Boekenboeket is vanaf nu enkel nog via instagram en Facebook te volgen.

 

Een BOEKENBOEKET bestaat uit boeken die volgens ons een must-have zijn voor elke klas-, school- of kinderbibliotheek.

Omdat er in een klas steeds verschillende leesniveaus zijn, is één boekenboeket steeds onderverdeeld in 2 à 3 leeftijdgroepen of leerjaren.  Zo is er een boekenboeket 5+ ( middenbouw of 1ste, 2de en 3de lj) en een boekenboeket 8+  (bovenbouw of 4de, 5de en 6de lj).

Steeds met 4 boeken voor elke leeftijd/leerjaar per schooljaar.

 

ONDERBOUW

KLEUTERS

MIDDENBOUW

1ste / 2de / 3de leerjaar

BOVENBOUW

4de / 5de / 6de leerjaar

2022-2023

Boekenboeket 2021 2022 Graden
PDF – 936,2 KB 697 downloads
Boekenboeket Bouwen 2021 2022
PDF – 865,2 KB 481 downloads

Boekenboeket 2+

Boekenboeket 5+ 

Boekenboeket 8+

2021-2022

'De jongen en de gorilla' / Jackie Azúa Kramer / Cindy Derby / Samsara (4+)/

Wat als je mama sterft? Bij wie kan je dan terecht als je anderen niet verdrietig wil maken met de pijn die je voelt en de vragen waarmee je zit?Wat als je niet weet wat er in je omgaat en hoe je daar mee om moet?Wat als alles zo leeg lijkt... ? Wat als... in deze bevreemdende en doodstille leegte er uit het kolossaal gewicht van een kleine jongen zijn verdriet, geruisloos een gorilla ontstaat?Berustend, eerlijk en zacht die één voor één al de jongen zijn lastige vragen beantwoordt: Hoe weet je of iemand dood is? Gaat iedereen dood? Waar is mama naartoe? Komt ze nog terug?Een gorilla die hem liefdevol toont hoe om te gaan met verlies... door troost te vinden in de kleine alledaagse dingen, mooie herinneringen te koesteren en deze te delen met anderen.

Lees meer »

'Er lag een trommeltje in het gras' / Edward van de Vendel / Sanne te Loo / Querido (4+)

Er ligt een trommeltje in het gras. Maar waar komt het vandaan? Waar gaat het heen? Van wie is, was en zal het zijn?‘Er lag een trommeltje in het gras' verhaalt op kunstige wijze de voorgeschiedenis van een trommeltje en de tijdreis die het verder maakt. Van de kleine Sebas tot opa Bas. Bijzonder mooi en ontroerend in beeld gebracht hoe een klein voorwerp van hand op hand of generatie op generatie overgeleverd wordt, een geschiedenis opbouwt en misschien ook wel iemands droom in vervulling doet gaan.Kortom een wonderlijke geschiedenis van een trommeltje in het gras.

Lees meer »

'Eddy en de reuzensnottebel' / Filemon Wesselink / Richard Verschraagen / Moon (4+)

Het is herfst, dus grote kans dat je een verkoudheid oploopt. Dat overkomt ook Eddy. En het vervelende aan zo'n verkoudheid is dat het snot niet stopt. Hoe vaak je ook snuit of snuift. Maar stel je voor dat het snot gewoon blijft hangen en steeds groter wordt ook al probeer je het weg te halen?  Iedereen staart je aan, je moeder schaamt zich rot en alles komt steeds onder het snot te zitten. Maar wie weet is dat in een noodsituatie zo slecht nog niet? Net zoals bij Eddy en zijn reuzensnottebel.

Lees meer »

'Mijn rode hoed/ Rachel Stubbs / Leopold (3+)

Een grootvader geeft zijn kleindochter een heel bijzonder cadeau: zijn rode hoed. Aan de hand van zijn rode hoed deelt hij zijn levenservaringen met haar, maken ze samen mooie herinneringen en leert hij haar het leven onbevreesd en vol verwondering te omarmen.

Lees meer »

'Bij jou' / Milja Praagman / Leopold (3+)

Beer en mol houden samen een winterslaap in hun knusse hol. Als ze ontwaken uit hun winterslaap, weet Beer dat hij een mooie droom had, maar waar ging die over? Beer gaat naar buiten om op zoek te gaan naar het mooie uit zijn droom.  Maar misschien is het mooie wel heel dichtbij. En neemt beer ongemerkt iets van die droom mee terug.

