2021 - 2022

'Zing zing zing de wereld rond' / Marieke van Ditshuizen / Jef Aerts / Querido (5+ samen / zelf lezen 7+)

Met dit betoverende boek reis je al deinend op het ritme van de muziek, al zingend de wereld rond. Van Suriname, langs Nieuw-Zeeland, Brazilië, Turkije, Zweden, Marokko, Canada, Ghana, India tot in Nederland. Steeds valt er ook iets leuks te beleven: een zingende kaaivrouw i.p.v. een kaaiman, een stier die in een boekenwinkel woont, een vrouwtje dat lampionnen vangt, en nog veel meer leuke verhalen om te ontdekken. 

Lees meer »

'Rotkat' / Janneke Schotveld / Milja Praagman / Querido (6+)

Rotkat is een stoere kat met een hart van goud. Hij woont in een kasteel op de vuilnisbelt. Ooit was hij een huiskat maar die tijd is hij al lang vergeten. Het leven van een straatkant zit best vol avontuur. Met z’n maatje Mohammed de meeuw aan z’n zijde verveelt hij zich nooit.Rotkat is een heerlijk avontuur voor jonge lezers met super leuke illustraties van Milja Praagman.

Lees meer »

De mooiste Jubelientjes / Hans Hagen en Philip Hopman / Querido (6+)

Ken jij Jubelientje al? Ze heeft meestal een grote, blauwe hoed op. Een hoed met roosjes. Die heeft ze van haar fantastische oma. In dit boekje kom je het geheim achter oma's hoed te weten en waarom oma oma blootje wordt genoemd. Dat is best lachen!  Ook Jubelientjes vriendje Dirk-Jan is weer van de partij! Samen beleven ze allerlei leuke avonturen.

Lees meer »

Die kleine is Don, de lange is Sjon / Catharina Valckx / Querido (6+)

Don en Sjon zijn elkaars tegengestelden. Maar dat staat hun vriendschap niet in de weg, integendeel! Ze eten samen koekjes, ze nodigen vrienden uit, ze zien een kriebeldiertje in een holle boom en worden verliefd. Vriendschap overwint alles!In “Die kleine is Don, de lange is Sjon” staan zes korte stripachtige verhaaltjes voor beginnende lezers. Zowel de tekst als de illustraties zijn van Catharina Valckx. De tekst is heel kindvriendelijk en eenvoudig geschreven voor beginnende lezers maar ook wat oudere lezers die het wat moeilijk met lezen hebben, zullen plezier beleven aan deze grappige verhaaltjes over Don en Sjon.“Die kleine is Don, die lange is Sjon” is een boek uit de tijgerlezen serie. Onderzoek wijst uit dat kinderen het fijnste leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Daarom is de serie Tijgerlezen ontwikkeld voor beginnende lezers van vijf tot negen jaar. De boeken in deze serie voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen. Ze zijn spannend of grappig en hebben altijd veel illustraties. Meer informatie kun je vinden op www.tijgerlezen.nl

Lees meer »

'De Blauwen tegen de Rooien' / Benjamin Leroy / Gottmer (Voorlezen 5+/ zelfstandig 7+)

In de Blauwe burcht woont Blauwbaard samen met zijn trawanten Berend, Bardak, Brutus en Balderik en in de Rode Burcht woont Roodvonk samen met zijn trawanten Roald, Roeland Roderik en Randalf. De Rode en de Blauwe ridders zouden elkaar het liefst een kopje kleiner maken. In hun burcht bedenken ze allerlei snode plannen om de tegenpartij in de pan te hakken. Maar wanneer ze vroeg in de ochtend op pad gaan om de daad bij het woord te voegen komen ze beide een ongekende 'jonge' riddersoort tegen die hen met een heel ongewoon voorstel overvalt. Een voorstel dat hen terugvoert naar hun kindertijd en dat ze op één of andere manier moeilijk kunnen weigeren.

Lees meer »

'Onmogelijk' / Catarina Sobral / Boycott (7+)

Wist jij dat het heelal uit een klein stipje is ontstaan? Dat alles begon toen alles op dezelfde plek was? Dat de geschiedenis van het heelal, van de oerknal tot de mens, in dit  prentenboek is opgetekend? Onmogelijk, denk je? Hou je vast en maak je klaar voor een wonderbaarlijke tijdreis.

