reis door de tijd ⏳ Reis terug naar de steentijd en ontmoet Auri, een jonge holbewoner.🔥 In ‘24 uur in de steentijd’ kom je aan de hand van een stripverhaal heel veel te weten over het dagelijks leven zo’n 18 000 jaar geleden in Noord- Europa.Over hoe de mensen toen woonden, hoe ze aan eten kwamen, hoe ze vuur en gereedschappen maakten, over grotschilderingen en ceremonies, over de gevaarlijke dieren en gevonden schatten uit die tijd.🦬 Lan Cook weet op een heel plezierige wijze educatieve informatie over te brengen. Super knap en kleurrijk in beeld gebracht door Laurent Kling. Geschreven in samenwerking met dr James Diley een experimenteel archeoloog.🔥 Dit boek is geweldig om in te zetten in de klas! Maar ook gewoonweg een heel leuk (strip)verhaal om zelfstandig te lezen vanaf 8+.Een echte aanrader! 💕

Lees meer »

'Op avontuur met Pettson en Findus - een verhalenbundel' / Sven Nordqvist / Davidsfonds-Infodok (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 8+)

⚙️ ‘Op avontuur met Pettson en Findus - Een verhalenbundel’ bundelt vijf verhalen: Toen Findus klein was, Ken jij Pettson en Findus?, Vossenjacht en Snoeshaan. En bevat heel veel leuke extra’s.🪚 Een prachtig uitgegeven boek met harde kaft! Met vooraan in het boek een woordje uitleg over wie Pettson en Findus precies zijn.Met bij elk verhaal een leuke doe-activiteit: mukkels tellen, de beste pannenkoekentaart van de wereld bakken, een vogelhuisje bouwen, een geurmemory en een pluviometer maken.En achterin het boek meer over het leven en werk van Sven Nordqvist.💕 Een prachtig (voor)leesboek voor alle leeftijden! Een feest voor alle Findus & Pettssonfans en een ideaal cadeau voor wie de wereld van deze twee vrienden nog niet kent!

Lees meer »

'De Meisjes' / Annet Schaap / Querido (10+)

🐺‘De meisjes’ bundelt zeven bekende sprookjes in een nieuw kleedje. Met in de hoofdrol meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed.🏰 Annet Schaap transformeerde Repelsteeltje, Roodkapje, Hans en Grietje, De kikkerkoning, Blauwbaard, Doornroosje en Belle en het Beest om in sterke verrassende vertellingen! De sprookjes blijven herkenbaar maar overstijgen het origineel! Ze fascineren, zijn grimmiger, een vleugje rebelser, onverwacht meeslepend en prachtig geïllustreerd.📖 Geen sprookjes voor de kleine kindertjes voor het slapengaan. Maar vernieuwende, eigentijdse, verrassende, ge(s)laagde, en grimmige verhalen over dappere en eigenzinnige meisjes voor lezers vanaf 10 jaar.💕 Echt een bijzonder sprookjesboek!

Lees meer »

'Wie achter deze deur verdwaalt' / Rindert Kromhout en Tonke Dragt / Linde Faas / Uitgeverij Leopold (9+)

🚪 De verlegen Laurenzo zit sinds kort in een kleine buitegewone klas op de Max Velthuisschool. Het is voor iedereen wennen en een hechte groep zijn ze niet. Tot meester Tom uit de boeken voorleest van zijn favoriete schrijfster Lavinia Morgenster. De kinderen die geboeid geraken door de verhalen, hebben heel wat vragen, die meester Tom hen laat opschrijven in brieven aan de schrijfster.Wanneer Lavina Morgenster daarop twee kinderen uitnodigt om te komen praten en Laurenzo en Téja uitgekozen worden om bij de schrijfster langs te gaan, start er een heerlijk avontuur. Want Lavinia Morgenster woont in een wonderlijk huis waar één deur altijd op slot zit. Volgens Lavinia wachten achter die deur onbekende landen, die je alleen kunt betreden met een visum dat goedgekeurd moet worden door de ambassadeur.Laurenzo's klas doet er alles aan om toegelaten te worden tot het Koninkrijk der Kosmopolieten en er achter te komen wie de ambassadeur is en welke magische wereld er achter de deur schuilgaat.🐈 Rindert Kromhout en Tonke Dragt nemen de lezer mee in een meeslepend avontuur vol raadsels en geheimzinnigheid. Waar kinderen die zich buitenbeentjes voelen, worden uitgedaagd, leren samenwerken, leren omgaan met elkanders bijzonderheden om het voor elkaar te krijgen visa te bemachtigen voor het geheimzinnige Koninkrijk der Kosmopolieten. Waardoor ze gaandeweg meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk een hechte groep vormen. Prachtig geillustreerd door Linde Faas.♥️ 'Wie achter deze deur verdwaalt' is een fantastisch meeslepend avontuur voor 9+. Alsook leraren zullen hun hart ophalen bij het lezen van dit bijzonder mooi boek.