Lees meer »

‘Ik blijf altijd bij jou’ / Smriti Halls & Steve Small / Uitgeverij Luitingh – Sijthoff (3+)

Beer en eekhoorn zijn beste vrienden. Beer volgt eekhoorn overal en blijft hem steeds trouw. Al doet hij wel eens boos, gek of naar… Op een avond vraagt eekhoorn aan beer of hij even alleen zou mogen zijn. Want beer neemt aardig wat ruimte in, in het leven van zo’n kleine eekhoorn. Eekhoorn vindt het best fijn zo in zijn ‘uppie’…. Maar wat is dat gevoel dat daar knaagt? Zou hij dan toch beer missen?

Lees meer »

'Zing zing zing de wereld rond' / Marieke van Ditshuizen / Jef Aerts / Querido (5+ samen / zelf lezen 7+)

Met dit betoverende boek reis je al deinend op het ritme van de muziek, al zingend de wereld rond. Van Suriname, langs Nieuw-Zeeland, Brazilië, Turkije, Zweden, Marokko, Canada, Ghana, India tot in Nederland. Steeds valt er ook iets leuks te beleven: een zingende kaaivrouw i.p.v. een kaaiman, een stier die in een boekenwinkel woont, een vrouwtje dat lampionnen vangt, en nog veel meer leuke verhalen om te ontdekken. 

Lees meer »

'Rotkat' / Janneke Schotveld / Milja Praagman / Querido (6+)

Rotkat is een stoere kat met een hart van goud. Hij woont in een kasteel op de vuilnisbelt. Ooit was hij een huiskat maar die tijd is hij al lang vergeten. Het leven van een straatkant zit best vol avontuur. Met z’n maatje Mohammed de meeuw aan z’n zijde verveelt hij zich nooit.Rotkat is een heerlijk avontuur voor jonge lezers met super leuke illustraties van Milja Praagman.

Lees meer »

De mooiste Jubelientjes / Hans Hagen en Philip Hopman / Querido (6+)

Ken jij Jubelientje al? Ze heeft meestal een grote, blauwe hoed op. Een hoed met roosjes. Die heeft ze van haar fantastische oma. In dit boekje kom je het geheim achter oma's hoed te weten en waarom oma oma blootje wordt genoemd. Dat is best lachen!  Ook Jubelientjes vriendje Dirk-Jan is weer van de partij! Samen beleven ze allerlei leuke avonturen.

Lees meer »

Die kleine is Don, de lange is Sjon / Catharina Valckx / Querido (6+)

Don en Sjon zijn elkaars tegengestelden. Maar dat staat hun vriendschap niet in de weg, integendeel! Ze eten samen koekjes, ze nodigen vrienden uit, ze zien een kriebeldiertje in een holle boom en worden verliefd. Vriendschap overwint alles!In “Die kleine is Don, de lange is Sjon” staan zes korte stripachtige verhaaltjes voor beginnende lezers. Zowel de tekst als de illustraties zijn van Catharina Valckx. De tekst is heel kindvriendelijk en eenvoudig geschreven voor beginnende lezers maar ook wat oudere lezers die het wat moeilijk met lezen hebben, zullen plezier beleven aan deze grappige verhaaltjes over Don en Sjon.“Die kleine is Don, die lange is Sjon” is een boek uit de tijgerlezen serie. Onderzoek wijst uit dat kinderen het fijnste leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Daarom is de serie Tijgerlezen ontwikkeld voor beginnende lezers van vijf tot negen jaar. De boeken in deze serie voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen. Ze zijn spannend of grappig en hebben altijd veel illustraties. Meer informatie kun je vinden op www.tijgerlezen.nl

Lees meer »

'De Blauwen tegen de Rooien' / Benjamin Leroy / Gottmer (Voorlezen 5+/ zelfstandig 7+)

In de Blauwe burcht woont Blauwbaard samen met zijn trawanten Berend, Bardak, Brutus en Balderik en in de Rode Burcht woont Roodvonk samen met zijn trawanten Roald, Roeland Roderik en Randalf. De Rode en de Blauwe ridders zouden elkaar het liefst een kopje kleiner maken. In hun burcht bedenken ze allerlei snode plannen om de tegenpartij in de pan te hakken. Maar wanneer ze vroeg in de ochtend op pad gaan om de daad bij het woord te voegen komen ze beide een ongekende 'jonge' riddersoort tegen die hen met een heel ongewoon voorstel overvalt. Een voorstel dat hen terugvoert naar hun kindertijd en dat ze op één of andere manier moeilijk kunnen weigeren.

