'Ik kan nog steeds niet vliegen' /Anna Woltz / Querido (10+)

Gepubliceerd op 14 augustus 2020 om 14:25

Twee Nederlandse tieners, een jongen Luuk (13j) en een meisje Ida (12j) gaan samen met een heleboel andere kinderen tijdens de zomer van 1945 naar Denemarken om daar gedurende drie maanden aan te sterken na de hongerwinter.

Luuk en Ida hebben elk hun eigen verhaal en komen samen in eenzelfde Deens gastgezin in Fåborg terecht. Luuk een stoere onbezonnen jongen en Ida een zorgend verantwoordelijk meisje. Hoofdstuk per hoofdstuk, telkens vanuit wisselend oogpunt van Luuk en Ida, kom je meer te weten over wat hen tijdens de oorlog is overkomen en welke indruk dat heeft nagelaten.

 

Hou jij van verhalen die je stil maken? Die je raken? Ben jij klaar voor de oorlogsgeheimen die Luuk en Ida met jou zullen delen? Wat ze hebben meegemaakt en hoe dit hen gevormd heeft?

 

Elk detail in het boek heeft een betekenis en draagt bij tot het grotere plaatje.Een mooi opgebouwd verhaal met diepte dat gestaag naar binnen gaat en je naar het einde toe niet onberoerd laat. Waarbij de impact van de oorlog laagje per laagje, tijdens hun verblijf op de boerderij,wordt  blootgelegd.Een moeilijk thema, makkelijk behapbaar en liefdevol verhaald. Vermengd met een magisch vleugje hoop en nostalgie.

Anna Woltz heeft met ‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ een wonderlijk boek geschreven. Een parel in de jeugdliteratuur. Geïnspireerd door de verhalen van haar vader, die net als Luuk een wonderbaarlijke zomer beleefde in Denemarken na WOII.

Niet verwonderlijk dat dit boek in 2012 werd bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek en het reeds voor de vierde maal werd uitgegeven. Nu ook de kers op de taart in ons boekenboeket.

Aanrader als voorleesboek voor tieners of om zelf te lezen vanaf 10 jaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.