'Kunnen vogels niezen? / Katrijn De Wit / Inge Rylant / Laura Bergans / Pelckmans (5+ / zelfstandig 7+)

🐦 ‘Kunnen vogels niezen?’ Is een geweldig (kartonnen) boek met tien te gekke weetjes over vogels aan de hand van 10 vragen. Maar voor je het juiste antwoord op de vraag krijgt, word je uitgenodigd tot het bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn op de vraag om vervolgens te lezen hoe het werkelijk in elkaar zit. Leuk voor wie houdt van weetjes, zich verwonderen en creatief denken!Mag je haaien aaien? was het eerste boek in de reeks ‘Wijze weetjes’. Door het grote succes is dit reeds het 4de boekje in de reeks.🐤 Met Wijze Weetjes willen Auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans verwonderen, verbeelden en verwoorden. Een origineel en verrassend weetjesboek waar zowel jonge kinderen als oudere van zullen genieten.💕 Super leuk om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan. Door onderzoekvraagjes te verzamelen. Er een nonsensverklaring bij te verzinnen en vervolgens op zoek te gaan naar de echte verklaring. Of stuur je vragen in op https://actie.pelckmans.be/wijzeweetjes/

Lees meer »

'Wat is een rivier?' / Monika VaicenavičIene / Infodok (4+ / zelfstandig 7+)

🧵 ‘Wat is een rivier?’ Deze vraag stelt een kleindochter aan haar oma terwijl deze aan het borduren is. Haar oma antwoordt dat een rivier als een draad is die prachtige patronen en kronkelende motieven op het aardoppervlak borduurt. Hij rijgt verhalen aan elkaar en verbindt zo verschillende plaatsen, tijdstippen en mensen. Een rivier is een reis die vele plekken bezoekt, hij is een thuis voor vele wonderlijke wezens, hij is levenskracht, een naam, een ontmoetingsplaats, een raadsel, een geheugen, een geur, energie, een weg, een oceaan.🐟Monika Vaicenaviciene neemt je mee op een wonderlijke reis. Haar verhaal en illustraties onthullen met zoveel poëzie en schoonheid wat een rivier is.💕 Wat is een rivier is een prachtig poëtisch en educatief prentenboek om bij weg te dromen. Verstillend schoon en leerrijk. Werkelijk een pareltje. Fijn om uit voor te lezen of om zelfstandig te lezen vanaf 7 +

Lees meer »

'Toen rups een vlinder werd' / Bette Westera / Djenné Fila / VOLT (5+ / Zelfstandig 7+)

Terwijl Rups in z’n cocon wacht tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg, die onder dezelfde braamstruik voor de regen schuilt. Eendagsvlieg die nog maar iets minder dan een dag heeft, wil de wereld gaan ontdekken en trekt eropuit. Wanneer Rups een vlinder geworden is, wil hij graag aan Eendagsvlieg tonen hoe mooi hij geworden is. Dus besluit hij om Eendagsvlieg te gaan zoeken. Zo trekt hij op een wonderlijke ontdekkingstocht waarbij hij kennismaakt met de leden van de Nette-Beesten-Club: Kakkerlak, Oorwurm en Pissebed, die een vrolijk clublied opvoeren en tal van andere kleine tuinbewoners. Zal het Vlinder lukken om voor de avond valt, eendagsvlieg, zijn inmiddels oude vriendin, terug te vinden? Zodat hij kan laten zien hoe mooi hij geworden is.

Lees meer »

'Op zoek naar Tom bij de Romeinen' / Fatti Burke / Condor (6 +)

 In ‘Op zoek naar Tom bij de Romeinen’ kom je aan de hand van leuke zoekopdrachten bij prachtige zoekplaten heel wat te weten over de Romeinen. Hoe ze woonden, feesten vierden, over hun bekendste bouwwerken en vrijetijdsbestedingen.Dit boek is uitgegeven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden.

