'De geest en het meisje' / Lucy Strange / Gottmer (10+)

🦢 Agatha is twaalf wanneer haar vader, de graaf van Gosswater, overlijdt. Haar geldbeluste neef Clarence vertelt Agatha dat ze eigenlijk de dochter is van een eenvoudige ganzenboer en dat ze voortaan bij hem in zijn boerderijtje zal wonen. Wanneer Agatha het prachtige landhuis, waarin ze opgegroeid is, moet verlaten, neemt ze de grote zwarte agaat mee uit het houten wapenschild boven de trap. Wanneer haar neef Clarence dit ontdekt, is hij ziedend.Agatha of de nieuwe Aggie probeert het familiegeheim, dat iedereen kost wat kost probeert verborgen te houden, te ontrafelen en gaat op zoek naar datgene wat haar rechtmatig toebehoort.Maar dat is niet zonder gevaar! Haar op wraak beluste neef is niet van plan om iets van de erfenis met zijn nichtje te delen en op de oevers van het meer van Gosswater waart er een rusteloze geest van een jonge vrouw.🌹 Lucy Strange levert wederom een snijdende thriller met prachtig uitgewerkte personages binnen een heerlijk mysterieuze setting: een oud Brits landhuis met omliggende boerderijtjes, aan de rand van een mistig meer, met een kerkhofeiland middenin.Een sterke verhaallijn met een plot vol verrassende wendingen. Waarbij de geheimen stapsgewijs worden ontrafeld.Lucy Strange slaagt erin om alle verwachtingen, na lezen van ‘Het geheim van de nachtegaal’ en ‘Het geheim aan zee’, te overtreffen!Een boek dat je in één adem uitleest.En dat moest ik een filmregisseur zijn, graag zou willen verfilmen. 😁💕 Dit boek Is wederom net als de voorgaande boeken van Lucy Strange een spannende thriller voor jongeren van 10+ maar zeker ook voor oudere lezers.‘Het geheim van het nachtegaalbos’ haalde het boekenboeket van vorig schooljaar. ‘Een kasteel aan zee’ komt in het boekenboeket van dit schooljaar! En ‘De geest en het meisje’ boek komt beslist ook in ons boekenboeket van volgend schooljaar!

Lees meer »

'De geheime detectives / Ella Risbridger / Fontaine Uitgevers (10+)

🛥 Wanneer Isobel Petty wees wordt, reist ze per postschip samen met de welgestelde mevrouw Hartington-Davis en haar kinderen Letitia en Horatio, vanuit haar thuisland India naar Engeland om bij haar oom te gaan wonen.Op één van Isobels nachtelijke ontdekkingstochten op het schip, wordt ze samen met een andere jongen getuige van een moord. Maar door het duister op het dek hebben ze niemand kunnen herkennen. Wanneer de volgende dag blijkt dat er niemand op het schip vermist is en alles z’n normale gangetje gaat, trekken de twee verder op onderzoek uit.Isobel, Sameer en later ook Letitia proberen als echte detectives, voordat ze de kust van Engeland bereiken, te achterhalen wie er die vreselijke nacht van het schip verdwenen is en wie de moordenaar is, voordat deze weet te ontkomen.🕵️‍♀️ Ella Risbridger schrijft een geslaagde en gelaagde historische detective. Waarbij, zoals een goede detectiveroman betaamt, iedereen verdacht wordt en je pas op het einde te weten komt wie de werkelijke dader is. En je gaandeweg ook meer en meer over de hoofdpersonen te weten komt en hoe zij zich tov elkaar verhouden.💕 ‘De geheime detectives’ is een meeslepende detective voor jonge speurders vanaf 10 jaar.

