'Dievenschool' / Dirk Nielandt / Zwijsen (7+)

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 om 15:42

Rolf komt uit een grote dievenfamilie. Zijn vader wil ook dat Rolf een dief wordt. Maar wanneer Rolfs vader uitgenodigd wordt in de klas om over zijn beroep te vertellen, stelt hij zichzelf voor als geheim agent. Want ook een dief geeft nooit z'n ware identiteit vrij.  Rolf vindt het verhaal van zijn vader niet alleen leuk, hij weet nu ook wat hij later worden wil: geheim agent. Dit kan voor Rolfs vader echt niet door de beugel. Omdat hij niet wil dat zijn zoon het slechte pad opgaat, stuurt hij Rolf naar de Dievenschool: Steelburg.

Op die school zijn er geen regels behalve één: je mag geen strafpunten halen. Hetgeen wil zeggen dat je niet betrapt mag worden op stelen.

De Dievenschool heeft geen meesters of juffen. Maar wel één baas, Burk, de grootste schurk van allemaal. De les begint van zodra je binnen bent. Iemand die je bij aankomst vraagt om je tas te dragen, is er zo met je spullen vandoor.  Je moet alles zelf leren. Pakken wat je pakken kunt, zonder betrapt te worden. Je eten, je kleren, zeep om te douchen, ...

Rolf haat de dievenschool en wil zo snel mogelijk zijn tas met spullen en naar huis terug.  Wie een half jaar geen strafpunt haalt, is een goede dief en mag de school verlaten. Voor Rolf zit er dus niets anders op dan er het beste van te maken en te zorgen dat hij niet betrapt wordt zodat hij zo snel mogelijk terug naar huis kan.

Doordat iedereen je in de gaten houdt en je verraadt van zodra dit kan, is het bijna onmogelijk iemand te vertrouwen. Volgens sommigen staan er op vriendschap en samenwerken óók strafpunten. Toch weet Rolf de eerste dag vriendschap te sluiten met Gitte, die hem wegwijs maakt in Steelburg.

Maar op een dag ontdekt Rolf dat Gitte niet helemaal eerlijk is en iets verbergt voor hem. Zal Rolf er in slagen om Gittes geheim te achterhalen, z'n tas met spullen terug te krijgen en aan Steelburg weten te ontkomen?

 

'De Dievenschool' is een aanrader voor jonge lezers 7-9 (Avi M4) die houden van spanning en avontuur. Het is het eerste boek uit een serie van vier boeken.

Dit boek geschreven door Dirk Nielandt werd reeds in 2008 uitgegeven en is omwille van het grote succes opnieuw uitgegeven met levendige illustraties van Job van Gelder.

Ideaal boekje om voor te stellen in de eerste graad binnen het thema 'Beroepen'.

Het tweede boekje, dat in 2010 BEKROOND werd als beste boek (6-8 jaar) door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, verschijnt in het voorjaar 2020.

 

Te verkrijgen bij de boekhandel in de buurt of te online te bestellen en in te kijken:

https://www.zwijsen.nl/kinderboeken/dievenschool-9789048736737

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.