Lees meer »

‘De Magische Wereld van Charlie -1 De leerling toveraar’ / Audrey Alwett / L.S. (10+)

🧙‍♀️ ‘De magische Wereld van Charlie -1 De leerling tovenaar’ is het eerste deel van een nieuwe magische avonturenreeks.Charlie Verné woont samen met zijn moeder in Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk. Vijf jaar geleden was zijn grootmoeder plots spoorloos verdwenen en nu is ze plots terug. Maar er is iets vreemds aan de hand. Vrouwe Melisse is haar geheugen kwijt en ook Charlie meent zich weinig te herinneren van de dag waarop zijn omi verdween. Wanneer zijn grootmoeder bij hen intrekt, ontdekt Charlie een bijzondere kist en komt hij te weten dat hij eigenlijk een tovenaar is en dat hij zijn oma moet helpen om haar herinneringen terug te krijgen. Daarvoor moet hij de wereld van Tovenaars en magie betreden… Maar dat zal niet zo simpel zijn als blijkt dat je omi je tegen deze wereld heeft proberen te beschermen en de zwarte allegorie je op de hielen zit…🪄 De Franse Audrey Alwett brengt een nieuwe magische wereld tot leven. Met tovertrainingen, runen, perlums, magiedieren, brompoenracen,… Het boek heeft een prachtige kaft waarvan de illustraties ook per hoofdstuk terugkeren.💕 ‘De magische wereld van Charlie’ is een heerlijk boek om uit voor te lezen vanaf 9 jaar en om zelfstandig te lezen vanaf 10 jaar. Een aanrader voor wie houdt van magie, mysterie en avontuur.

Lees meer »

'De Tovenaar in mijn schuur' / Simon Farnaby / Claire Powell / Billy Bones (10+)

🧙‍♂️ ‘De tovenaar in mijn schuur - De magische mislukkingen van Merdijn de Wilde’ gaat over ‘s werelds grootste middeleeuwse magiër die wegens slecht gedrag en door middel van sabotage verbannen wordt naar de 21ste eeuw.Daar ontmoet hij Roos en komt hij in het schuurtje in haar tuin te wonen.Maar Merdijn wil kost wat kost terug naar zijn tijd. Roos zal hem in ruil voor een magische zangspreuk bij deze zoektocht helpen. Want de 21ste eeuw is niet zonder gevaar voor een 6de eeuwse tovenaar.🪄 Simon Farnaby, scenarioschrijver van o.a. de Paddington 2-film, brengt een meeslepend hilarisch en magisch verhaal. Prachtig hoe de middeleeuwse magiër in de 21ste eeuw de ene na de andere dolkomische confrontatie/ ontmoeting aangaat. Heel sfeervol en humoristisch geïllustreerd door Claire Powell.💕 Een heerlijk magisch en hilarisch avonturenverhaal. Een aanrader voor 10+.

Lees meer »

'Het spookt op nummer 113 - Spoken in het nauw / Mr Tan en Yomgui Dumont / Standaard Uitgeverij (8+)

👻 Elliott woont in een spookhuis in de Jammerstraat 113. Omdat zijn ouders het veel te druk hebben en bijna nooit thuis zijn, brengt Elliot veel tijd door met zijn nieuwe huisgenoten de spoken Eva, Angus, Amedea en Walter. Ze kunnen het samen heel goed vinden.Maar dan komt een inspecteur van de COS (Commissie voor Onaangepaste Spoken) langs. Hij inspecteert of de spoken hun taak wel naar behoren uitvoeren. Of ze de nieuwe bewoners wel de stuipen op het lijf jagen. Op de koop toe komt de beroemde spokenjaagster Ulrika Von Paprika aankloppen. Wat nu?Zal het de spoken lukken om beiden om de tuin te leiden? Want hoe kun je je nu tegelijkertijd verstoppen en iemand met veel kabaal de stuipen op het lijf jagen?💕 Mr Tan en Yomgui Dumont brengen een grappige en spannende graphic novel voor lezers vanaf 8+ die graag wat luchtiger hebben. Beeld en tekst vullen elkaar perfect aan waardoor het zeker ook geschikt is voor lezers bij wie het lezen wat moeizamer gaat.

Lees meer »

'Het huis op kippenpoten' / Sophie Anderson / VOLT (10+)

💀 Marinka woont in een huis op kippenpoten. Haar oma is Baba Jaga, die de zielen van de doden door de Poort aan de sterrenhemel begeleidt. Marinka is heel bijzonder want zij is uitverkoren om later in de voetstappen van haar oma te treden. Maar Marinka droomt van een ander en normaal leven, met levende vrienden en een huis dat op één plaats blijft.Zolang Marinka in het huis blijft, zal ze nooit controle hebben over haar leven, haar toekomst of lot.Marinka probeert net als een opstandige puber haar eigen pad te bepalen… en besluit om niet langer te luisteren naar wat haar Baba Jaga vraagt en probeert het huis dat haar wil beschermen aan banden te leggen… maar of dat wel zo’n goed idee is…🌟 Sophie Anderson schreef wederom een betoverend avontuurlijk en sfeervol verhaal. De band tussen de Baba Jaga, het huis en het meisje is bijzonder mooi uitgewerkt. Wat het boek zo ontroerend maakt. Misschien doen het huis op kippenpoten en de naam Baba Jaga een belletje rinkelen. Dat kan want Sophie Anderson liet zich voor dit verhaal inspireren door Slavische sprookjes.💕 Een magisch mooi en meeslepend avontuur voor 10+.