Lees meer »

'Jomme - De haaienrots' / CONZ / Ballon (7+)

In ‘De haaienrots’ gaat Jomme(ke) samen met zijn vrienden op zoek naar professor Gobelijn en zo komen ze oog in oog te staan met de slechterik professor Terragoras, die vanuit zijn onderwaterbasis de wereld tracht te veroveren.

Lees meer »

2020 - 2021'De Muziekdoos' - stripreeks / Carbone & Gijé / Dupuis (7+)

Welkom in Pandoria’ is het eerste deel. Het begin van een fantasierijk avontuur. Nola krijgt voor haar achtste verjaardag van haar vader een muziekdoos in de vorm van een sneeuwbal. Deze was ooit van haar inmiddels overleden moeder, Annah. Wanneer Nola beter kijkt, merkt ze in de muziekdoos een klein meisje op dat om hulp vraagt.

Lees meer »

'Wat Mick zag - Een speurboek' / Lars Deltrap /Querido (5+)

Mick en Hannah gaan samen met hun ouders voor een heel weekend naar de Ardennen. Daar verblijven ze in een charmant oud hotel. Maar Mick vindt dat de gasten van het hotel zich wel heel geheimzinnig gedragen. Zoals mevrouw Oldenkater die wel vijf maal van het buffet opschept. Gelukkig heeft Mick zijn detectivespulletjes meegenomen. Die komen goed van pas als blijkt dat de hoteleigenaar vermist is en er meer en meer spullen uit het hotel verdwijnen.

Lees meer »

'Het geheim van de Zwarte Rots' / Joe Todd-Stanton / Leopold (5+)

Erin woont samen met haar mama en hondje Max vlakbij een grote vissersplaats. Ze wil heel graag mee met de vissers. Maar omwille van de legende van de ZWARTE ROTS kan dat niet. Maar dan verstopt Erin zich in de vissersboot van haar mama en komt ze bij de Zwarte Rots uit. Kloppen de gruwelijke verhalen over de Zwarte Rots? Zal het Erin lukken om weer thuis te geraken?

Lees meer »

‘Top Bob de reddende hond’ / Harmen van Straaten / Leopold (6+)

Top Bob is een echte speurhond die overdag het huis bewaakt, die de postbode leert wie de baas is van de brievenbus en die ’s avonds na zijn vermoeiende taak zijn baasjes nog moet uitlaten omdat ze dat zo fijn vinden. Weten zijn baasjes wel wat voor een belangrijke taak er op TOP BOB z’n schouders rust?  Waarschijnlijk niet. Top Bob de reddende hond is de held van de buurt en jammer genoeg worden zijn heldendaden nooit opgemerkt door mensen.

Lees meer »

'Kat en Vis' / Alain Clark & Loes Riphagen / MOON (6+)

Kat en Vis wonen samen onder één dak. Het zijn dikke vrienden die samen fantaseren en met elkaar leuke gesprekken voeren over zichzelf en de wereld om hen heen. Niets bijzonders zou je denken. Maar Kat en Vis hebben wel een heel eigenwijze en ‘grappige’ manier van hoe ze de dingen zien zoals ze zijn.

Lees meer »

'Dievenschool' / Dirk Nielandt / Zwijsen (7+)

Rolf komt uit een grote dievenfamilie. Zijn vader wil ook dat Rolf een dief wordt. Maar wanneer Rolfs vader uitgenodigd wordt in de klas om over zijn beroep te vertellen, stelt hij zichzelf voor als geheim agent. Want ook een dief geeft nooit z'n ware identiteit vrij.  Rolf vindt het verhaal van zijn vader niet alleen leuk, hij weet nu ook wat hij later worden wil: geheim agent. Dit kan voor Rolfs vader echt niet door de beugel. Omdat hij niet wil dat zijn zoon het slechte pad opgaat, stuurt hij Rolf naar de Dievenschool: Steelburg.  Zal het Rolf lukken om een meesterdief te worden? 

Lees meer »