Lees meer »

'De Waanzinnige Boomhut van 130 verdiepingen' / Andy Griffiths / Terry Denton / Lannoo (7+)

Twee vrienden Andy en Terry wonen in een boom of beter gezegd een boomhut. Een boomhut die in het eerste boek begon met 13 verdiepingen en in dit 10de boek al 130 verdiepingen heeft. Andy en Terry wonen niet alleen in de boomhut, ze schrijven er ook de boeken. Andy schrijft de tekst en Terry tekent de plaatjes. Telkens komen er 13 knotsgekke verdiepingen bij: een non-stop-stippenverdieping, een buitenaards observatiestation, een tijdverspilverdieping, een superlangebenenverdieping, met een BBB, de-beste-boekenwinkel-in-een-bos-in een-boek-ter-wereld, ... en beleven de twee een dolkomisch avontuur. In dit boek worden ze ontvoerd door een gigantische oogbol uit de ruimte. En ontmoeten ze een kleine Blob afkomstig van de planeet Blobdromeda, die  bedreigd wordt door een grote modderslurpende moeraspad. 

Lees meer »

'Nachtverhaal' / Paul Biegel /Charlotte Dematons / Gottmer (voorlezen 6+/ zelfstandig 9+)

In een oude villa woont een huiskabouter die elke nacht zijn ronde doet en zo zorgdraagt voor het huis van een oude grootmoeder. Op zaterdagavond kaart hij met Rat en Pad, die in de kelder wonen. Tot er op een stormachtige zaterdagavond een doorweekte fee met gebroken vleugel aanklopt. De kabouter, die de fee niet helemaal vertrouwt, verleent haar voor één nachtje onderdak.

Lees meer »

'Een stukje van de regenboog' - De mooiste uit het afgelopen decenium /kindergedichten/ Selectie: Jan Van Coillie / Diverse auteurs / Sassafras De Buyn / Davidsfonds Infodok (5+)

Hou jij ook zo van poëzie? Dan is dit boek werkelijk een feestje voor je ogen, oren en gevoel. Dit boek bundelt de mooiste gedichten voor kinderen uit Vlaanderen en Nederland, die verschenen tussen 2010 en 2020. Van Bette Westera, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen.

Lees meer »

'Zomaar een dag, bij zomaar een vijver' / Bibi Dumon Tak / Lannoo ( 5+/ zelfstandig 7+)

Op zomaar een dag, bij zomaar een vijver, in zomaar een lente, kropen zomaar wat dieren uit hun ei: de ransuil, de fuut, de roerdomp, de ijsvogel, de vuursalamander, de snoek, de libel, de kikker en de schildpad. Allen dachten ze dat het een hele klus was om uit het ei te kruipen. Maar hoe word je groter? Hoe laat je de wereld zien dat je er bent?Duik mee in dit boek en ga op ontdekking tussen het riet. Op kindermaat en op het ritme van het leven bij de vijver neemt Bibi Dumon Tak je mee op zomaar een dag, bij zomaar een vijver. Met achterin het boek per dier nog enkele leuke weetjes. Wat dit prentenboek extra bijzonder maakt zijn de beelden van de prachtige creaties van papier-maché van Anne-Lise Koehler, uit de animatiefilm 'Hallo Wereld'.Een wonderlijk mooi en leerrijk prentenboek voor jong en oud. Als verwerking kan je je eigen diertje maken dat uit een papier-maché gekropen komt:

Lees meer »

'Top Bob - de grote ontsnapping' / Harmen Van Straaten / Leopold (7+)

Misschien kennen jullie TOP BOB reeds van zijn vorige spannende avontuur 'TOP BOB De reddende hond' Deze keer gaan de baasjes van Top Bob op reis en hij Top Bob naar een waar hondenparadijs. Maar wat blijkt? Dat het één groot bedrog is. Het hondenpension lijkt meer een gevangenis en de gemene hondenverzorgster lijkt verdacht veel op de postbode. Naast Top Bob zijn er nog hondenvrienden uit de straat die in het pension vastzitten.