Lees meer »

'Pinguinpost' / Karla Stoefs / Harmen van Straaten / Davidsfonds/Infodok (8+)

🐧 Tuur en zijn papa wonen samen in een appartement dat verbonden is aan het onderzoekscentrum van een dierentuin. Tuurs papa onderzoekt daar sponzen. Het sponsonderzoek is heel belangrijk voor de dierentuin. Want als de papa van Tuur een grote ontdekking doet, dan komt dat in de krant. En aangezien de dierentuin met geldproblemen kampt, kan deze alle publiciteit gebruiken.Tuurs mama is overleden en zijn papa heeft weinig tijd voor hem. Gelukkig is er Rob, de poepschepper of drollenraper van de dierentuin, Tuurs beste vriend, die heel veel tijd met hem doorbrengt.Op een dag bedenken Rob en Tuur een plan om een oude pinguïn de tijd van z’n leven te bezorgen. En bedenkt Tuur een manier om de dierentuin te redden.Maar dan gebeurt er iets waardoor alles zal veranderen en een bijzondere vriendschap in een heel ander daglicht wordt gesteld.📦 Karla Stoefs brengt een heerlijk avonturenverhaal. Met veel humor en gevoel. Heel sterk hoe vlotjes het verhaal leest en er toch zoveel in zit verwerkt: verlies, vrijheid, vriendschap, eenzaamheid, respect, onbevooroordeeld zijn, verlangen, solidariteit, afscheid en wetenschap. Met sfeervolle zwart-wit illustraties van Harmen van Straaten.💕Een verrassend avonturenverhaal voor lezers vanaf 8 jaar. Maar ook een plezierig voorleesverhaal voor jongere kinderen.

Lees meer »

'Hoge beren vangen veel wind' / Korneel de Rynck / Naomi Christiaens / Pelckmans (8+)

🐻 ‘Hoge beren vangen veel wind’ bundelt 25 amusante en ontroerende dierenverhalen over vriendschap, nieuwsgierigheid, sterk zijn, twijfels, wel of niet eerlijk zijn, trots, verdriet, rijkdom, afscheid, opkikkertjes, … en vele meer. Met steeds een filosofische inslag en verrassende twist.🌻 Korneel De Rynck schrijft erg soepel en innemend, met veel humor over herkenbare thema’s. Zijn verhalen bevatten vaak ook een dubbele bodem wat het erg prettig maakt voor de (groot)ouders die de verhaaltjes zullen voorlezen.Met prachtig passende illustraties van Naomi Christiaens.💕 ‘Hoge beren vangen veel wind’ is een heerlijk boekje om elke dag een stukje uit voor te lezen en na te praten. Leuk voor het slapen gaan maar ook een aanrader om de dag mee te starten of af te ronden in de klas 💕 Of zeker ook geschikt om zelfstandig te lezen vanaf 8 jaar.

Lees meer »

'Britt bij de bijen' / Britt Van Marsenille / Katrien Vanderlinden / Horizon (zelfstandig 8+)

🐝 ‘Britt bij de bijen’ Vlieg mee door de bijzondere wereld van de honingbij. Kom alles te weten over de honingbij, het leven binnen en buiten de bijenkast. Hoe het komt dat bijen in gevaar zijn, waarom ze zo belangrijk en hoe we ze kunnen helpen.🌺 Britt Van Marsenille levert een formidabel boeiend, speels en helder informatieboek over de honingbij. Boordevol interessante wistjedatjes en kleurrijke illustaties van Katrien Vanderlinden.💕 ‘Britt en de bijen’ is een bij-zonder leerrijk en inspirerend informatief boek voor jong en oud. Ideaal voor een spreekbeurt of bijenproject in de klas. Maar zeker ook voor alle kinderharten die houden van de natuur en een echte bijenvriend willen zijn!

Lees meer »

'De club van ons - koesterboek' / Chariva / Kluitman (8+)

🦊 De Club van ons’ is een invulboek voor ouder en kind. Een speciaal verbond waar je elkaar in het geheim ontmoet en beter leert kennen.🔐 Chariva creëerde een prachtig koesterboek waarin je momenten, herinneringen, vragen, verwachtingen, bevindingen, leuke dromen en foto’s of tekeningen met elkaar deelt. Aangevuld met inspirerende quotes en met warme illustraties van studiosilvana.💕 Wat een fijn verbindend boek voor kinderen vanaf 7 jaar en hun ouder.

