Stormwachter De kaarsenmaker van Arranmore / Catherine Doyle / Uitgeverij Fantoom (10+)

Gepubliceerd op 30 september 2019 om 00:00

Fionn Boyle en zijn zus Tara gaan voor de zomer logeren bij hun opa op het eiland Arranmore. Van zodra Fionn voet aan wal zet, lijkt het eiland te leven.

Malachy Boyle, de opa van Fionn en Tara, woont in een klein plomp huisje op een heuvel. Elke centimeter van het krappe huisje is gevuld met kasten vol kaarsen. Eén voor één voorzien van een etiket met opschrift.

Omdat het Fionn zijn eerste keer op het eiland is, kent hij zijn opa nog niet echt goed en heeft hij er geen vrienden. Zo brengt hij er de eerste dagen door in de woonkamer van zijn opa, al bladerend in een oude encyclopedie. Dit terwijl Tara dol verliefd haar tijd verdrijft met Bartley Beasly, een jongen die ook samen met zijn zusje Shelby op het eiland verblijft.

Wanneer Fionn door zijn opa het huis wordt uitgestuurd om thee te gaan halen,  komt Fionn via Shelby te weten dat Bartley samen met zijn zus op zoek zijn naar een magische zeegrot, die wensen doet uitkomen.  Maar omdat Fionn niet zo dapper is en schrik heeft van zeewater, mag hij niet mee

Diezelfde nacht wordt Fionn wakker en in de woonkamer wordt zijn blik naar een plank in een hoekje van de woonkamer getrokken, waar een kaars staat met op het etiket de naam van zijn moeder.

Fionn kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en steekt de kaars aan.

Vanaf de eerste 'WOESJ' gaat er een ongekende wereld van magie open,

waarin de geschiedenis en de geheimen van het eiland alsook Fionn zijn familiegeschiedenis worden belicht en kaars per kaars worden ontrafelt.

Het eiland Arranmore was eeuwen geleden een strijdveld tussen twee tovenaars: Dagda en de kwaadaardige Morrigan. Dagda kon door zichzelf op te offeren Morrigan verslaan. Maar dood is de magie zeker niet. Het is de taak van de Stormwachter, Fionns opa, om de magische krachten in toom te houden.  

Fionn geraakt meer en meer in de ban van zijn familiegeschiedenis en de magie die vervat zit in het eiland en in de kaarsen die zijn grootvader maakt. Hierdoor wordt de band tussen Fionn en zijn opa steeds hechter en merkt Fionn dat zijn opa hem steeds meer toevertrouwt maar ook dat zijn opa achteruit gaat en steeds meer zaken vergeet.

Wat als hij niet meer in staat is om het eiland te beschermen? Wie wordt dan de volgende stormwachter? Het eiland beslist uiteindelijk wie het gaat worden, maar wat als Bartly Beasley, die dolgraag de nieuwe stormwachter wil worden, de magische zeegrot vindt?

 

‘Stormwachter De kaarsenmaker van Arranmore’ is het eerste deel van een wervelende trilogie. Een echte aanrader voor jong (10+) en oud die van spanning, (familie)sages en magie houden. 

 

Door de fijngevoelige beeldende en zinnenprikkelende schrijfstijl van Catherine Doyle, waarbij je als lezer evenveel op de hoogte bent als het hoofdpersonage en je de antwoorden op vragen enkel kan vinden door mee op avontuur te gaan, bevind je je middenin een magisch avontuur en is het onmogelijk om de boeken terzijde te leggen en het eiland Arranmore te verlaten.  Een heerlijke reeks om de vakantie mee door te brengen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.