Lees meer »

'Stinkhond is verliefd' / Colas Gutman / Marc Butavant / Lannoo (7+)

Stinkhond voelt zich eenzaam in zijn vuilnisbak. Ondanks het fijne gezelschap van z’n maatje Plattekat, droomt hij van de liefde. Gelukkig is het afval soms de beste vriend van Stinkhond want daarin vindt Plattekat een ‘Gids voor verleiders’De weg naar de liefde ligt nu open voor Stinkhond! Zal het hem lukken om met de tips uit het handboek het teefje ‘Zonderpoeha’, waar hij als een blok voor gevallen is, aan de haak te slaan?Weer een knotsgek avontuur van Stinkhond met heel wat te gekke verleidingstrucs. ‘Stinkhond is verliefd’ is het ideale Valentijnsgeschenkje voor jonge lezers vanaf 7 jaar. 

Lees meer »

'Het geheime leven van dieren' / Liz Marvin / Greg McLeod / Kluitman (7+)

‘Het geheime leven van dieren’ bevat te gekke en fascinerende dierenfeitjes van pientere pythons tot geniale gekko’s.  De feitjes zijn steeds kort, duidelijk en leuk geschreven, telkens voorzien van een grappige illustratie van Greg McLeod.Een geweldig boek voor jonge lezers (7+). Maar ook een super fijn boek om als tussendoortje in de klas uit voor te lezen!

Lees meer »

Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd / Torben Kuhlmann / De Vier Windstreken (6+/ zelfstandig 8+)

 In ‘Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd’ mist een kleine muis een groot kaasfeest omdat hij zich van dag vergist heeft. De muis is vastbesloten om terug te reizen in de tijd door alle klokken terug te draaien. Wanneer dat niet werkt, bezoekt hij een klokkenmaker-muis. Deze vertelt hem alles over de geschiedenis van de tijd en geeft hem ook de gouden tip dat er ooit in de stad een wetenschapper woonde met revolutionaire ideeën over tijd.

Lees meer »

'Rotkat' / Janneke Schotveld / Milja Praagman / Querido (6+)

Rotkat is een stoere kat met een hart van goud. Hij woont in een kasteel op de vuilnisbelt. Ooit was hij een huiskat maar die tijd is hij al lang vergeten. Het leven van een straatkant zit best vol avontuur. Met z’n maatje Mohammed de meeuw aan z’n zijde verveelt hij zich nooit.Rotkat is een heerlijk avontuur voor jonge lezers met super leuke illustraties van Milja Praagman.

Lees meer »

'Jomme - De haaienrots' / CONZ / Ballon (7+)

In ‘De haaienrots’ gaat Jomme(ke) samen met zijn vrienden op zoek naar professor Gobelijn en zo komen ze oog in oog te staan met de slechterik professor Terragoras, die vanuit zijn onderwaterbasis de wereld tracht te veroveren.

Lees meer »

Stinkhond viert kerst / Colas Gutman & Marc Boutavant / Lannoo (7+)

Ook voor Stinkhond en Plattekat is het Kerst. Stinkhond wacht vol ongeduld op de komst van de Kersthond. Maar Plattekat wil graag kerstavond vieren in een huis van baasjes. Dus trekken ze er samen op uit, op zoek naar een huis waar ze welkom zijn om kerst te vieren.Wie deze grappige doch niet al te snuggere helden van de vuilnisbak reeds kent, weet dat ze hierdoor wederom in een merkwaardige avontuur verwikkeld zullen geraken.

Lees meer »

'Pippi en de dansende kerstboom' / Astrid Lindgren / Annet Schaap Ploegsma (5+)

De kinderen van de familie Larsson vieren Kerst alleen. Zonder kerstboom, cadeautjes of lekkers. Dat wordt het zieligste kerstfeest ooit. Gelukkig is Pippi Langkous er om de boel wat op te vrolijken en ze heeft wel een heel bijzondere kerstboom meegenomen!Een heerlijk voorleesboekje met prachtige illustraties van Annet Schaap of om zelfstandig te lezen vanaf 7 jaar.