Lees meer »

'Onmogelijk' / Catarina Sobral / Boycott (7+)

Wist jij dat het heelal uit een klein stipje is ontstaan? Dat alles begon toen alles op dezelfde plek was? Dat de geschiedenis van het heelal, van de oerknal tot de mens, in dit  prentenboek is opgetekend? Onmogelijk, denk je? Hou je vast en maak je klaar voor een wonderbaarlijke tijdreis.

Lees meer »

'Jomme - De haaienrots' / CONZ / Ballon (7+)

In ‘De haaienrots’ gaat Jomme(ke) samen met zijn vrienden op zoek naar professor Gobelijn en zo komen ze oog in oog te staan met de slechterik professor Terragoras, die vanuit zijn onderwaterbasis de wereld tracht te veroveren.

Lees meer »

'Hoe alles begon - van oerflits tot nu' / Bouwine Bergsma / Adriaan Bijloo / Fontaine Uitgevers (9+)

In deze Graphic Novel lees én zie je hoe kleine deeltjes levende cellen werden waar jijzelf ook van gemaakt bent. Je maakt een reis in de tijd van het ontstaan van de oerflits tot nu. Van het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en de evolutie van alle vormen van leven. Van mensen uit de oertijd, de eerste nederzettingen, beschavingen tot en met de steden nu. Ook krijg je op het eind een stukje in de verre toekomst te zien.

Lees meer »

'Bethany en het Beest' / Jack Meggitt-Phillips / Querido (8+)

Peregrinus Pincet is een jeugdig uitziende 511-jarige. Zijn geheim voor zijn jeugdigheid is het beest dat bij hem op zolder woont. In ruil van extravagante hapjes, spuugt het beest alles uit wat Peregrinus zich maar wensen kan, waaronder een 'magisch' drankje waarmee Peregrinus al eeuwen jong blijft. Maar de laatste tijd voelt Peregrinus dat de rimpels op zijn gezicht terugkomen en dus vraagt hij het beest voor zijn 512ste verjaardag nog een dosis anti-ouderdoms-drank voor de komende jaren. In ruil daarvoor verlangt het beest een sappig mollig kind.

Lees meer »

'Een stukje van de regenboog' - De mooiste uit het afgelopen decenium /kindergedichten/ Selectie: Jan Van Coillie / Diverse auteurs / Sassafras De Buyn / Davidsfonds Infodok (5+)

Hou jij ook zo van poëzie? Dan is dit boek werkelijk een feestje voor je ogen, oren en gevoel. Dit boek bundelt de mooiste gedichten voor kinderen uit Vlaanderen en Nederland, die verschenen tussen 2010 en 2020. Van Bette Westera, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen.

Lees meer »

Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd / Torben Kuhlmann / De Vier Windstreken (6+/ zelfstandig 8+)

 In ‘Einstein - De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd’ mist een kleine muis een groot kaasfeest omdat hij zich van dag vergist heeft. De muis is vastbesloten om terug te reizen in de tijd door alle klokken terug te draaien. Wanneer dat niet werkt, bezoekt hij een klokkenmaker-muis. Deze vertelt hem alles over de geschiedenis van de tijd en geeft hem ook de gouden tip dat er ooit in de stad een wetenschapper woonde met revolutionaire ideeën over tijd.

Lees meer »

'De klassieke wereld in 100 woorden' / Clive Gifford / Gosia Herba / Querido (9+)

‘De Klassieke wereld in 100 woorden’ van Clive Grifford vat de klassieke wereld helder en gevat samen in 100 steekwoorden. Ieder steekwoord of onderwerp verwijst naar een persoon, plaats, idee, uitvinding of belangrijke gebeurtenis en wordt kort en klaar uitgelegd. Met indrukwekkende illustraties van formaat van Gosia Herba komt de wonderbaarlijke wereld van de Egyptenaren, Foeniciërs, Minoërs, Grieken en Romeinen tot leven.

