‘Het geheim van het Nachtegaalbos’ / Lucy Strange / Gottmer (10+)

Gepubliceerd op 29 januari 2020 om 21:37

Henrietta, Henry genoemd, verhuist met haar ouders, babyzusje en kindermeisje Jane vanuit Londen naar Huize Hoopvol, een oud huis dicht bij zee. Een nieuw begin zo noemt vader het om het verlies van Henry’s oudere broer, Robert te verwerken.

Maar in het nieuwe huis is Henry’s moeder te moe om mee aan tafel te gaan, om Henry in te stoppen voor het slapen gaan, om voor de baby te zorgen, laat staan te zorgen voor zichzelf.

Wanneer Henry’s vader voor z’n werk naar het buitenland moet, laat hij een dokter langskomen om de geestelijke gezondheid van mevrouw Abbott, Henry’s moeder, op te volgen.

Dokter Hardy houdt Henry’s moeder voor haar eigen bestwil en veiligheid opgesloten in haar kamer en houdt haar met medicijnen in slaap. 

Op een nacht kan Henry de slaap niet vatten, een rookpluim die vanuit het bos in de achtertuin omhoog stijgt, trekt haar aandacht. Ze gaat op ontdekking en botst in het bos tegen een mysterieuze vrouw die daar in een woonwagen huist. Henry schrikt van deze vrouw, die veel weg heeft van een heks en ze zet het op een lopen.

Wanneer Henry verneemt dat dokter Hardy en zijn vrouw zich over Henry’s babyzusje zullen ontfermen tot wanneer haar moeder weer beter is en ze ontdekt dat diezelfde dokter Hardy haar moeder eigenlijk wil laten  opnemen in Helldon, een gesticht, waar een bevriende dokter Chilvers experimentele behandelingen op haar wil uitproberen, probeert Henry haar familie te redden.

Maar dat laat dokter Hardy zomaar niet gebeuren. Want volgens hem is Henry erfelijk belast en even waanzinnig als haar moeder. Want Henry slaapwandelt en ziet volgens hem dingen die er niet zijn.

Heeft dokter Hardy gelijk? Zijn Henry en haar moeder gek? Heeft Henry zich die mysterieuze vrouw in het bos ingebeeld? Of is het toch Henry die gelijk heeft? En als Henry gelijk heeft, hoe kan zij, een meisje van 12, haar familie dan wel redden?

 

Lucy Strange verweeft op geraffineerde wijze moeilijke thema's in een wervelende thriller die rouwverwerking, geestesziekte en depressie uit de taboesfeer haalt zonder dat deze specifiek benoemd worden.

'Het geheim van het Nachtegaalbos' is een heerlijke spanningsroman voor jongeren vanaf 10 jaar en volwassenen met een jeugdig hart, die houden van suspense en het ontrafelen van familiegeheimen.

Een wonderbaarlijk debuut.

 

Het wordt alvast uitkijken naar het volgende boek van Lucy Strange ‘Ons kasteel aan zee’. https://www.gottmer.nl/gottmer/ons-kasteel-aan-zee.html

 

Als verwerking kan je een bezoek brengen aan het prachtige Guislainmuseum te Gent voor een geschiedenis van de psychiatrie op kindermaat. 

https://www.museumdrguislain.be/nl/tentoonstellingen

 

Als creatieve verwerking  een familiebos  met stambomen. 

Teken/schilder 2 bomen (één voor elke ouder) met takken. Op de boomstam komen twee rode duimafdrukken met daarin de naam van de grootouders. Aan het einde van de takken die naar binnen toe een hartje vormen, komen de duimafdrukken van de ouders. Met op de kruisende takjes daarboven een nestje met de kinderen. De andere takken representeren tantes en nonkels (ook telkens 2 duimen die hartjes maken) met daarboven de twijgen met groene vingerafdrukken van neven en nichtjes.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.