'De weglopers' / Ulf Stark / Kitty Crowther / Querido (8+)

Gepubliceerd op 29 februari 2020 om 11:27

De opa van Klein-Gottfried ligt in het ziekenhuis. Omdat zijn opa lastiger is dan ooit, wil Klein-Gottfrieds papa niet zo vaak op ziekenbezoek want van al dat geschreeuw en gevloek wordt hij moe en verdrietig. Klein-Gottfried vindt juist dat zijn opa het leven spannender maakt. Daarom besluit hij zonder dat zijn ouders ervan af weten om op eigen houtje zijn knorrige opa te gaan bezoeken.

Na het eerste ziekenhuisbezoek hebben de twee reeds een plan bedacht. Een plan om weg te lopen uit het ziekenhuis, buiten de stad naar het huisje op het eiland waar oma en opa hadden gewoond tot zij doodging en hij in het ziekenhuis belandde. Want daar in de kelder van het huis staat nog één pot vossenbessenjam, die oma heeft gemaakt en waarin al haar liefde zit bewaard, die opa zo hard nodig heeft en waar hij werkelijk alles voor over heeft.

Zal het Klein-Gottfried en zijn opa lukken om ongemerkt weg te lopen en de vossenbessenjam te vinden?

Dit laatste boek van de in 2017 overleden Zweedse schrijver Ulf Stark werd vertaald door Edward van de Vendel. Ulf Stark is een meesterlijk schrijver. Ontroerend zijn de dialogen tussen de vloekende opa en zijn geliefd kleinkind, alsook de rol en betekenis van die laatste pot vossenbesjam.

‘De weglopers’ gaat over liefde, over waardig afscheid nemen en over hoe mooi een band tussen een grootouder en kleinkind kan zijn.

‘De weglopers’ is een hartveroverend, geestig verhaal met een spannende plot en ontroerend einde, prachtig in beeld gebracht door  Kitty Crowther.

 

Een aanrader vanaf 8 jaar. Eentje voor jong en oud.

 

Als verwerking toast met biologische vossenbessenjam. Te verkrijgen bij IKEA:

https://www.ikea.com/nl/nl/p/sylt-lingon-vossenbessenjam-biologisch-10308626/

of een potje zelfgemaakte jam met eigenhandig etiket.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.