Lees meer »

'Alles over wie ik ben' / Stine Jensen / Marijke Klompmaker / Kluitman (9+)

In ‘Alles over wie ben ik’ kom je heel wat te weten over jezelf, jouw verhaal en je identiteit. Dit aan de hand van diverse thema’s telkens voorzien van prikkelende vragen, voorbeelden, leuke opdrachten en interessante wistjedatjes die je aanzetten tot nadenken, voelen en filosoferen.Stine Jensen en Marijke Klompmaker zijn er weer in geslaagd om een fantastisch mooie tool aan te reiken. Waarbij kinderen kunnen stil staan bij zichzelf en hun eigen identiteit. Maar ook kunnen lezen hoe anderen dit invullen.Heerlijk boek ook om mee aan de slag te gaan in de klas. Of om samen in te lezen met je (klein) kind. (8+) Levert heel mooie gesprekken op. Ongelooflijk wat je zo allemaal te weten komt over jezelf maar ook over de ander. Met aandacht ook voor jezelf te durven en kunnen zijn.Maar zeker een aanrader voor tieners om zichzelf en hun identiteit af te tasten en te ontdekken.Kortom een geweldig boek dat zeker in ons boekenboeket wordt opgenomen!

Lees meer »

'Mus & Kapitein Kwaadbaard en- de vijf slangen' / Kevin Hassing / Linde Faas / Luitingh-Sijthoff (9+)

Mus is een klein maar dapper meisje die haar leven riskeert om kapitein Kwaadbaard te vinden. Zijn naam werd haar ingefluisterd door een mysterieuze vrouw. Hij zou de inwoners van haar dorp Zeeburgerdam kunnen redden van de plunderende piraten, waaraan zij ternauwernood is kunnen ontsnappen. De leider van deze bende ongeregeld heet Ramon. Hij maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen waar kwaadbaard ook lid van was. Maar dat liep zwaar uit de hand en nu is kapitein Kwaadbaard de enige die Ramon en zijn roversbende kan verjagen. Samen met mus en z'n trouwe trawanten Buffel, Bertrand en Kromme Kareltje trekken ze op avontuur.

Lees meer »

'Gozert' / Pieter Koolwijk / Lemniscaat (9+)

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

Lees meer »

'Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld' /Daan Remmerts de Vries / Sebastiaan Van Doninck / Lannoo (10+)

‘Helden - De mooiste Griekse mythen herverteld’ is een fenomenaal prachtig uitgegeven boek. Vlot en met veel humor brengt Daan Remmerts de Vries de heldhaftige verhalen van Perseus die op wonderlijke sandalen Medusa gaat verslaan, Herakles die het opneemt tegen een meerkoppig monster, Jason die om zijn oom de koning te helpen met een schip op zoek gaat naar het Gulden Vlies, Theseus die de Minotaurus een kopje kleiner maakt en over Oedipus die zijn vader vermoordt om zo met zijn moeder te trouwen. Meesterlijk en sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Lees meer »

'Briefjes voor Pelle' / Marlies Slegers / Luitingh-Sijthoff (10+)

Pelle krijgt van zijn moeder voor zijn twaalfde verjaardag een schoendoos gevuld met genummerde briefjes en pakjes van zijn overleden vader. Pelle is hoogbegaafd maar weet niet goed hoe hij hiermee om moet. Wanneer hij verdriet voelt of van slag geraakt, knijpt hij heel hard zijn ogen dicht en denkt hij aan allemaal dingen waar hij niet om hoeft te huilen. Zoals hoe mineralen worden gedolven. Dat we soms naar sterren kijken die er niet meer zijn. Aan hoe giraffen slapen en dat zij ook soms worstelen. Pelle deelt alles met zijn beste vriendin Eva want voor zijn moeder is hij sinds de dood van zijn vader onzichtbaar geworden. Eva vindt dat Pelle de briefjes moet lezen en Pelle belooft dit te zullen doen. Op de briefjes staan allerlei opdrachten die Pelle in volgorde moet uitvoeren. Hierdoor komt Pelle in allerlei uitzonderlijke situaties terecht. Buiten zijn vertrouwde wereld leert hij nieuwe mensen kennen en krijgt het leven in huis terug wat kleur. Tot Eva verliefd op 'Stomp' de vreselijkste kerel uit de klas. En wanneer deze om Pelle te pesten een briefje uit de schoendoos steelt.Zal Pelle het briefje terug krijgen? Zal Pelle de opdrachten verder kunnen uitvoeren? Zal Pelle ooit achterhalen waarom zijn vader hem de schoendoos achterliet?