Lees meer »

'Het dagboek van Nurdius Maximus' / Tim Collins / Andrew Pinder / Ploegsma (9+)

Nurdius Maximus krijgt van zijn pa een papyrusrol en besluit om daarop zijn reis naar   grootsheid bij te houden: Het dagboek van Nurdius Maximus. Nurdius wil de grootste held worden van de Romeinse geschiedenis. Maar wanneer hij zijn dagboek aanvangt, staat hij daar nog niet zo ver in. Ook de mensen die hem omringen hebben geen aandacht voor zijn groei naar grootsheid: zijn vrienden lachen hem uit, zijn vader luistert nooit naar hem en zijn moeder heeft alleen belangstelling voor haar heilige kippen.  Toch wil Nurdius leren vechten als een echte gladiator om zo op een dag misschien als een echte held Rome te kunnen redden! Maar of Nurdius daar in zal slagen... 

Lees meer »

'De klassieke wereld in 100 woorden' / Clive Gifford / Gosia Herba / Querido (9+)

‘De Klassieke wereld in 100 woorden’ van Clive Grifford vat de klassieke wereld helder en gevat samen in 100 steekwoorden. Ieder steekwoord of onderwerp verwijst naar een persoon, plaats, idee, uitvinding of belangrijke gebeurtenis en wordt kort en klaar uitgelegd. Met indrukwekkende illustraties van formaat van Gosia Herba komt de wonderbaarlijke wereld van de Egyptenaren, Foeniciërs, Minoërs, Grieken en Romeinen tot leven.

Lees meer »

'Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld' /Daan Remmerts de Vries / Sebastiaan Van Doninck / Lannoo (10+)

‘Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld’ is een fenomenaal prachtig uitgegeven boek. Vlot en met veel humor brengt Daan Remmerts de Vries de heldhaftige verhalen van Perseus die op wonderlijke sandalen Medusa gaat verslaan, Herakles die het opneemt tegen een meerkoppig monster, Jason die om zijn oom de koning te helpen met een schip op zoek gaat naar het Gulden Vlies, Theseus die de Minotaurus een kopje kleiner maakt en over Oedipus die zijn vader vermoordt om zo met zijn moeder te trouwen. Meesterlijk en sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Lees meer »

‘Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ / Yvonne Jagtenberg / Querido (10+)

Wandert droomt ervan om net als zijn vader artiest te worden. Zijn vader die vaak optreedt en in het huis achter schuifdeuren pianoles geeft, wil voor zijn zoon een betere toekomst. Ook Wanderts moeder vindt het artiestenbestaan geen meerwaarde: artiesten zijn volgens haar als nectar, waar de vrouwen als bijen op afkomen. Een gedoemde situatie.Na een bijzondere ontmoeting met een toekomstvoorspelster, Tata Mirando en de circusdirecteur Toni Boltini besluit Wandert dat hij zijn eigen weg mag gaan.‘Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’ is een geestig, speels en prachtig geschreven, warmhartig familieverhaal dat zich afspeelt kort na WOII. Geïnspireerd op de jeugdverhalen van de vader van Yvonne Jagtenberg met daarin de geschiedenis van zigeunerorkest Tata Mirando en circusdirecteur Toni Boltini.Een heerlijk sfeerrijk boek voor 10+ dat bij jong en oud een kwajongenslachje rond de lippen tovert. Een pareltje 💕

Lees meer »

'De nieuwe jongen' / David Almond / Marta Altés /Querido (10+)

Daniel en zijn vrienden krijgen een nieuwe jongen in de klas: George. Iedereen vindt hem een beetje vreemd. Hij beweegt zich raar, zijn gezicht is uitdrukkingsloos, zijn handen zijn koud en hij praat nauwelijks. Maar rekenen en voetballen kan hij als de beste.Maar waarom gedraagt de nieuwe jongen zich zo raar en waarom wordt hij steeds in de gaten gehouden door een zekere mevrouw Kristal? Waarom mag George niet alles doen of eten wat andere kinderen mogen? Daniel en zijn vrienden trekken op onderzoek en wanneer ze ontdekken dat er vreemde dingen gebeuren die voor hen echt niet door de beugel kunnen, besluiten ze om George de nieuwe jongen te redden.

