Oliver Twist wordt in Engeland, rond het jaar 1830 geboren. Bij z'n geboorte verliest hij zijn moeder. Net voor ze sterft overhandigt ze een kostbaar medaillon aan de oude verpleegster die aan haar bed staat. Een medaillon dat aantoont van welke familie Oliver afkomstig is. Maar Sally houdt het voor zich en besluit om het te verzwijgen. Met gevolg dat Oliver nog voordat hij een jaar oud is in een weeshuis wordt ondergebracht en vervolgens op zijn negende naar een werkhuis moet. Een vreselijke plek, waar de kinderen lange dagen moeten werken, een enkel kommetje pap te eten krijgen en op een pak slaag kunnen rekenen als ze om meer vragen.
Wanneer Oliver op zijn tiende jaar door een begrafenisondernemer in de leer wordt genomen, is hij blij dat hij beter af is dan in het werkhuis. Maar ook daar loopt het mis en wordt hij hard aangepakt waardoor hij beslist om weg te lopen. Een lange weg leidt Oliver naar Londen, waar een straatjongen 'Jack' hem voorstelt aan Fagin, de baas van een dievenbende. Vanaf daar stapelen de problemen zich op... Ook wordt Oliver achtervolgd door een geheimzinnige man, die niet veel goeds voorspelt... Maar misschien biedt de medaillon nog hoop...
Zal Oliver zijn echte thuis en het geluk terug vinden?
Dickens schreef Oliver Twist als protest tegen de wantoestanden in de armenhuizen. Hij schreef het voor volwassenen, maar door de jaren heen is het boek bewerkt tot films, toneelstukken, (school)musicals en televisieseries- allemaal familievoorstellingen. Maar van deze klassieker bestond nog geen mooi geïllustreerde, hervertelling voor het hele gezin. Tot nu... Tot Tiny Fisscher deze taak met veel liefde op zich nam voor het 150ste sterfjaar van Dickens.
Dit boek is geen vertaling naar kindertaal maar een zorgvuldige en knappe bewerking! In alles voel je de sfeer van het originele Dickens verhaal. Mede ook door de mooie illustraties van Annette Fienieg. Tiny Fisscher is er met deze prachtige Oliver Twist bewerking in geslaagd om deze klassieker getrouw te brengen en het geschikt* en aantrekkelijk te maken, voor kinderen vanaf 10 jaar.
*Met oa een voorwoord dat het nogal 'zware' verhaal in de tijdgeest kadert. Met achterin een toegevoegde woordenlijst met woorden uit die tijd zoals: rouwbelofte, lommerd, aalmoes,... opdat het boek toegankelijk zou blijven.
Reactie plaatsen
Reacties