Lees meer »

'Ons kasteel aan zee' / Lucy Strange / Gottmer (10+)

‘Ons Kasteel aan zee’ start met een een betoverende proloog over de legende van de Wyrm en de Dochters van Steen. Een mythe of oeroude magie die meteen de juiste toon zet en je meeneemt in een mooi meeslepend avontuur dat zich afspeelt in 1939 aan de Engelse kust met steile rotsen, zeemist en een verraderlijke zandbank.

Lees meer »

2020-2021


'De Muziekdoos' - stripreeks / Carbone & Gijé / Dupuis (7+)

Welkom in Pandoria’ is het eerste deel. Het begin van een fantasierijk avontuur. Nola krijgt voor haar achtste verjaardag van haar vader een muziekdoos in de vorm van een sneeuwbal. Deze was ooit van haar inmiddels overleden moeder, Annah. Wanneer Nola beter kijkt, merkt ze in de muziekdoos een klein meisje op dat om hulp vraagt.

Lees meer »

'Wat Mick zag - Een speurboek' / Lars Deltrap /Querido (5+)

Mick en Hannah gaan samen met hun ouders voor een heel weekend naar de Ardennen. Daar verblijven ze in een charmant oud hotel. Maar Mick vindt dat de gasten van het hotel zich wel heel geheimzinnig gedragen. Zoals mevrouw Oldenkater die wel vijf maal van het buffet opschept. Gelukkig heeft Mick zijn detectivespulletjes meegenomen. Die komen goed van pas als blijkt dat de hoteleigenaar vermist is en er meer en meer spullen uit het hotel verdwijnen.

Lees meer »

'Het geheim van de Zwarte Rots' / Joe Todd-Stanton / Leopold (5+)

Erin woont samen met haar mama en hondje Max vlakbij een grote vissersplaats. Ze wil heel graag mee met de vissers. Maar omwille van de legende van de ZWARTE ROTS kan dat niet. Maar dan verstopt Erin zich in de vissersboot van haar mama en komt ze bij de Zwarte Rots uit. Kloppen de gruwelijke verhalen over de Zwarte Rots? Zal het Erin lukken om weer thuis te geraken?

Lees meer »

‘Top Bob de reddende hond’ / Harmen van Straaten / Leopold (6+)

Top Bob is een echte speurhond die overdag het huis bewaakt, die de postbode leert wie de baas is van de brievenbus en die ’s avonds na zijn vermoeiende taak zijn baasjes nog moet uitlaten omdat ze dat zo fijn vinden. Weten zijn baasjes wel wat voor een belangrijke taak er op TOP BOB z’n schouders rust?  Waarschijnlijk niet. Top Bob de reddende hond is de held van de buurt en jammer genoeg worden zijn heldendaden nooit opgemerkt door mensen.

Lees meer »

'Kat en Vis' / Alain Clark & Loes Riphagen / MOON (6+)

Kat en Vis wonen samen onder één dak. Het zijn dikke vrienden die samen fantaseren en met elkaar leuke gesprekken voeren over zichzelf en de wereld om hen heen. Niets bijzonders zou je denken. Maar Kat en Vis hebben wel een heel eigenwijze en ‘grappige’ manier van hoe ze de dingen zien zoals ze zijn.

Lees meer »

'Dievenschool' / Dirk Nielandt / Zwijsen (7+)

Rolf komt uit een grote dievenfamilie. Zijn vader wil ook dat Rolf een dief wordt. Maar wanneer Rolfs vader uitgenodigd wordt in de klas om over zijn beroep te vertellen, stelt hij zichzelf voor als geheim agent. Want ook een dief geeft nooit z'n ware identiteit vrij.  Rolf vindt het verhaal van zijn vader niet alleen leuk, hij weet nu ook wat hij later worden wil: geheim agent. Dit kan voor Rolfs vader echt niet door de beugel. Omdat hij niet wil dat zijn zoon het slechte pad opgaat, stuurt hij Rolf naar de Dievenschool: Steelburg.  Zal het Rolf lukken om een meesterdief te worden? 