Lees meer »

'Wachten op de wind' / Oskar Kroon / Lannoo (10+)

Wieke haar ouders zijn uit elkaar en ze heeft geen vrienden waarbij ze terecht kan. Ze heeft het moeilijk met de de droefheid van haar moeder en al het 'nieuwe' van haar vader; een nieuwe geur, een vriendin, een baby op komst, ... Gelukkig kan ze tijdens de zomer naar het eiland waar haar opa woont en kan ze alle trammelant van het vasteland achter zich laten. Daar waar de dagen bestaan uit schaken, scheepsjournaal, rabarber sap drinken en klussen aan het opknap-zeilbootje dat ze van haar opa kreeg. Dit onder het toeziend oog van Crooner de zeemeeuw en Rut: een bijzonder meisje dat ze op het eiland heeft ontmoet en die haar vuursprankeltjes in haar buik bezorgt.Wat een ingetogen pareltje schreef Oskar Kroon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit boek de Augustprijs (Zweedse Gouden Griffel) in de wacht sleepte. 

Lees meer »

Stormwachter (trilogie) / Catherine Doyle / Uitgeverij Fantoom (10+)

Zin in een magisch eiland-avontuur?⚡️ Haal dan meteen de Stormwachter-trilogie in huis.🕯 Een echte aanrader voor jong (10+) en oud die van spanning, (familie)sages en magie houden.Door de fijngevoelige beeldende en zinnenprikkelende schrijfstijl van Catherine Doyle, waarbij je als lezer evenveel op de hoogte bent als het hoofdpersonage en je de antwoorden op vragen enkel kan vinden door mee op avontuur te gaan, bevind je je middenin een magisch avontuur en is het onmogelijk een boek terzijde te leggen en het eiland Arranmore te verlaten.Een spannende en meeslepende boekenreeks, vol magie en duistere krachten. Reis af naar het eiland Arranmore en laat je betoveren door deze zinderende trilogie.

Lees meer »

'Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog) / Frida Nilsson /Martijn van der Linden / Querido (7+/ zelfstandig 8+)

Jonna woont al negen jaar in De Paardenbloem, een tehuis voor jongeren die geen ouders hebben.  Jonna werd als baby te vondeling gelegd op de stoep voor de deur van het tehuis. Op De Paardenbloem moet alles altijd piekfijn in orde zijn. Zeker wanneer de gemeente over een maand inspectie houdt. Toch is er één groot probleem waar Greta, het hoofd van het tehuis, dringend een oplossing voor moet vinden. De Paardenbloem herbergt eenenvijftig kinderen terwijl dat er maar eigenlijk vijftig mogen zijn. Dat is één kind te veel.  

Lees meer »

'Geboorte' / Hélène Druvert / Fontaine (8+)

Ga mee op een wonderbaarlijke ontdekkingstocht naar het ontstaan van het leven. Waarbij je alles leert over bevruchting, erfelijkheid, het ontstaan van tweelingen, ontwikkeling van de foetus van maand tot maand: van embryo tot geboorte.Hélène Druvert weet in samenwerking met Jean-Claude Druvert met prachtige illustraties, dwarsdoorsneden en uitklaptekeningen heel wat wetenswaardigheden over de geboorte tot leven te brengen.Een adembenemend mooi boek als cadeau bij een zwangerschap of kraambezoek. Maar ook een geweldig boek om het bijzonderste verhaal van ons bestaan te verhelderen aan jonge kinderen vanaf 8 jaar.

Lees meer »

'Help ik ben verliefd' / Kaat De Kock / Chrostin / Horizon (10+)

Charlie zit in het vijfde leerjaar van de lagere school. Ze ligt in de knoop met haar vriendinnen, is te onzeker om bij de populaire meisjes te horen en op de koop toe is ze voor de eerste keer verliefd op de leukste jongen van de klas, Hakim.Charlies moeder probeert haar bij te staan met wijze raad maar om het nog erger te maken, gebruikt haar moeder haar tragische tienerleven als inspiratie voor haar kinderboeken.Durft Charlie haar gevoelens voor Hakim te uiten? Of gaat haar beste vriendin er toch met haar crush vandoor?Een heerlijk vlot en luchtig geschreven leesboekje waarin vele tienermeisjes zich zullen herkennen. Met per hoofdstuk een leuke zwart-wit cartoonachtige illustratie.

