'Wijzer in groepsvorming' / Esther van der Knaap en Femke Bosmans / Pica

Gepubliceerd op 3 december 2022 om 17:57

Het hele jaar door                                                                                                                Groepsvorming vindt het hele jaar door en start je dus best in het begin van het schooljaar. Het begin van het schooljaar worden dan ook wel de gouden weken genoemd en de periode na de kerstvakantie, zo halverwege het jaar, de zilveren weken. Dan  worden alle regels en afspraken in de klas en hoe we met elkaar omgaan en samenwerken in de klas nog eens herhaald.

 

Wijzer in groepsvorming als handig en effectief handvat 

De Wijzer in groepsvorming bestaat uit een handleiding en 46 kaarten met activiteiten.

 

  • De Handleiding geeft je een heldere behapbare theoretische basis van hoe een groepsvorming volgens het circulaire proces van Bruce Tuckman verloopt, hoe je de groepsvorming zichtbaar kan maken in je klaslokaal en hoe je te werk gaat bij veranderingen binnen het schooljaar en binnen verschillende soorten onderwijs.

 

  • De kaarten bevatten per fase van de groepsvorming praktische tips en leuke activiteiten die de groepsvorming in die fase versterken. Elke fase heeft zijn eigen kleur en illustratie. Linksonder zie je voor welke bouwen de kaart geschikt is. (OB= kleuter MB= 1ste, 2de, 3de leerjaar en BB= 4de, 5de, 6de leerjaar). 

Met mooie extra's die je op de website van de uitgeverij kan downloaden

 

Zo biedt deze "Wijzer in groepsvorming' een effectief handvat om de groepsvorming in jouw groep aan te pakken en jouw klas om te toveren naar een veilige en positieve groep.

 

Aanwinst voor elke schoolmediatheek 

Ikzelf startte met de kaarten midden november. Na de herfstvakantie. En ik ben echt onder de indruk. Ik werkte steeds intuïtief aan groepsvorming. Maar nu ik me bewust ben van het circulaire proces van Bruce Tuckman en daarenboven de bijhorende kaarten makkelijk kan inzetten, ben ik echt wel onder de indruk.

Sommige kleine activiteiten of ingrepen, werken indrukwekkend goed! Zoals de kaart 'hoeken' in fase 1 en 'De dikke duim' in fase 2. Twee kleine ingrepen die een enorme verandering in positieve zin betekende!

 

Mijn inziens is deze 'Wijzer in groepsvorming' een super aanwinst voor elke schoolmediatheek!

Super handig in gebruik en bevorderlijk voor de klassfeer. Want na een korte periode met kleine activiteiten leverde deze 'Wijzer' reeds een mooi resultaat naar een (h)echtere groep.

 

Ik kijk nu al uit naar volgend schooljaar om van in het begin van het schooljaar met deze wijzer van in het begin aan de slag te gaan!

 

Ook houd ik Esther van der Knaap, Femke Bosmans en uitgeverij Pica verder in het oog want wat een mooi uitgewerkt materiaal! Waarvoor ik hen erg dankbaar ben!

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.