Lees meer »

'Het geheim van de malamander' / Thomas Taylor / Lannoo (9+)

Herbert Citroen is gevonden-voorwerper in Hotel Grand Nautilus in het kustplaatsje Owee aan Zee. In de kelder bewaart en bewaakt hij de verloren voorwerpen van het hotel. Op een dag klimt er een meisje langs het kelderraampje naar binnen en vraagt aan Herbert om haar te verstoppen. Ze is op de vlucht voor een vreselijk uitziende kapitein met een grote ijzeren bootshaak in de plaats van een hand. Maar het meisje, Violet, komt niet voor niets terecht bij  Herbert Citroen, de beroemde gevonden-voorwerper van het Grand Hotel Nautilus. Ze wil 'gevonden'  worden.

Lees meer »

'De weglopers' / Ulf Stark / Kitty Crowther / Querido (8+)

De opa van Klein-Gottfried ligt in het ziekenhuis. Omdat zijn opa lastiger is dan ooit, wil Klein-Gottfrieds papa niet zo vaak op ziekenbezoek want van al dat geschreeuw en gevloek wordt hij moe en verdrietig. Klein-Gottfried vindt juist dat zijn opa het leven spannender maakt. Daarom besluit hij zonder dat zijn ouders ervan af weten om op eigen houtje zijn knorrige opa te gaan bezoeken.

Lees meer »

'De jongen die draken kweekte' / Andy Sheperd / Lemniscaat (8+)

Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij bij het uitgraven van een strengelwinde, een vreemde groene, stekelige plant. Eén met rood stekelig fruit. Wanneer Tomas zo’n vrucht van dichterbij probeert te bestuderen, valt het fruit in zijn handpalmen. Wat Tomas niet weet, is dat er uit deze vrucht ook een echte draak zal ontpoppen.

Lees meer »

'Ottilie en de drochtenjagers' / Rhiannon Williams / Gottmer (9+)

Ottilie & haar broer Waldemar, afgekort Wallie, groeien samen op in de Moerasholen. Ottilie is een echte Brakker, geboren en getogen in de Holen, een plek voor mensen die geen onderdak hebben. Wanneer op een avond Ottilies broer niet terugkeert en hij ook de volgende dag spoorloos blijft, maakt Ottilie zich ernstige zorgen.

Lees meer »

2019-2020

Boekenboeket 5+ is pas het schooljaar erop gestart.


'Piraten van de IJszee' door Frida Nilsson / Querido kinderboeken (9+)

Over de koude IJszee vaart het schip de Sneeuwraaf, het schip van de beruchte Witkop. Een piraat die niet uit is op goud maar enkel op het roven van kleine kinderen om deze te laten werken in zijn diamantenmijn.  Niemand durft het op te nemen tegen deze verschrikkelijke piratenkapitein. Tot op de dag dat Miki, het kleine zusje van de 10-jarige Siri wordt ontvoerd. 

Lees meer »

'Lampje' door Annet Schaap / Querido kinderboeken (9+)

Emilia Waterman (Lampje), is de dochter van de vuurtorenwachter. Ze heeft geen moeder meer en omdat haar vader slecht te been is en door somberheid overmeesterd, zorgt zij ervoor dat elke avond het lampje van de vuurtoren brandt opdat de schepen veilig de haven worden ingeloodst. Maar op een stormachtige avond gaat het mis. Buiten waait een woeste wind, de lucifers zijn op, het licht van de vuurtoren gaat niet aan en een schip loopt op de klippen.

Lees meer »

Podkin Eenoor/ Kieran Larwood/ Gottmer (9+)

Het is Bramenavond als een rondreizende bard aankomt bij de burcht van Doornwoud. Bramenavond is de avond waarop Midwinter wordt gevierd met een heerlijk feestmaal en met verhalen. Op vraag van de kleine konijntjes vertelt de bard bij de gloed van het haardvuur het verhaal van Podkin Eenoor.

Lees meer »