2021 - 2022

'Hoe alles begon - van oerflits tot nu' / Bouwine Bergsma / Adriaan Bijloo / Fontaine Uitgevers (9+)

In deze Graphic Novel lees én zie je hoe kleine deeltjes levende cellen werden waar jijzelf ook van gemaakt bent. Je maakt een reis in de tijd van het ontstaan van de oerflits tot nu. Van het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en de evolutie van alle vormen van leven. Van mensen uit de oertijd, de eerste nederzettingen, beschavingen tot en met de steden nu. Ook krijg je op het eind een stukje in de verre toekomst te zien.

Lees meer »

'Bethany en het Beest' / Jack Meggitt-Phillips / Querido (8+)

Peregrinus Pincet is een jeugdig uitziende 511-jarige. Zijn geheim voor zijn jeugdigheid is het beest dat bij hem op zolder woont. In ruil van extravagante hapjes, spuugt het beest alles uit wat Peregrinus zich maar wensen kan, waaronder een 'magisch' drankje waarmee Peregrinus al eeuwen jong blijft. Maar de laatste tijd voelt Peregrinus dat de rimpels op zijn gezicht terugkomen en dus vraagt hij het beest voor zijn 512ste verjaardag nog een dosis anti-ouderdoms-drank voor de komende jaren. In ruil daarvoor verlangt het beest een sappig mollig kind.

Lees meer »

'Een stukje van de regenboog' - De mooiste uit het afgelopen decenium /kindergedichten/ Selectie: Jan Van Coillie / Diverse auteurs / Sassafras De Buyn / Davidsfonds Infodok (5+)

Hou jij ook zo van poëzie? Dan is dit boek werkelijk een feestje voor je ogen, oren en gevoel. Dit boek bundelt de mooiste gedichten voor kinderen uit Vlaanderen en Nederland, die verschenen tussen 2010 en 2020. Van Bette Westera, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen.

Lees meer »

Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd / Torben Kuhlmann / De Vier Windstreken (6+/ zelfstandig 8+)

 In ‘Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd’ mist een kleine muis een groot kaasfeest omdat hij zich van dag vergist heeft. De muis is vastbesloten om terug te reizen in de tijd door alle klokken terug te draaien. Wanneer dat niet werkt, bezoekt hij een klokkenmaker-muis. Deze vertelt hem alles over de geschiedenis van de tijd en geeft hem ook de gouden tip dat er ooit in de stad een wetenschapper woonde met revolutionaire ideeën over tijd.

Lees meer »

'De klassieke wereld in 100 woorden' / Clive Gifford / Gosia Herba / Querido (9+)

‘De Klassieke wereld in 100 woorden’ van Clive Grifford vat de klassieke wereld helder en gevat samen in 100 steekwoorden. Ieder steekwoord of onderwerp verwijst naar een persoon, plaats, idee, uitvinding of belangrijke gebeurtenis en wordt kort en klaar uitgelegd. Met indrukwekkende illustraties van formaat van Gosia Herba komt de wonderbaarlijke wereld van de Egyptenaren, Foeniciërs, Minoërs, Grieken en Romeinen tot leven.

Lees meer »

'Alles over wie ik ben' / Stine Jensen / Marijke Klompmaker / Kluitman (9+)

In ‘Alles over wie ben ik’ kom je heel wat te weten over jezelf, jouw verhaal en je identiteit. Dit aan de hand van diverse thema’s telkens voorzien van prikkelende vragen, voorbeelden, leuke opdrachten en interessante wistjedatjes die je aanzetten tot nadenken, voelen en filosoferen.Stine Jensen en Marijke Klompmaker zijn er weer in geslaagd om een fantastisch mooie tool aan te reiken. Waarbij kinderen kunnen stil staan bij zichzelf en hun eigen identiteit. Maar ook kunnen lezen hoe anderen dit invullen.Heerlijk boek ook om mee aan de slag te gaan in de klas. Of om samen in te lezen met je (klein) kind. (8+) Levert heel mooie gesprekken op. Ongelooflijk wat je zo allemaal te weten komt over jezelf maar ook over de ander. Met aandacht ook voor jezelf te durven en kunnen zijn.Maar zeker een aanrader voor tieners om zichzelf en hun identiteit af te tasten en te ontdekken.Kortom een geweldig boek dat zeker in ons boekenboeket wordt opgenomen!