Lees meer »

'Het wonderlijke winterboek' /diverse auteurs en illustratoren / Moon (5+ / 7+ zelfstandig)

Het Wonderlijke Winterboek bundelt 31 winter warmende verhalen van Sinterklaas tot en met Oudejaar.  Om lekker knus in de klas of in de zetel thuis met een heerlijke kop thee of warme chocolademelk bij de hand uit voor te lezen. Het boek bevat voor ieder wat wils:  dierenverhalen, Sinterklaas- en andere feestverhalen, lekkerbekkenverhalen om zelf mee aan de slag te gaan, dolle winterpretverhalen, ... Telkens voorzien van prachtige illustraties van diverse illustratoren.

Lees meer »

'SuperSint' /Maranke Rinck / Martijn van der Linden (5+/ zelfstandig 7+)

Marie laat haar hond Odin uit in het park. Terwijl Odin in de sneeuw speelt gaat ze naast een oude man op een bankje zitten om een boek te lezen. Marie is dol op superhelden-avonturen. Haar verlanglijst voor Sinterklaas staat ermee volgeschreven. Maar het allerliefst wil ze een superheld in het echt zien. 'Iemand zoals Sinterklaas' vraagt de oude man op het bankje. Maar Sinterklaas is toch geen superheld? Tot de oude man begint te vertellen... Marie is door het dolle heen! 

Lees meer »

'Onmogelijk' / Catarina Sobral / Boycott (7+)

Wist jij dat het heelal uit een klein stipje is ontstaan? Dat alles begon toen alles op dezelfde plek was? Dat de geschiedenis van het heelal, van de oerknal tot de mens, in dit  prentenboek is opgetekend? Onmogelijk, denk je? Hou je vast en maak je klaar voor een wonderbaarlijke tijdreis.

Lees meer »

'Dit is jouw verhaal' / Philip Bunting / Condor (5+)

Dit prentenboek begint met het kleinste deeltje waaruit jij bent ontstaan. Je maak kennis met jouw bet-over-over-keer-miljoen-biljoen-triljoen-oma en reist door de tijd van het prille begin tot het moment dat je geboren wordt. Want jouw verhaal begint vroeger dan jouw geboorte. Dit is jouw verhaal van de oerknal tot je verjaardag.

Lees meer »

'Draken en monsters - Vandaag eet ik een meisje op' / Kristien Dieltens / Mieke Mertens / De eenhoorn (voorlezen 5+ / zelfstandig lezen 8+)

Draken en monsters komen al eeuwen voor in sprookjes en verhalen. Het zijn zowel griezelige als fascinerende wezens. In Drakenverhalen van over de hele wereld is de draak een gruwelijk gewelddadig en vernietigend vuurspuwend monster dat moet worden verslaan.  Hetzij door heldhaftige krijgers of via listen van moedige (kleine) helden.

Lees meer »

'Hier zijn draken' / Yvonne Lacet & Yorick Goldewijk / Ploegsma (samen 5+ / zelfstandig 7+)

In de tuin ligt een berg bladeren. 'Laat maar liggen' zegt je moeder. 'Eronder ligt niks.' zegt je vader. Maar jij weet wel beter. Onder die bladeren ligt alles... Geloof je het niet? Duik dan in dit boek, in deze bladerberg en ontdek een wereld van kleine monsters, kleine wezens die wonen in een gatenstad met prachtige gebouwen en kleurrijke auto's, een blauwe oceaan vol leven, prachtige bloemenvelden en een reusachtige sterrenhemel.

Lees meer »

'Het sleutelkruid' / Paul Biegel / Linde Faas / Gottmer (Voorlezen 5+ / Zelfstandig 8+)

Al meer dan duizend jaar regeert koning Mansolein over alle dieren, draken en  dwergen. Maar omdat hij nooit meer buiten komt, kent bijna niemand hem meer. Behalve zijn trouwe bediende de haas, die op zijn baard slaapt en voor hem zorgt. Samen leven ze rustig en tevreden in de koperen burcht tot de koning begint te hoesten en de haas zijn hart hoort tikken als een scheefstaande klok. De haas haalt er de wonderdokter bij, die vaststelt dat het hart van koning Mansolein net als een klok moet worden opgewonden. Dat kan enkel doormiddel van het zeldzame sleutelkruid. De wonderdokter besluit om op zoek te gaan naar het sleutelkruid. Maar om te zorgen dat het hart van koning Mansolein blijft kloppen, heeft deze elke dag voor het slapengaan een spannend verhaal nodig.

