‘Alles wat was’ Hoe ga je om met afscheid?/ Stine Jensen / Kluitman (7+)

Gepubliceerd op 24 februari 2020 om 15:56

Welke grote verandering heb je voor het laatst meegemaakt? Hoe voelde je je toen? Ben je bang voor de dood? Welke kleur, klank en geur hoort voor jou bij verdriet?

 

In ‘Alles wat was’ weet Stine Jensen moeilijke issues zoals rouwen, doodgaan, verandering, afscheid nemen, troost, … indrukwekkend helder voor kinderen uit te leggen. Waarbij ze de gelegenheid biedt om stil te staan bij wezenlijke vragen. De heerlijk dromerige illustraties van Marijke Klompmaker creëren mee de nodige ruimte en bieden teder soelaas wat moeilijke materie makkelijk verteerbaar maakt.

‘Alles wat was’ is een prachtig en essentieel boek om met kinderen afscheid te oefenen. Door het zich in te beelden, erover te denken en te praten.  Stine Jensen haalt de dood uit het strafhoekje en inviteert hem aan de gesprekstafel. Want komen zal hij toch.  

Een kostbaar kompas dat kinderen, die woorden en beelden zoeken bij afscheid, op weg helpt. En anderen helpt begrijpen wat een kind met verlies doormaakt en hoe je daarmee om kan. 

 

Een must-have boordevol tips en tools voor iedereen die met kinderen te maken heeft.

 

Leerkrachten in het bijzonder. 

Zoals Stine Jensen zo mooi verwoordde in de Nederlandse krant ‘Trouw’: “Kinderen krijgen op school geen les in afscheid nemen. Dat is eigenlijk heel gek. Iedereen die leeft, krijgt met verlies te maken. Het ligt in het leven besloten. Bij alle vormen die afscheid aanneemt, kun je verschillende emoties hebben: boosheid, verdriet, vrolijkheid, angst. Soms voel je dat allemaal tegelijk. Dat is niet goed of fout. Maar het is wel belangrijk om er met kinderen over te praten, en afscheid nemen een beetje te oefenen.”

 

‘Alles wat was’ begint met afscheid nemen en eindigt met opnieuw beginnen. Zo laat Stine Jensen zien dat afscheid en verlies zwaar kan zijn, maar dat het ook ‘doodgewoon’ is: het hoort bij het leven. En dat er ook mooie kanten zitten aan verdriet en als je dat kunt omarmen er ruimte komt voor een nieuw begin.

 

Dank je ‘Stine Jensen’ om dit noodzakelijke boek te schrijven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.