Lees meer »

'Mus & Kapitein Kwaadbaard en- de vijf slangen' / Kevin Hassing / Linde Faas / Luitingh-Sijthoff (9+)

Mus is een klein maar dapper meisje die haar leven riskeert om kapitein Kwaadbaard te vinden. Zijn naam werd haar ingefluisterd door een mysterieuze vrouw. Hij zou de inwoners van haar dorp Zeeburgerdam kunnen redden van de plunderende piraten, waaraan zij ternauwernood is kunnen ontsnappen. De leider van deze bende ongeregeld heet Ramon. Hij maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen waar kwaadbaard ook lid van was. Maar dat liep zwaar uit de hand en nu is kapitein Kwaadbaard de enige die Ramon en zijn roversbende kan verjagen. Samen met mus en z'n trouwe trawanten Buffel, Bertrand en Kromme Kareltje trekken ze op avontuur.

Lees meer »

'Gozert' / Pieter Koolwijk / Lemniscaat (9+)

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

Lees meer »

'Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld' /Daan Remmerts de Vries / Sebastiaan Van Doninck / Lannoo (10+)

‘Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld’ is een fenomenaal prachtig uitgegeven boek. Vlot en met veel humor brengt Daan Remmerts de Vries de heldhaftige verhalen van Perseus die op wonderlijke sandalen Medusa gaat verslaan, Herakles die het opneemt tegen een meerkoppig monster, Jason die om zijn oom de koning te helpen met een schip op zoek gaat naar het Gulden Vlies, Theseus die de Minotaurus een kopje kleiner maakt en over Oedipus die zijn vader vermoordt om zo met zijn moeder te trouwen. Meesterlijk en sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Lees meer »

'Briefjes voor Pelle' / Marlies Slegers / Luitingh-Sijthoff (10+)

Pelle krijgt van zijn moeder voor zijn twaalfde verjaardag een schoendoos gevuld met genummerde briefjes en pakjes van zijn overleden vader. Pelle is hoogbegaafd maar weet niet goed hoe hij hiermee om moet. Wanneer hij verdriet voelt of van slag geraakt, knijpt hij heel hard zijn ogen dicht en denkt hij aan allemaal dingen waar hij niet om hoeft te huilen. Zoals hoe mineralen worden gedolven. Dat we soms naar sterren kijken die er niet meer zijn. Aan hoe giraffen slapen en dat zij ook soms worstelen. Pelle deelt alles met zijn beste vriendin Eva want voor zijn moeder is hij sinds de dood van zijn vader onzichtbaar geworden. Eva vindt dat Pelle de briefjes moet lezen en Pelle belooft dit te zullen doen. Op de briefjes staan allerlei opdrachten die Pelle in volgorde moet uitvoeren. Hierdoor komt Pelle in allerlei uitzonderlijke situaties terecht. Buiten zijn vertrouwde wereld leert hij nieuwe mensen kennen en krijgt het leven in huis terug wat kleur. Tot Eva verliefd op 'Stomp' de vreselijkste kerel uit de klas. En wanneer deze om Pelle te pesten een briefje uit de schoendoos steelt.Zal Pelle het briefje terug krijgen? Zal Pelle de opdrachten verder kunnen uitvoeren? Zal Pelle ooit achterhalen waarom zijn vader hem de schoendoos achterliet?

Lees meer »

'Ons kasteel aan zee' / Lucy Strange / Gottmer (10+)

‘Ons Kasteel aan zee’ start met een een betoverende proloog over de legende van de Wyrm en de Dochters van Steen. Een mythe of oeroude magie die meteen de juiste toon zet en je meeneemt in een mooi meeslepend avontuur dat zich afspeelt in 1939 aan de Engelse kust met steile rotsen, zeemist en een verraderlijke zandbank.