Lees meer »

'Het Grote Heksenboek' / Kathleen Vereecken / Charlotte Severeyns / Lannoo (8+)

🧙‍♀️ In ‘Het grote heksenboek’ kom je alles te weten over heksen van vroeger en nu.🐈‍⬛ Kathleen Vereecken schrijft vlotjes in 30 hoofdstukken over sprookjesheksen, over heksen nu en in het verleden, over heksen en dieren, over wie heksen zijn, Halloween, wicca en over hoe anderen en religie tegen heksen aankijken. Elk hoofdstuk beslaat een dubbelpagina. Magisch mooi geïllustreerd door Charlotte Severeyns.💕 ‘Het grote heksenboek’ is werkelijk een pareltje voor al wie houdt van magie en Halloween en is een aanrader voor jongeren vanaf 8 jaar die graag meer te weten willen komen over heksen.

Lees meer »

'Films die nergens draaien' / Yorick Goldewijk / Ploegsma (10+)

🎞 Op de dag dat Cato geboren was, was haar mama er niet meer. Sindsdien is haar vader meer afwezig dan aanwezig, ook al is hij fysiek dichtbij. Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop die weer open is, ontdekt ze dat ze hier geen gewone films draaien. En dat deze bioscoop in verbinding lijkt te staan met het verleden.🍿In 'Films die nergens draaien' wordt (soms pijnlijk) duidelijk hoe het verleden iemand maakt zoals hij is. Niet altijd vrolijk of optimistisch, maar soms verbitterd, in zichzelf gekeerd, boos, opstandig, stil. Het boek toont hoe keuzes belangrijk kunnen zijn voor de toekomst. Hoe je ondanks de liefde toch elkaar niet kan verstaan en samen vastlopen. Dat spijt je niet hoeft te verlammen. Hoe een tweede kans (of een derde) schijnbaar uitzichtloze situaties kan ophelderen en het tij doen keren.Dit klinkt misschien een beetje zwaar en gewichtig, maar Yorick Goldewijk weet met een humoristische noot, verfrissend taalgebruik en een goede portie mysterie dit allemaal luchtig genoeg te houden. Tot op het einde van het boek moeten er vragen opgelost worden, prikkelt de schrijver je met hints, probeer je als lezer te achterhalen hoe alles in elkaar 'past'.♥️ Wie houdt van een tikkeltje mysterie, van vlot opgebouwde zinnen, van speels taalgebruik, van het zoeken naar verbanden, van een beetje spanning, een humoristische kwinkslag en hoopvolle fantasie, moet dit boek absoluut aan zijn of haar leeslijstje toevoegen! Eens je begint te lezen, laat het verhaal je nog moeilijk los. 

Lees meer »

'Viruswereld' / Marc ter Horst / Wendy Panders / Gottmer (9+)

🦠 In ‘Viruswereld’ kom je in zes hoofdstukken alles te weten over virussen. Wat ze zijn en hoe ze werken, hoe ze je ziek maken, hoe ze zich verspreiden, wat je kan doen om ze dwars te zitten, hoe vaccins ons beschermen, hoe virusuitbraken ontstaan en wat we eraan kunnen doen. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een virusverhaal: één jaar Corona, het Sars-virus dat in 2013 in Azië optrad, het HIV virus, de Spaanse griep, het pokkenvirus en Ebola.🤧 Marc ter Horst schrijft heel helder en zonder bang te maken over de fascinerende viruswereld. Met prachtig humoristische illustraties van Wendy Panders. Op het einde van het boek onthult Marc ter Horst hoe hij te werk is gegaan om zo’n moeilijke materie zo helder en behapbaar te maken voor kinderen. Het boek bevat ook een voorwoord van Marion Koopmans, hoofd afdeling Viroscience - Erasmus MC.💕 Viruswereld is een indrukwekkend helder en waardevol non-fictieboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Echt een aanrader voor thuis en de schoolbibliotheek!

Lees meer »

'Van honingbij tot hagelslag' / Joël Broekaert/ Marieke Van Ditshuizen / Ploegsma (9+)

🌱 ‘Van honingbij tot hagelslag’ gaat over de onderdelen van de planten die we eten. Over al het lekkers dat van planten komt. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook over de wortels, knollen en bollen en over de schoonmaakdienst van de natuur: de schimmels.🐝 Joël Broekaert schrijft heel helder en enthousiast over de onderdelen en de cyclus van de planten die we eten. Marieke van Ditshuizen voegt aan de hand van kleur een extra dimensie aan het boek. De kalender begint bij het winterwitte slapende zaadje, dat meer en meer kleur krijgt naarmate het groeit. Van de felle kleuren van bloemen en fruit tot het bruin van de herfst en tot slot het zwart van de stervende plant die in donkere dagen zorgt voor een vruchtbare bodem waarin weer een zaadje kan ontkiemen.💕 Een heel bijzonder boek voor wie aan de slag gaat met planten in de tuin of voor wie meer te weten wil komen over de oorsprong van de planten op ons bord. Een heerlijk en leerrijk boek voor jong en oud vanaf 9 jaar. Boordevol interessante weetjes.

