'Heksenjongen' van Kelly Barnhill / Leopold (10+)

Gepubliceerd op 12 juli 2019 om 12:53

Finn bouwt samen met zijn tweelingbroer Sam een vlot om naar zee te varen. De dag dat ze besluiten om uit te varen, blijkt de rivier te wild. Sam verdrinkt en Finn die door zijn vader gered wordt, overleeft nauwelijks. Met de hulp van magie naait de moeder van Finn de ziel van zijn tweelingbroer aan Finns borst. Zo blijft de jongen in leven maar kan hierdoor niet meer vloeiend spreken, noch lezen of schrijven. De jongen wordt hierdoor afgewezen door de dorpelingen en ze noemen hem ‘de verkeerde jongen’. 

‘De heks’ ofwel de moeder van Finn beschermt het laatste beetje magie dat ze in een aardewerken pot in haar huis bewaart. Want de magie is sluw en gevaarlijk. Ze gebruikt de oude magie enkel ten goede voor anderen, nooit voor zichzelf. Buiten die ene keer dan.  De heks en haar gezin wonen aan de rand van een donker en vervloekt woud. Niemand durft zich daarin te wagen. Enkel Finns vader, die houthakker is, durft het woud in te gaan.

In dat Vervloekte Woud wonen sinds kort Anna en haar vader ‘de boevenkoning’. Ze zijn na de dood van haar moeder daarheen verhuisd. Anna mist de oceaan, het vissen, het navigeren en alle andere zaken die ze van haar moeder heeft geleerd. Haar vader is sinds zijn terugkeer naar zijn vroegere woonst veranderd. Hij vergeet Anna als hij met zijn wilde boevenbende uit roven gaat en lijkt volledig in de ban te zijn van een medaillon in de vorm van een oog dat hij sinds zijn wederkomst om zijn hals draagt.

Ondertussen wachten in het Vervloekte Woud negen stenen, tussen leven en dood, op ‘de verkeerde jongen’.

Op een dag hoort Anna dat haar vader de magie wil gaan stelen. Anna wil haar vader behoeden voor de magie en het machtswellustig monster waarin hij aan het transformeren is.  

Wanneer de heks op audiëntie wordt gevraagd bij de koningin en Finns vader uit werken is, ziet de boevenkoning zijn kans schoon om de magie met zijn roversbende te gaan ontvreemden.  

Finn die nu de bewaker is van de magie sluit zich op in het huis terwijl hij omsingeld wordt door de rovers. Hij zit in de val en doet iets waar niemand op gerekend had of waarvan niemand dacht dat het mogelijk was. Finn bevrijdt de magie uit de aardewerken pot en neemt deze in zich op.

Daar Finn nu niet gedood kan worden, ontvoeren de rovers hem en nemen hem mee naar het Vervloekte Woud. Finn weet alsnog te ontsnappen en baant zich een weg terug naar huis in het betoverde woud waar paden en bomen van plaats kunnen veranderen. Hetgeen niet aan te raden is wanneer een roversbende je op de hielen zit.

Doordat de magie in beweging is, ontwaken de stenen.

Dit is het begin van een indrukwekkend avontuur waarin Finn, de drager van de magie, achtervolgd wordt door de boevenkoning en het leger van de koning van Duunin, waarin hij oog in oog komt te staan met een hongerige wolf en hij Anna ontmoet die voor niets terugdeinst en die uit liefde voor haar vader de magie wil doden.  

‘Heksenjongen’ is een majestueus, spannend opgebouwd en innemend verhaal dat je meeneemt naar een magische wereld van koninkrijken en oude vertellingen, waar een strijd om magie en macht wordt gevoerd.
Een boek dat je zeker niet onberoerd zal laten door de fijngevoelige thema’s als verlies, (zelf)vertrouwen, verbondenheid, vriendschap en familie, die Kelly Barnhill​ er als een zinderende rode draad doorheen weet te weven.

Een echte aanrader en onvergetelijke tocht voor avonturiers vanaf 10 jaar, die op zoek zijn naar een wereld waar magie en oude legendes tot leven komen.

 

Een leesfragment van de 5 eerste hoofdstukken vind je HIER.

 

Het boek is te verkrijgen bij standaarduitgeverij:

https://www.standaarduitgeverij.be/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.