Lees meer »

'Sloep vaart verder - voor kinderen die iemand verloren aan zelfdoding' / Lore Vonck en Daisy Buttiens / Naomi Christiaens / Van Halewyck (samen 6+ / zelfstandig 8+)

Sloep is een kleine boot die samen met Grote Boot over alle zeeën en rivieren vaart. Sloep is niet bang want Grote Boot weet de weg. Maar op een dag vaart Grote Boot tegen een groot rotsblok op. BAM! Hoe kan dat ? Grote Boot moet de rotsblok toch gezien hebben? Wilde hij dan niet meer met Sloep verder varen? Wilde hij dood?

Lees meer »

'Afspraak in Wonderland - wegwijzer voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan' / Emy Geyskens en Elien Craenhals / Annelies Vandenbosch / Davidsfonds Infodok (samen 6+ / zelfstandig 9+)

De ouders van Oscar en zijn zusje Mila zijn net gescheiden. Oscar voelt veel en weet niet altijd goed wat en hoe hiermee om te gaan. Als hij bij papa is, mist hij mama en omgekeerd. Met vallen en opstaan baant hij zich een weg in de nieuwe situatie met afspraakjes in Wonderland.

Lees meer »

'De Blauwen tegen de Rooien' / Benjamin Leroy / Gottmer (Voorlezen 5+/ zelfstandig 7+)

In de Blauwe burcht woont Blauwbaard samen met zijn trawanten Berend, Bardak, Brutus en Balderik en in de Rode Burcht woont Roodvonk samen met zijn trawanten Roald, Roeland Roderik en Randalf. De Rode en de Blauwe ridders zouden elkaar het liefst een kopje kleiner maken. In hun burcht bedenken ze allerlei snode plannen om de tegenpartij in de pan te hakken. Maar wanneer ze vroeg in de ochtend op pad gaan om de daad bij het woord te voegen komen ze beide een ongekende 'jonge' riddersoort tegen die hen met een heel ongewoon voorstel overvalt. Een voorstel dat hen terugvoert naar hun kindertijd en dat ze op één of andere manier moeilijk kunnen weigeren.

Lees meer »

'Zing zing zing de wereld rond' / Marieke van Ditshuizen / Jef Aerts / Querido (5+ samen / zelf lezen 7+)

Met dit betoverende boek reis je al deinend op het ritme van de muziek, al zingend de wereld rond. Van Suriname, langs Nieuw-Zeeland, Brazilië, Turkije, Zweden, Marokko, Canada, Ghana, India tot in Nederland. Steeds valt er ook iets leuks te beleven: een zingende kaaivrouw i.p.v. een kaaiman, een stier die in een boekenwinkel woont, een vrouwtje dat lampionnen vangt, en nog veel meer leuke verhalen om te ontdekken. 

Lees meer »

'Otje' / Annie M.G. Schmidt / Fiep Westendorp / Querido (voorlezen 5+ / zelf lezen 8+)

Otjes vader is ontslagen en samen met haar vader trekt Otje van de ene plek naar de andere op zoek naar werk. Maar doordat Tos zijn belangrijke papieren in een compjoetergebouw verdwenen zijn en hij nogal last heeft van driftbuien, is het best lastig om vast werk te vinden. Gelukkig is er de vindingrijke en opgewekte Otje, die als enige zijn driftbuien kan matigen en die met dieren kan praten! Hetgeen wel eens goed van pas zou kunnen komen.

Lees meer »

De mooiste Jubelientjes / Hans Hagen en Philip Hopman / Querido (6+)

Ken jij Jubelientje al? Ze heeft meestal een grote, blauwe hoed op. Een hoed met roosjes. Die heeft ze van haar fantastische oma. In dit boekje kom je het geheim achter oma's hoed te weten en waarom oma oma blootje wordt genoemd. Dat is best lachen!  Ook Jubelientjes vriendje Dirk-Jan is weer van de partij! Samen beleven ze allerlei leuke avonturen.

Lees meer »