Lees meer »

'Maar hoe dan?' / Karen Middelburg / Philippine van der Goes / SNOR (Voorlezen 5+ / Zelfstandig lezen 8+)

🤰🏻In maar HOE dan? krijg je antwoord op nieuwsgierige kindervragen. Over hoe verliefd zijn voelt? Hoe jongens en meisjes lichamelijk verschillend zijn? Wat vrijen is en wat grote mensen dan doen? Hoe je je eigen grenzen kan stellen? Hoe baby’s ontstaan?👶🏾 Dr Karin Middelburg en Philippine maakten werkelijk een pareltje van een boek rond seksualiteit. Vol leuke weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. Met prachtig kleurrijke en aanschouwelijke illustraties van Agnes Loonstra.💕Maar hoe dan? maken kindervragen rond seksualiteit op een open en plezierige manier bespreekbaar. Echt een (h)eerlijk en divers (voor)leesboek voor 5+. Zelfstandig vanaf 7+.

Lees meer »

'Ben ik wel normaal' / Ann Ceurvels / Danny Vos / Danny Vos / Pelckmans (8+)

❓ Ben ik wel Normaal? Laat je in 20 vragen ontdekken dat ‘anders zijn’ niet hetzelfde betekent ‘als een probleem hebben’ Dat het ok is om anders te zijn en dat je niet hoeft wakker te liggen van wat anderen van je denken. Dat je meer keuzes hebt dan je denkt en dat er ook hulp bestaat als je deze zou wensen.🌺 Danny De Vos en Ann Ceurvels stellen met dit boek kinderen gerust dat het helemaal niet erg is om niet te voldoen aan de norm en het een goed idee is om jezelf graag te zien en dus om jezelf te accepteren. Alsook laten ze zien dat je vaak meer keuzes hebt dan je denkt. Heel helder en kleurrijk in beeld gebracht aan de hand van illustraties van Carolien De Rop.💕 Een geruststellend en mooi boek in het bijzonder voor kinderen die zich zorgen maken of ze wel ok zijn. Ideaal om uit voor te lezen en om over in gesprek te gaan. 

Lees meer »

'De geest en het meisje' / Lucy Strange / Gottmer (10+)

🦢 Agatha is twaalf wanneer haar vader, de graaf van Gosswater, overlijdt. Haar geldbeluste neef Clarence vertelt Agatha dat ze eigenlijk de dochter is van een eenvoudige ganzenboer en dat ze voortaan bij hem in zijn boerderijtje zal wonen. Wanneer Agatha het prachtige landhuis, waarin ze opgegroeid is, moet verlaten, neemt ze de grote zwarte agaat mee uit het houten wapenschild boven de trap. Wanneer haar neef Clarence dit ontdekt, is hij ziedend.Agatha of de nieuwe Aggie probeert het familiegeheim, dat iedereen kost wat kost probeert verborgen te houden, te ontrafelen en gaat op zoek naar datgene wat haar rechtmatig toebehoort.Maar dat is niet zonder gevaar! Haar op wraak beluste neef is niet van plan om iets van de erfenis met zijn nichtje te delen en op de oevers van het meer van Gosswater waart er een rusteloze geest van een jonge vrouw.🌹 Lucy Strange levert wederom een snijdende thriller met prachtig uitgewerkte personages binnen een heerlijk mysterieuze setting: een oud Brits landhuis met omliggende boerderijtjes, aan de rand van een mistig meer, met een kerkhofeiland middenin.Een sterke verhaallijn met een plot vol verrassende wendingen. Waarbij de geheimen stapsgewijs worden ontrafeld.Lucy Strange slaagt erin om alle verwachtingen, na lezen van ‘Het geheim van de nachtegaal’ en ‘Het geheim aan zee’, te overtreffen!Een boek dat je in één adem uitleest.En dat moest ik een filmregisseur zijn, graag zou willen verfilmen. 😁💕 Dit boek Is wederom net als de voorgaande boeken van Lucy Strange een spannende thriller voor jongeren van 10+ maar zeker ook voor oudere lezers.‘Het geheim van het nachtegaalbos’ haalde het boekenboeket van vorig schooljaar. ‘Een kasteel aan zee’ komt in het boekenboeket van dit schooljaar! En ‘De geest en het meisje’ boek komt beslist ook in ons boekenboeket van volgend schooljaar!

Lees meer »

'De geheime detectives / Ella Risbridger / Fontaine Uitgevers (10+)

🛥 Wanneer Isobel Petty wees wordt, reist ze per postschip samen met de welgestelde mevrouw Hartington-Davis en haar kinderen Letitia en Horatio, vanuit haar thuisland India naar Engeland om bij haar oom te gaan wonen.Op één van Isobels nachtelijke ontdekkingstochten op het schip, wordt ze samen met een andere jongen getuige van een moord. Maar door het duister op het dek hebben ze niemand kunnen herkennen. Wanneer de volgende dag blijkt dat er niemand op het schip vermist is en alles z’n normale gangetje gaat, trekken de twee verder op onderzoek uit.Isobel, Sameer en later ook Letitia proberen als echte detectives, voordat ze de kust van Engeland bereiken, te achterhalen wie er die vreselijke nacht van het schip verdwenen is en wie de moordenaar is, voordat deze weet te ontkomen.🕵️‍♀️ Ella Risbridger schrijft een geslaagde en gelaagde historische detective. Waarbij, zoals een goede detectiveroman betaamt, iedereen verdacht wordt en je pas op het einde te weten komt wie de werkelijke dader is. En je gaandeweg ook meer en meer over de hoofdpersonen te weten komt en hoe zij zich tov elkaar verhouden.💕 ‘De geheime detectives’ is een meeslepende detective voor jonge speurders vanaf 10 jaar.

