'Een wonderlijke expeditie van robots' / Taťána Rubášová / Jindřich Janíček (10+)

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 23:04

'Een wonderlijke expeditie van robots' is het dagboek van Willem en heel even ook Jacob, die door hun gemeenschap op expeditie zijn gestuurd buiten de Muur met als doel het ongekende gebied daarbuiten te onderzoeken, in kaart te brengen en vast te stellen of het geschikt is om te bewonen. Alsook om sporen te vinden van de oorsprong van hun soort. Waar en wanneer is alles begonnen? En waarom? Wat is de zin van hun bestaan? 

Willem is de denker, bedachtzaam en stil, ja misschien zelfs een bangerd... die voor het eerst zijn lab verlaat om de wereld te ontdekken. Omwille van die reden krijgt hij Jacob als reisgenoot toegewezen, een doener en onverschrokken avonturier die nergens voor terugdeinst.

De robots zijn zo verschillend dat ze elkaar vaak lijken te plagen, toch kunnen ze niet zonder elkaar en vormen ze 'Samen Het Ideale Team'.

Op hun expeditie komen de robots allerlei wonderlijke dingen tegen. Levende wezens die ze niet kennen, overblijfselen van de menselijke beschaving die ze proberen te verklaren. 

Maar zullen de robots ooit écht de antwoorden vinden over hun bestaan?

 

Taťána Rubášová heeft met dit boek werkelijk een fascinerend filosofisch verslag van een wonderlijke expeditie van robots geschreven. Waarbij de magie hem zit in de verwondering en de robots in de hoofdrol die zo verschillend zijn geprogrammeerd.  

In het geval van Jacob zit zijn denkvermogen in een Pede-ef, terwijl Willem zweert bij een Doc. Ook hun fabriekshardware lijkt meer te verschillen dan gedacht. Alhoewel gaandeweg blijkt dat je met genoeg motivatie je programma misschien toch wel kan afbreken. Hetgeen een menselijke toets aan de robots geeft alsook leidt tot grappige conversaties.

Plaats daarbij de wonderbaarlijke illustraties van Jindřich Janíče die je meer laten zien dan de robots zien kunnen en het plaatje voor een prachtig geïllustreerd jeugdboek of graphic novel voor tieners is af.

 

'Een wonderlijke expeditie van robots' is een humoristisch avonturenboek vol verwondering voor lezers vanaf 10 jaar.

 

Als verwerking kan je in de klas filosoferen over robots en mensen of gewoon een leuke kleurplaat kleuren:

https://boycottbooks.com/kleurplaat-een-wonderlijke-expeditie-van-robots/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.