De reis van Sofie Grossman / Elisabeth Mollema / Volt (9+)

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 07:00

Sofie Grossman is elf jaar wanneer haar mama ziek wordt. Haar papa woont al een paar jaar in Amerika om geld te verdienen om zijn gezin in het buitenland te onderhouden. Wanneer hij geld genoeg heeft verdient kunnen Sofie, haar kleine zusje Beile en mama ook overkomen naar Amerika. Maar Sofies mama komt te overlijden waardoor ze de overtocht alleen zullen moeten maken onder begeleiding van hun veertienjarige neef Joshua.

Samen ondernemen ze een barre tocht van hun kleine dorpje in Rusland naar Rotterdam, om van daaruit de oversteek naar Amerika te wagen met het stoomschip 'Volturno'. Maar dan breekt er tijdens een heftige storm midden op de oceaan brand uit op het schip. Zal het drietal de ramp overleven en Amerika kunnen bereiken?

Hou jij van geschiedenis en gevaarlijke avonturen? Dan is dit boek echt iets voor jou... 

 

De reis van Sofie Grosmann is gebaseerd op waargebeurde feiten: in 1913 leed stoomschip Volturno schipbreuk nadat er brand was ontstaan in het ruim. Het boek is deels fictie, deels non-fictie. De hoofdpersonages zijn verzonnen maar de reis van Sofie, haar zusje Beile en neef Joshua is door veel landverhuizers in die tijd gemaakt. 

Met mooie omslag en sprekende sfeervolle zwart/wit-illustraties van Martijn van der Linden. Op het eind aangevuld met oude foto’s die een goed beeld geven van de reis die landverhuizers destijds maakten. Meer foto's kan je ook hier vinden.

Het boek is niet alleen een duik in het verleden maar heeft volgens Mollema ook raakvlakken met de reis die mensen tegenwoordig maken, als ze op zoek gaan naar een beter leven voor zichzelf en hun kinderen. 

 

Een aanrader voor kinderen vanaf negen jaar die houden van historische verhalen en die niet terug deinzen voor een barre tocht die veel landverhuizers in die tijd hebben gemaakt en nog steeds ondergaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.