Lees meer »

'Pinguinpost' / Karla Stoefs / Harmen van Straaten / Davidsfonds/Infodok (8+)

🐧 Tuur en zijn papa wonen samen in een appartement dat verbonden is aan het onderzoekscentrum van een dierentuin. Tuurs papa onderzoekt daar sponzen. Het sponsonderzoek is heel belangrijk voor de dierentuin. Want als de papa van Tuur een grote ontdekking doet, dan komt dat in de krant. En aangezien de dierentuin met geldproblemen kampt, kan deze alle publiciteit gebruiken.Tuurs mama is overleden en zijn papa heeft weinig tijd voor hem. Gelukkig is er Rob, de poepschepper of drollenraper van de dierentuin, Tuurs beste vriend, die heel veel tijd met hem doorbrengt.Op een dag bedenken Rob en Tuur een plan om een oude pinguïn de tijd van z’n leven te bezorgen. En bedenkt Tuur een manier om de dierentuin te redden.Maar dan gebeurt er iets waardoor alles zal veranderen en een bijzondere vriendschap in een heel ander daglicht wordt gesteld.📦 Karla Stoefs brengt een heerlijk avonturenverhaal. Met veel humor en gevoel. Heel sterk hoe vlotjes het verhaal leest en er toch zoveel in zit verwerkt: verlies, vrijheid, vriendschap, eenzaamheid, respect, onbevooroordeeld zijn, verlangen, solidariteit, afscheid en wetenschap. Met sfeervolle zwart-wit illustraties van Harmen van Straaten.💕Een verrassend avonturenverhaal voor lezers vanaf 8 jaar. Maar ook een plezierig voorleesverhaal voor jongere kinderen.

Lees meer »

'Hoge beren vangen veel wind' / Korneel de Rynck / Naomi Christiaens / Pelckmans (8+)

🐻 ‘Hoge beren vangen veel wind’ bundelt 25 amusante en ontroerende dierenverhalen over vriendschap, nieuwsgierigheid, sterk zijn, twijfels, wel of niet eerlijk zijn, trots, verdriet, rijkdom, afscheid, opkikkertjes, … en vele meer. Met steeds een filosofische inslag en verrassende twist.🌻 Korneel De Rynck schrijft erg soepel en innemend, met veel humor over herkenbare thema’s. Zijn verhalen bevatten vaak ook een dubbele bodem wat het erg prettig maakt voor de (groot)ouders die de verhaaltjes zullen voorlezen.Met prachtig passende illustraties van Naomi Christiaens.💕 ‘Hoge beren vangen veel wind’ is een heerlijk boekje om elke dag een stukje uit voor te lezen en na te praten. Leuk voor het slapen gaan maar ook een aanrader om de dag mee te starten of af te ronden in de klas 💕 Of zeker ook geschikt om zelfstandig te lezen vanaf 8 jaar.

Lees meer »

'Britt bij de bijen' / Britt Van Marsenille / Katrien Vanderlinden / Horizon (zelfstandig 8+)

🐝 ‘Britt bij de bijen’ Vlieg mee door de bijzondere wereld van de honingbij. Kom alles te weten over de honingbij, het leven binnen en buiten de bijenkast. Hoe het komt dat bijen in gevaar zijn, waarom ze zo belangrijk en hoe we ze kunnen helpen.🌺 Britt Van Marsenille levert een formidabel boeiend, speels en helder informatieboek over de honingbij. Boordevol interessante wistjedatjes en kleurrijke illustaties van Katrien Vanderlinden.💕 ‘Britt en de bijen’ is een bij-zonder leerrijk en inspirerend informatief boek voor jong en oud. Ideaal voor een spreekbeurt of bijenproject in de klas. Maar zeker ook voor alle kinderharten die houden van de natuur en een echte bijenvriend willen zijn!

Lees meer »

'De club van ons - koesterboek' / Chariva / Kluitman (8+)

🦊 De Club van ons’ is een invulboek voor ouder en kind. Een speciaal verbond waar je elkaar in het geheim ontmoet en beter leert kennen.🔐 Chariva creëerde een prachtig koesterboek waarin je momenten, herinneringen, vragen, verwachtingen, bevindingen, leuke dromen en foto’s of tekeningen met elkaar deelt. Aangevuld met inspirerende quotes en met warme illustraties van studiosilvana.💕 Wat een fijn verbindend boek voor kinderen vanaf 7 jaar en hun ouder.

Lees meer »

'Het dagboek van Nurdius Maximus' / Tim Collins / Andrew Pinder / Ploegsma (9+)

Nurdius Maximus krijgt van zijn pa een papyrusrol en besluit om daarop zijn reis naar   grootsheid bij te houden: Het dagboek van Nurdius Maximus. Nurdius wil de grootste held worden van de Romeinse geschiedenis. Maar wanneer hij zijn dagboek aanvangt, staat hij daar nog niet zo ver in. Ook de mensen die hem omringen hebben geen aandacht voor zijn groei naar grootsheid: zijn vrienden lachen hem uit, zijn vader luistert nooit naar hem en zijn moeder heeft alleen belangstelling voor haar heilige kippen.  Toch wil Nurdius leren vechten als een echte gladiator om zo op een dag misschien als een echte held Rome te kunnen redden! Maar of Nurdius daar in zal slagen... 