Lees meer »

'Hartendiefjes - 04 De sneeuwprinses' / BeKa / Labourot / Maëla / Ballon (9+)

Prinses Noortje, de dochter van de sneeuwkoningin is verdwenen. Ze is met een hartendiefje naar de mensenwereld van Siberië afgereisd om daar haar droomorganisatie te zoek. Maar daar verdween de prinses meteen. Parel en staafje, twee hartendiefjes gespecialiseerd in de liefde worden ingeschakeld om het mysterie op te helderen. ‘De Hartendiefjes-De sneeuwprinses’ is het vierde deel van deze heerlijke en knap getekende stripreeks rond feeën en liefde.Een cadeautip voor jonge tieners die houden van roze, liefdesavonturen, roddeldwergen en een tikkeltje drama!

Lees meer »

'Alles over wie ik ben' / Stine Jensen / Marijke Klompmaker / Kluitman (9+)

In ‘Alles over wie ben ik’ kom je heel wat te weten over jezelf, jouw verhaal en je identiteit. Dit aan de hand van diverse thema’s telkens voorzien van prikkelende vragen, voorbeelden, leuke opdrachten en interessante wistjedatjes die je aanzetten tot nadenken, voelen en filosoferen.Stine Jensen en Marijke Klompmaker zijn er weer in geslaagd om een fantastisch mooie tool aan te reiken. Waarbij kinderen kunnen stil staan bij zichzelf en hun eigen identiteit. Maar ook kunnen lezen hoe anderen dit invullen.Heerlijk boek ook om mee aan de slag te gaan in de klas. Of om samen in te lezen met je (klein) kind. (8+) Levert heel mooie gesprekken op. Ongelooflijk wat je zo allemaal te weten komt over jezelf maar ook over de ander. Met aandacht ook voor jezelf te durven en kunnen zijn.Maar zeker een aanrader voor tieners om zichzelf en hun identiteit af te tasten en te ontdekken.Kortom een geweldig boek dat zeker in ons boekenboeket wordt opgenomen!

Lees meer »

'Troostfilosofie' / Stine Jensen / Marijke Klompmaker / Kluitman (8+)

Onder de noemer #allesisanders deelden Stine Jensen & Marijke Klompmaker online voor elke dag een prachtige troostende illustratie met een vraag of overpeinzing voor hoofd, hart en ziel. Tijdens een periode waarbij niemand naar buiten kon, maar misschien wel naar binnen kon keren om van daaruit de buitenwereld te gaan bekijken.Met gevolg een deugddoende portie troostfilosofie, die aangepast, uitgebreid en gebundeld werd in dit wondermooi hartverwarmend mooi uitgegeven boek.Dit boek is werkelijk een hart onder de riem in bizarre en onzekere tijden. Maar ook een magnifiek boek om samen (vanaf 7 jaar) of zelfstandig (8+) stil te staan bij inspirerende gedachten.

Lees meer »

'De toevallige tijdreis van Carlo Ganz' / Leen Vandereyken / Shamisa debroey / Horizon (10+)

Het is zomervakantie en Carlo wil samen met z'n maat Guusje zijn zelfgebouwde ramp met hun skates uitproberen. Plots doemt uit het niets een windhoos op. Wanneer deze weer verdwenen is, merkt Guusje dat ook Carlo weg is. Terwijl Guusje de familie gaat verwittigen, ontwaakt Carlo elders in tijd en plaats. Hij is 15 jaar vooruit is gereisd in de tijd. Daar is Carlo niet gelukkig om want de toekomst lijkt wel een nachtmerrie. Zijn ouders zijn gescheiden, z'n jongere zusje is nu een vreselijke puber en hij heeft een nieuw zusje bij van zijn leeftijd. Zijn familie lijkt gelukkiger dan vroeger maar Carlo wil het liefst terug naar hoe alles was... Maar wie zal hem daarbij helpen? Misschien zijn beste vriend Guusje die nu een beroemde weerman op televisie is...