Lees meer »

2020 - 2021'Het geheim van de malamander' / Thomas Taylor / Lannoo (9+)

Herbert Citroen is gevonden-voorwerper in Hotel Grand Nautilus in het kustplaatsje Owee aan Zee. In de kelder bewaart en bewaakt hij de verloren voorwerpen van het hotel. Op een dag klimt er een meisje langs het kelderraampje naar binnen en vraagt aan Herbert om haar te verstoppen. Ze is op de vlucht voor een vreselijk uitziende kapitein met een grote ijzeren bootshaak in de plaats van een hand. Maar het meisje, Violet, komt niet voor niets terecht bij  Herbert Citroen, de beroemde gevonden-voorwerper van het Grand Hotel Nautilus. Ze wil 'gevonden'  worden.

Lees meer »

'De weglopers' / Ulf Stark / Kitty Crowther / Querido (8+)

De opa van Klein-Gottfried ligt in het ziekenhuis. Omdat zijn opa lastiger is dan ooit, wil Klein-Gottfrieds papa niet zo vaak op ziekenbezoek want van al dat geschreeuw en gevloek wordt hij moe en verdrietig. Klein-Gottfried vindt juist dat zijn opa het leven spannender maakt. Daarom besluit hij zonder dat zijn ouders ervan af weten om op eigen houtje zijn knorrige opa te gaan bezoeken.

Lees meer »

'De jongen die draken kweekte' / Andy Sheperd / Lemniscaat (8+)

Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij bij het uitgraven van een strengelwinde, een vreemde groene, stekelige plant. Eén met rood stekelig fruit. Wanneer Tomas zo’n vrucht van dichterbij probeert te bestuderen, valt het fruit in zijn handpalmen. Wat Tomas niet weet, is dat er uit deze vrucht ook een echte draak zal ontpoppen.

Lees meer »

'Ottilie en de drochtenjagers' / Rhiannon Williams / Gottmer (9+)

Ottilie & haar broer Waldemar, afgekort Wallie, groeien samen op in de Moerasholen. Ottilie is een echte Brakker, geboren en getogen in de Holen, een plek voor mensen die geen onderdak hebben. Wanneer op een avond Ottilies broer niet terugkeert en hij ook de volgende dag spoorloos blijft, maakt Ottilie zich ernstige zorgen.

Lees meer »

2019 - 2020'Piraten van de IJszee' door Frida Nilsson / Querido kinderboeken (9+)

Over de koude IJszee vaart het schip de Sneeuwraaf, het schip van de beruchte Witkop. Een piraat die niet uit is op goud maar enkel op het roven van kleine kinderen om deze te laten werken in zijn diamantenmijn.  Niemand durft het op te nemen tegen deze verschrikkelijke piratenkapitein. Tot op de dag dat Miki, het kleine zusje van de 10-jarige Siri wordt ontvoerd. 

Lees meer »

'Lampje' door Annet Schaap / Querido kinderboeken (9+)

Emilia Waterman (Lampje), is de dochter van de vuurtorenwachter. Ze heeft geen moeder meer en omdat haar vader slecht te been is en door somberheid overmeesterd, zorgt zij ervoor dat elke avond het lampje van de vuurtoren brandt opdat de schepen veilig de haven worden ingeloodst. Maar op een stormachtige avond gaat het mis. Buiten waait een woeste wind, de lucifers zijn op, het licht van de vuurtoren gaat niet aan en een schip loopt op de klippen.

Lees meer »

Podkin Eenoor/ Kieran Larwood/ Gottmer (9+)

Het is Bramenavond als een rondreizende bard aankomt bij de burcht van Doornwoud. Bramenavond is de avond waarop Midwinter wordt gevierd met een heerlijk feestmaal en met verhalen. Op vraag van de kleine konijntjes vertelt de bard bij de gloed van het haardvuur het verhaal van Podkin Eenoor.

Lees meer »