Lees meer »

'De klassieke wereld in 100 woorden' / Clive Gifford / Gosia Herba / Querido (9+)

‘De Klassieke wereld in 100 woorden’ van Clive Grifford vat de klassieke wereld helder en gevat samen in 100 steekwoorden. Ieder steekwoord of onderwerp verwijst naar een persoon, plaats, idee, uitvinding of belangrijke gebeurtenis en wordt kort en klaar uitgelegd. Met indrukwekkende illustraties van formaat van Gosia Herba komt de wonderbaarlijke wereld van de Egyptenaren, Foeniciërs, Minoërs, Grieken en Romeinen tot leven.

Lees meer »

'Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld' /Daan Remmerts de Vries / Sebastiaan Van Doninck / Lannoo (10+)

‘Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld’ is een fenomenaal prachtig uitgegeven boek. Vlot en met veel humor brengt Daan Remmerts de Vries de heldhaftige verhalen van Perseus die op wonderlijke sandalen Medusa gaat verslaan, Herakles die het opneemt tegen een meerkoppig monster, Jason die om zijn oom de koning te helpen met een schip op zoek gaat naar het Gulden Vlies, Theseus die de Minotaurus een kopje kleiner maakt en over Oedipus die zijn vader vermoordt om zo met zijn moeder te trouwen. Meesterlijk en sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Lees meer »

‘Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ / Yvonne Jagtenberg / Querido (10+)

Wandert droomt ervan om net als zijn vader artiest te worden. Zijn vader die vaak optreedt en in het huis achter schuifdeuren pianoles geeft, wil voor zijn zoon een betere toekomst. Ook Wanderts moeder vindt het artiestenbestaan geen meerwaarde: artiesten zijn volgens haar als nectar, waar de vrouwen als bijen op afkomen. Een gedoemde situatie.Na een bijzondere ontmoeting met een toekomstvoorspelster, Tata Mirando en de circusdirecteur Toni Boltini besluit Wandert dat hij zijn eigen weg mag gaan.‘Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ is een geestig, speels en prachtig geschreven, warmhartig familieverhaal dat zich afspeelt kort na WOII. Geïnspireerd op de jeugdverhalen van de vader van Yvonne Jagtenberg met daarin de geschiedenis van zigeunerorkest Tata Mirando en circusdirecteur Toni Boltini.Een heerlijk sfeerrijk boek voor 10+ dat bij jong en oud een kwajongenslachje rond de lippen tovert. Een pareltje 💕

Lees meer »

'De nieuwe jongen' / David Almond / Marta Altés /Querido (10+)

Daniel en zijn vrienden krijgen een nieuwe jongen in de klas: George. Iedereen vindt hem een beetje vreemd. Hij beweegt zich raar, zijn gezicht is uitdrukkingsloos, zijn handen zijn koud en hij praat nauwelijks. Maar rekenen en voetballen kan hij als de beste.Maar waarom gedraagt de nieuwe jongen zich zo raar en waarom wordt hij steeds in de gaten gehouden door een zekere mevrouw Kristal? Waarom mag George niet alles doen of eten wat andere kinderen mogen? Daniel en zijn vrienden trekken op onderzoek en wanneer ze ontdekken dat er vreemde dingen gebeuren die voor hen echt niet door de beugel kunnen, besluiten ze om George de nieuwe jongen te redden.

Lees meer »

'Wachten op de wind' / Oskar Kroon / Lannoo (10+)

Wieke haar ouders zijn uit elkaar en ze heeft geen vrienden waarbij ze terecht kan. Ze heeft het moeilijk met de de droefheid van haar moeder en al het 'nieuwe' van haar vader; een nieuwe geur, een vriendin, een baby op komst, ... Gelukkig kan ze tijdens de zomer naar het eiland waar haar opa woont en kan ze alle trammelant van het vasteland achter zich laten. Daar waar de dagen bestaan uit schaken, scheepsjournaal, rabarber sap drinken en klussen aan het opknap-zeilbootje dat ze van haar opa kreeg. Dit onder het toeziend oog van Crooner de zeemeeuw en Rut: een bijzonder meisje dat ze op het eiland heeft ontmoet en die haar vuursprankeltjes in haar buik bezorgt.Wat een ingetogen pareltje schreef Oskar Kroon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit boek de Augustprijs (Zweedse Gouden Griffel) in de wacht sleepte. 

Lees meer »

Stormwachter (trilogie) / Catherine Doyle / Uitgeverij Fantoom (10+)

Zin in een magisch eiland-avontuur?⚡️ Haal dan meteen de Stormwachter-trilogie in huis.🕯 Een echte aanrader voor jong (10+) en oud die van spanning, (familie)sages en magie houden.Door de fijngevoelige beeldende en zinnenprikkelende schrijfstijl van Catherine Doyle, waarbij je als lezer evenveel op de hoogte bent als het hoofdpersonage en je de antwoorden op vragen enkel kan vinden door mee op avontuur te gaan, bevind je je middenin een magisch avontuur en is het onmogelijk een boek terzijde te leggen en het eiland Arranmore te verlaten.Een spannende en meeslepende boekenreeks, vol magie en duistere krachten. Reis af naar het eiland Arranmore en laat je betoveren door deze zinderende trilogie.