Lees meer »

'Hoe alles begon - van oerflits tot nu' / Bouwine Bergsma / Adriaan Bijloo / Fontaine Uitgevers (8+)

In deze Graphic Novel lees én zie je hoe kleine deeltjes levende cellen werden waar jijzelf ook van gemaakt bent. Je maakt een reis in de tijd van het ontstaan van de oerflits tot nu. Van het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en de evolutie van alle vormen van leven. Van mensen uit de oertijd, de eerste nederzettingen, beschavingen tot en met de steden nu. Ook krijg je op het eind een stukje in de verre toekomst te zien.

Lees meer »

De reis van Sofie Grossman / Elisabeth Mollema / Volt (9+)

Sofie Grossman is elf jaar wanneer haar mama ziek wordt. Haar papa woont al een paar jaar in Amerika om geld te verdienen om zijn gezin in het buitenland te onderhouden. Wanneer hij geld genoeg heeft verdient kunnen Sofie, haar kleine zusje Beile en mama ook overkomen naar Amerika. Maar Sofies mama komt te overlijden waardoor ze de overtocht alleen zullen moeten maken onder begeleiding van hun veertienjarige neef Joshua.

Lees meer »

'Mus & Kapitein Kwaadbaard en- de vijf slangen' / Kevin Hassing / Linde Faas / Luitingh-Sijthoff (9+)

Mus is een klein maar dapper meisje die haar leven riskeert om kapitein Kwaadbaard te vinden. Zijn naam werd haar ingefluisterd door een mysterieuze vrouw. Hij zou de inwoners van haar dorp Zeeburgerdam kunnen redden van de plunderende piraten, waaraan zij ternauwernood is kunnen ontsnappen. De leider van deze bende ongeregeld heet Ramon. Hij maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen waar kwaadbaard ook lid van was. Maar dat liep zwaar uit de hand en nu is kapitein Kwaadbaard de enige die Ramon en zijn roversbende kan verjagen. Samen met mus en z'n trouwe trawanten Buffel, Bertrand en Kromme Kareltje trekken ze op avontuur.

Lees meer »

'Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker' / Harmen Van Straaten / Leopold (8+)

Op een dag krijgen Mattias en zijn ouders een uitnodiging van een notariskantoor Goudsmeding & Goudsmeding & Goudsmeding & Co. Daar ontvangen ze een bericht van tante Koosje waarin ze vertelt dat ze haar neefje Mattias Spijker al haar bezittingen nalaat alvorens ze te overlijden komt. Maar daar is wel de voorwaarde aan verbonden dat hij deze zomer helemaal alleen bij zijn tante Koosje, die hij nog nooit heeft ontmoet, in haar hotel aan zee gaat logeren. Daar zal hij verschillende testen moeten afleggen die opgetekend zullen worden in een persoonlijks scheepsjournaal. Mattias, uitgedaagd door de notarissen, besluit om de uitdaging aan te gaan. Maar dan gebeuren er rare dingen. Op zijn weg komt hij allerlei vreemde figuren tegen die allemaal dezelfde boodschap voor hem hebben. ‘Ga weg!’ Het is daar niet pluis!‘ En die op één of andere manier allemaal naar het kapsalon van zijn moeder ruiken. Wanneer bij aankomst blijkt dat tante Koosje niet aanwezig is in haar hotel aan zee en hij geheimzinnige flessenpost ontvangt, weet Mattias Spijker het zeker dat er iets niet pluis is. Waar is zijn tante Koosje? Is ze in gevaar? En wie stuurt hem toch al die flessenpost? Wie probeert hem tegen te houden, en waarom? Mattias laat zich niet bang maken en verzint een plan om het geheim te ontrafelen.

Lees meer »

'Briefjes voor Pelle' / Marlies Slegers / Luitingh-Sijthoff (10+)

