2021 - 2022

'De jongen en de gorilla' / Jackie Azúa Kramer / Cindy Derby / Samsara (4+)/

Wat als je mama sterft? Bij wie kan je dan terecht als je anderen niet verdrietig wil maken met de pijn die je voelt en de vragen waarmee je zit?Wat als je niet weet wat er in je omgaat en hoe je daar mee om moet?Wat als alles zo leeg lijkt... ? Wat als... in deze bevreemdende en doodstille leegte er uit het kolossaal gewicht van een kleine jongen zijn verdriet, geruisloos een gorilla ontstaat?Berustend, eerlijk en zacht die één voor één al de jongen zijn lastige vragen beantwoordt: Hoe weet je of iemand dood is? Gaat iedereen dood? Waar is mama naartoe? Komt ze nog terug?Een gorilla die hem liefdevol toont hoe om te gaan met verlies... door troost te vinden in de kleine alledaagse dingen, mooie herinneringen te koesteren en deze te delen met anderen.

Lees meer »

'Er lag een trommeltje in het gras' / Edward van de Vendel / Sanne te Loo / Querido (4+)

Er ligt een trommeltje in het gras. Maar waar komt het vandaan? Waar gaat het heen? Van wie is, was en zal het zijn?‘Er lag een trommeltje in het gras' verhaalt op kunstige wijze de voorgeschiedenis van een trommeltje en de tijdreis die het verder maakt. Van de kleine Sebas tot opa Bas. Bijzonder mooi en ontroerend in beeld gebracht hoe een klein voorwerp van hand op hand of generatie op generatie overgeleverd wordt, een geschiedenis opbouwt en misschien ook wel iemands droom in vervulling doet gaan.Kortom een wonderlijke geschiedenis van een trommeltje in het gras.

Lees meer »

'Eddy en de reuzensnottebel' / Filemon Wesselink / Richard Verschraagen / Moon (4+)

Het is herfst, dus grote kans dat je een verkoudheid oploopt. Dat overkomt ook Eddy. En het vervelende aan zo'n verkoudheid is dat het snot niet stopt. Hoe vaak je ook snuit of snuift. Maar stel je voor dat het snot gewoon blijft hangen en steeds groter wordt ook al probeer je het weg te halen?  Iedereen staart je aan, je moeder schaamt zich rot en alles komt steeds onder het snot te zitten. Maar wie weet is dat in een noodsituatie zo slecht nog niet? Net zoals bij Eddy en zijn reuzensnottebel.

Lees meer »

'Mijn rode hoed/ Rachel Stubbs / Leopold (3+)

Een grootvader geeft zijn kleindochter een heel bijzonder cadeau: zijn rode hoed. Aan de hand van zijn rode hoed deelt hij zijn levenservaringen met haar, maken ze samen mooie herinneringen en leert hij haar het leven onbevreesd en vol verwondering te omarmen.

Lees meer »

'Bij jou' / Milja Praagman / Leopold (3+)

Beer en mol houden samen een winterslaap in hun knusse hol. Als ze ontwaken uit hun winterslaap, weet Beer dat hij een mooie droom had, maar waar ging die over? Beer gaat naar buiten om op zoek te gaan naar het mooie uit zijn droom.  Maar misschien is het mooie wel heel dichtbij. En neemt beer ongemerkt iets van die droom mee terug.

Lees meer »

‘Ik blijf altijd bij jou’ / Smriti Halls & Steve Small / Uitgeverij Luitingh – Sijthoff (3+)

Beer en eekhoorn zijn beste vrienden. Beer volgt eekhoorn overal en blijft hem steeds trouw. Al doet hij wel eens boos, gek of naar… Op een avond vraagt eekhoorn aan beer of hij even alleen zou mogen zijn. Want beer neemt aardig wat ruimte in, in het leven van zo’n kleine eekhoorn. Eekhoorn vindt het best fijn zo in zijn ‘uppie’…. Maar wat is dat gevoel dat daar knaagt? Zou hij dan toch beer missen?

Lees meer »