Lees meer »

'Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog) / Frida Nilsson /Martijn van der Linden / Querido (7+/ zelfstandig 8+)

Jonna woont al negen jaar in De Paardenbloem, een tehuis voor jongeren die geen ouders hebben.  Jonna werd als baby te vondeling gelegd op de stoep voor de deur van het tehuis. Op De Paardenbloem moet alles altijd piekfijn in orde zijn. Zeker wanneer de gemeente over een maand inspectie houdt. Toch is er één groot probleem waar Greta, het hoofd van het tehuis, dringend een oplossing voor moet vinden. De Paardenbloem herbergt eenenvijftig kinderen terwijl dat er maar eigenlijk vijftig mogen zijn. Dat is één kind te veel.  

Lees meer »

'Geboorte' / Hélène Druvert / Fontaine (8+)

Ga mee op een wonderbaarlijke ontdekkingstocht naar het ontstaan van het leven. Waarbij je alles leert over bevruchting, erfelijkheid, het ontstaan van tweelingen, ontwikkeling van de foetus van maand tot maand: van embryo tot geboorte.Hélène Druvert weet in samenwerking met Jean-Claude Druvert met prachtige illustraties, dwarsdoorsneden en uitklaptekeningen heel wat wetenswaardigheden over de geboorte tot leven te brengen.Een adembenemend mooi boek als cadeau bij een zwangerschap of kraambezoek. Maar ook een geweldig boek om het bijzonderste verhaal van ons bestaan te verhelderen aan jonge kinderen vanaf 8 jaar.

Lees meer »

'Help ik ben verliefd' / Kaat De Kock / Chrostin / Horizon (10+)

Charlie zit in het vijfde leerjaar van de lagere school. Ze ligt in de knoop met haar vriendinnen, is te onzeker om bij de populaire meisjes te horen en op de koop toe is ze voor de eerste keer verliefd op de leukste jongen van de klas, Hakim.Charlies moeder probeert haar bij te staan met wijze raad maar om het nog erger te maken, gebruikt haar moeder haar tragische tienerleven als inspiratie voor haar kinderboeken.Durft Charlie haar gevoelens voor Hakim te uiten? Of gaat haar beste vriendin er toch met haar crush vandoor?Een heerlijk vlot en luchtig geschreven leesboekje waarin vele tienermeisjes zich zullen herkennen. Met per hoofdstuk een leuke zwart-wit cartoonachtige illustratie.

Lees meer »

'Hartendiefjes - 04 De sneeuwprinses' / BeKa / Labourot / Maëla / Ballon (9+)

Prinses Noortje, de dochter van de sneeuwkoningin is verdwenen. Ze is met een hartendiefje naar de mensenwereld van Siberië afgereisd om daar haar droomorganisatie te zoek. Maar daar verdween de prinses meteen. Parel en staafje, twee hartendiefjes gespecialiseerd in de liefde worden ingeschakeld om het mysterie op te helderen. ‘De Hartendiefjes-De sneeuwprinses’ is het vierde deel van deze heerlijke en knap getekende stripreeks rond feeën en liefde.Een cadeautip voor jonge tieners die houden van roze, liefdesavonturen, roddeldwergen en een tikkeltje drama!

Lees meer »

'Alles over wie ik ben' / Stine Jensen / Marijke Klompmaker / Kluitman (9+)

In ‘Alles over wie ben ik’ kom je heel wat te weten over jezelf, jouw verhaal en je identiteit. Dit aan de hand van diverse thema’s telkens voorzien van prikkelende vragen, voorbeelden, leuke opdrachten en interessante wistjedatjes die je aanzetten tot nadenken, voelen en filosoferen.Stine Jensen en Marijke Klompmaker zijn er weer in geslaagd om een fantastisch mooie tool aan te reiken. Waarbij kinderen kunnen stil staan bij zichzelf en hun eigen identiteit. Maar ook kunnen lezen hoe anderen dit invullen.Heerlijk boek ook om mee aan de slag te gaan in de klas. Of om samen in te lezen met je (klein) kind. (8+) Levert heel mooie gesprekken op. Ongelooflijk wat je zo allemaal te weten komt over jezelf maar ook over de ander. Met aandacht ook voor jezelf te durven en kunnen zijn.Maar zeker een aanrader voor tieners om zichzelf en hun identiteit af te tasten en te ontdekken.Kortom een geweldig boek dat zeker in ons boekenboeket wordt opgenomen!