Pelle krijgt van zijn moeder voor zijn twaalfde verjaardag een schoendoos gevuld met genummerde briefjes en pakjes van zijn overleden vader. Pelle is hoogbegaafd maar weet niet goed hoe hij hiermee om moet. Wanneer hij verdriet voelt of van slag geraakt, knijpt hij heel hard zijn ogen dicht en denkt hij aan allemaal dingen waar hij niet om hoeft te huilen. Zoals hoe mineralen worden gedolven. Dat we soms naar sterren kijken die er niet meer zijn. Aan hoe giraffen slapen en dat zij ook soms worstelen. Pelle deelt alles met zijn beste vriendin Eva want voor zijn moeder is hij sinds de dood van zijn vader onzichtbaar geworden. Eva vindt dat Pelle de briefjes moet lezen en Pelle belooft dit te zullen doen. Op de briefjes staan allerlei opdrachten die Pelle in volgorde moet uitvoeren. Hierdoor komt Pelle in allerlei uitzonderlijke situaties terecht. Buiten zijn vertrouwde wereld leert hij nieuwe mensen kennen en krijgt het leven in huis terug wat kleur. Tot Eva verliefd op 'Stomp' de vreselijkste kerel uit de klas. En wanneer deze om Pelle te pesten een briefje uit de schoendoos steelt.Zal Pelle het briefje terug krijgen? Zal Pelle de opdrachten verder kunnen uitvoeren? Zal Pelle ooit achterhalen waarom zijn vader hem de schoendoos achterliet?

Lees meer »

'Heksengrietjes - 1.Toverformules op de dool' / Joris Chamblain / Lucile Thibaudier / Kennes (8+)

Harmony en Kruimel zijn twee heksenzusjes die samen met hun ouders papa Tibor en mama Artemeissia en hun huisdraakje Yoeki in Manenwende wonen. Daar wordt er elke dag door jong en oud met toverformules getoverd.Op een dag wordt Kruimel geplaagd door andere heksenkinderen. Wanneer Harmony haar kleine zusje Kruimel red en de dagen erop de drie heksenmeisjes Rowena, Mirabel en Cassandra het slachtoffer worden van een paar vreemde spreuken, verdenkt iedereen Harmony.Maar zoiets zou Harmony nooit doen. Dus trekt ze op onderzoek om te achterhalen wat er aan de hand is en wie hierachter zit. Joris Chamblain en Lucile Thibaudier reiken met 'Heksengrietjes' een bijzonder fijne, gezellige en speelse stripreeks aan voor jonge lezers. Boordevol leuke fantasietjes: toverbezems, kletspijpen, pompoenpost, ... in een droomzoete en zachte tekenstijl.Een heerlijke fantasy-strip voor jonge lezers vanaf 8 jaar.

Lees meer »

'De brief om middernacht' / Benjamin Read / Laura Trinder / Leopold (9+)

Na een laaiende ruzie wordt Emily door haar vader met huisarrest naar haar kamer gestuurd volledig onterecht vindt Emily want haar moeder strookt niet. Een kwartiertje later stipt om middernacht wordt er bij Emily thuis een geheimzinnige brief geleverd. De brief zorgt voor heel wat opschudding bij haar ouders en vanuit haar kamer ziet Emily haar moeder het huis verlaten. Wanneer haar moeder niet terugkeert, wat later ook haar vader verdwijnt die haar achterna ging en er een paar dagen later aan de voordeur een vreemde figuur opduikt die Emily wil meenemen, zit er niets anders op dan haar ouders zelf te gaan zoeken.

Lees meer »

'Bethany en het Beest' / Jack Meggitt-Phillips / Querido (8+)

Peregrinus Pincet is een jeugdig uitziende 511-jarige. Zijn geheim voor zijn jeugdigheid is het beest dat bij hem op zolder woont. In ruil van extravagante hapjes, spuugt het beest alles uit wat Peregrinus zich maar wensen kan, waaronder een 'magisch' drankje waarmee Peregrinus al eeuwen jong blijft. Maar de laatste tijd voelt Peregrinus dat de rimpels op zijn gezicht terugkomen en dus vraagt hij het beest voor zijn 512ste verjaardag nog een dosis anti-ouderdoms-drank voor de komende jaren. In ruil daarvoor verlangt het beest een sappig mollig kind.

Lees meer »

'Een wonderlijke expeditie van robots' / Taťána Rubášová / Jindřich Janíček (10+)

'Een wonderlijke expeditie van robots' is het dagboek van Willem en heel even ook Jacob, die door hun gemeenschap op expeditie zijn gestuurd buiten de Muur met als doel het ongekende gebied daarbuiten te onderzoeken, in kaart te brengen en vast te stellen of het geschikt is om te bewonen. Alsook om sporen te vinden van de oorsprong van hun soort. Waar en wanneer is alles begonnen? En waarom? Wat is de zin van hun bestaan? 