Lees meer »

'Troostfilosofie' / Stine Jensen / Marijke Klompmaker / Kluitman (8+)

Onder de noemer #allesisanders deelden Stine Jensen & Marijke Klompmaker online voor elke dag een prachtige troostende illustratie met een vraag of overpeinzing voor hoofd, hart en ziel. Tijdens een periode waarbij niemand naar buiten kon, maar misschien wel naar binnen kon keren om van daaruit de buitenwereld te gaan bekijken.Met gevolg een deugddoende portie troostfilosofie, die aangepast, uitgebreid en gebundeld werd in dit wondermooi hartverwarmend mooi uitgegeven boek.Dit boek is werkelijk een hart onder de riem in bizarre en onzekere tijden. Maar ook een magnifiek boek om samen (vanaf 7 jaar) of zelfstandig (8+) stil te staan bij inspirerende gedachten.

Lees meer »

'De toevallige tijdreis van Carlo Ganz' / Leen Vandereyken / Shamisa debroey / Horizon (10+)

Het is zomervakantie en Carlo wil samen met z'n maat Guusje zijn zelfgebouwde ramp met hun skates uitproberen. Plots doemt uit het niets een windhoos op. Wanneer deze weer verdwenen is, merkt Guusje dat ook Carlo weg is. Terwijl Guusje de familie gaat verwittigen, ontwaakt Carlo elders in tijd en plaats. Hij is 15 jaar vooruit is gereisd in de tijd. Daar is Carlo niet gelukkig om want de toekomst lijkt wel een nachtmerrie. Zijn ouders zijn gescheiden, z'n jongere zusje is nu een vreselijke puber en hij heeft een nieuw zusje bij van zijn leeftijd. Zijn familie lijkt gelukkiger dan vroeger maar Carlo wil het liefst terug naar hoe alles was... Maar wie zal hem daarbij helpen? Misschien zijn beste vriend Guusje die nu een beroemde weerman op televisie is...

Lees meer »

'Hoe alles begon - van oerflits tot nu' / Bouwine Bergsma / Adriaan Bijloo / Fontaine Uitgevers (8+)

In deze Graphic Novel lees én zie je hoe kleine deeltjes levende cellen werden waar jijzelf ook van gemaakt bent. Je maakt een reis in de tijd van het ontstaan van de oerflits tot nu. Van het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en de evolutie van alle vormen van leven. Van mensen uit de oertijd, de eerste nederzettingen, beschavingen tot en met de steden nu. Ook krijg je op het eind een stukje in de verre toekomst te zien.

Lees meer »

De reis van Sofie Grossman / Elisabeth Mollema / Volt (9+)

Sofie Grossman is elf jaar wanneer haar mama ziek wordt. Haar papa woont al een paar jaar in Amerika om geld te verdienen om zijn gezin in het buitenland te onderhouden. Wanneer hij geld genoeg heeft verdient kunnen Sofie, haar kleine zusje Beile en mama ook overkomen naar Amerika. Maar Sofies mama komt te overlijden waardoor ze de overtocht alleen zullen moeten maken onder begeleiding van hun veertienjarige neef Joshua.

Lees meer »

'Mus & Kapitein Kwaadbaard en- de vijf slangen' / Kevin Hassing / Linde Faas / Luitingh-Sijthoff (9+)

Mus is een klein maar dapper meisje die haar leven riskeert om kapitein Kwaadbaard te vinden. Zijn naam werd haar ingefluisterd door een mysterieuze vrouw. Hij zou de inwoners van haar dorp Zeeburgerdam kunnen redden van de plunderende piraten, waaraan zij ternauwernood is kunnen ontsnappen. De leider van deze bende ongeregeld heet Ramon. Hij maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen waar kwaadbaard ook lid van was. Maar dat liep zwaar uit de hand en nu is kapitein Kwaadbaard de enige die Ramon en zijn roversbende kan verjagen. Samen met mus en z'n trouwe trawanten Buffel, Bertrand en Kromme Kareltje trekken ze op avontuur.

Lees meer »

'Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker' / Harmen Van Straaten / Leopold (8+)

Op een dag krijgen Mattias en zijn ouders een uitnodiging van een notariskantoor Goudsmeding & Goudsmeding & Goudsmeding & Co. Daar ontvangen ze een bericht van tante Koosje waarin ze vertelt dat ze haar neefje Mattias Spijker al haar bezittingen nalaat alvorens ze te overlijden komt. Maar daar is wel de voorwaarde aan verbonden dat hij deze zomer helemaal alleen bij zijn tante Koosje, die hij nog nooit heeft ontmoet, in haar hotel aan zee gaat logeren. Daar zal hij verschillende testen moeten afleggen die opgetekend zullen worden in een persoonlijks scheepsjournaal. Mattias, uitgedaagd door de notarissen, besluit om de uitdaging aan te gaan. Maar dan gebeuren er rare dingen. Op zijn weg komt hij allerlei vreemde figuren tegen die allemaal dezelfde boodschap voor hem hebben. ‘Ga weg!’ Het is daar niet pluis!‘ En die op één of andere manier allemaal naar het kapsalon van zijn moeder ruiken. Wanneer bij aankomst blijkt dat tante Koosje niet aanwezig is in haar hotel aan zee en hij geheimzinnige flessenpost ontvangt, weet Mattias Spijker het zeker dat er iets niet pluis is. Waar is zijn tante Koosje? Is ze in gevaar? En wie stuurt hem toch al die flessenpost? Wie probeert hem tegen te houden, en waarom? Mattias laat zich niet bang maken en verzint een plan om het geheim te ontrafelen.

Lees meer »