Lees meer »

Oliver Twist / Tiny Fisscher / Annette Fienieg / Volt (9+)

Oliver Twist wordt in Engeland, rond het jaar 1830 geboren. Bij z'n geboorte verliest hij zijn moeder. Net voor ze sterft overhandigt ze een kostbaar medaillon aan de oude verpleegster die aan haar bed staat. Een medaillon dat aantoont van welke familie Oliver afkomstig is. Maar Sally houdt het voor zich en besluit om het te verzwijgen. Met gevolg dat Oliver nog voordat hij een jaar oud is in een weeshuis wordt ondergebracht en vervolgens op zijn negende naar een werkhuis moet. Een vreselijke plek, waar de kinderen lange dagen moeten werken, een enkel kommetje pap te eten krijgen en op een pak slaag kunnen rekenen als ze om meer vragen.

Lees meer »

'Sjakie en de chocoladefabriek' / Roald Dahl / Quentin Blake / De Fontein (8+)

Sjakie is een arme jongen die samen met zijn ouders en vier grootouders in een piepklein huisje woont. Vlakbij de geheimzinnige chocoladefabriek van Willie Wonka. Daar worden de heerlijkste dingen geproduceerd, maar niemand gaat ooit de fabriek in of uit. Tót Willie Wonka vijf Gouden Toegangskaarten in zijn chocoladerepen verstopt . De vijf gelukkige vinders winnen een rondleiding in de chocoladefabriek. Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt, gaat zijn diepste wens in vervulling!

Lees meer »

Sophie op de daken / Katherine Rundell / L.S. (11+)

Sophie overleefde als baby een schipbreuk. Sinds ze door Charles gered werd, woont ze bij hem.  Sophie die inmiddels een tiener, blijft ervan overtuigd dat ook haar moeder de schipbreuk heeft overleefd. Ook al beweert Charles dat het tegendeel waarschijnlijker is. Tot Sophie een ontdekking doet waardoor ook Charles gelooft dat het misschien wel eens mogelijk zou zijn. En dit net op de dag dat ze verneemt dat Charles niet langer geschikt als voogd wordt bevonden en zij bijgevolg naar een weeshuis moet. 

Lees meer »

Yasmina /Wauter Mannaert / Dargaud (9+)

 Yasmina is een een tienermeisje dat niets liever doet dan experimenteren met groenten en gezonde gerechten. Gezond koken is haar lust en leven. Frans en wiskunde zijn niet aan haar besteed. Daar ze het bijzonder jammer vindt dat de kinderen op school zich niet bewust zijn van hun slechte eetgewoontes, start ze een petitie op om kook-en tuinierslessen te integreren in het lessenpakket op school. Maar niet iedereen lijkt daar even happig op te zijn. Zal Yasmina’s plan slagen? Dat kom je te weten in deze sprankelende strip.

Lees meer »

Het meisje dat met beren praatte / Sophie Anderson / Kathrin Honesta Volt (8+)

Yanka werd als baby gevonden bij een berenhol. Sindsdien woont ze bij de vrouw die haar vond, haar Mamotsjka en de wezel Muizenval. Yanka torent boven de andere twaalfjarigen uit en daarom wordt ze Yanka de Beer genoemd. Yanka voelt zich anders dan haar dorpsgenoten en wanneer ze na een val bij de jaarlijkse poppenshow met berenpoten ontwaakt, moet ze steeds denken aan de verhalen over het bos, die een goede vriend Anatoli haar verteld heeft.

Lees meer »

'Ons kasteel aan zee' / Lucy Strange / Gottmer (10+)

‘Ons Kasteel aan zee’ start met een een betoverende proloog over de legende van de Wyrm en de Dochters van Steen. Een mythe of oeroude magie die meteen de juiste toon zet en je meeneemt in een mooi meeslepend avontuur dat zich afspeelt in 1939 aan de Engelse kust met steile rotsen, zeemist en een verraderlijke zandbank.

Lees meer »